Nova DS na ministrstvu za zdravje in novi predstavnici v svetu SB Celje

Slovenija 28. Sep 202220:00 0 komentarjev
Ministrstvo za zdravje
Denis Sadiković/N1

Vlada je na današnji seji imenovala Azro Herceg za državno sekretarko na ministrstvu za zdravje, in sicer od 1. oktobra dalje. Mojco Kert in Petro Mencigar Cvar je imenovala za predstavnici ustanovitelja v svetu SB Celje, Tanjo Marsič pa za generalno sekretarko na zdravstvenem ministrstvu, so sporočili z urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Kot so pojasnili na Uradu vlade za komuniciranje, je nova državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Azra Herceg specialistka oftalmologije, ki je od leta 2011 dalje zaposlena v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) v Ljubljani.

Pred tem je Herceg med letoma 2010 in 2011 opravljala delo sobne zdravice po strokovnem izpitu v Splošni bolnišnici (SB) Murska Sobota, leto prej pa je bila zdravnica pripravnica v UKC Mariboru.

Je dobitnica številnih priznanj in nagrad, so dodali. Leta 2019 se je vpisala na doktorski študij biomedicine, pred tem pa je leta 2009 zaključila doktorski študij medicine na ljubljanski medicinski fakulteti.

Vlada je sicer prejšnji teden s funkcije državne sekretarke na omejenem ministrstvu razrešila Bredo Božnik, ki je pred tem podala odstop s te funkcije. Pred Božnik je ministrstvo za zdravje zapustila tudi državna sekretarka Aleksandra Lah Topolšek, ki je prav tako podala odstopno izjavo.

Na ministrstvu za zdravje iz prvotne ekipe ostaja državni sekretar Tadej Ostrc, poleg njega pa tudi Tjaša Vidic, ki jo je vlada na mesto državne sekretarke imenovala konec avgusta.

Na seji je vlada sprejela tudi sklep o razrešitvi predstavnikov ustanovitelja v svetu SB Celje Andreja Klasinca in Primoža Stošickega. Za preostanek mandata do 27. septembra 2025 je za predstavnici ustanovitelja na predlog zdravstvenega ministrstva imenovala Mojco Kert in Petro Mencigar Cvar.

Klasinc je prejšnji teden odstopil z mesta predsednika sveta celjske bolnišnice, potem ko svet kljub pričakovanjem ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana ni sprejel odstopa vodilnih v SB Celje. Zato je takrat vlada razrešila predstavnika ustanovitelja v celjski bolnišnici Mitjo Pirmana in namesto njega imenovala Tomaža Subotiča. Vodstvo je odstop ponudilo zaradi zamenjave identitete dveh bolnikov, ki so ju z istim reševalnim vozilom pripeljali iz Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu.

Tanjo Marsič pa je vlada imenovala za generalno sekretarko na zdravstvenem ministrstvu za dobo petih let, in sicer od 1. oktobra letos do 30. septembra 2027 z možnostjo ponovnega imenovanja.

Kot so pojasnili na Ukomu, je od leta 2003 opravljala vlogo glavnega tajnika na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem. Pred tem je tri leta opravljala delo samostojne strokovne delavke za pravne zadeve v Uradu za družbene dejavnosti na Mestni občini Koper. Po izobrazbi je pravnica, ob tem pa tudi doktorska študentka na primorski univerzi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!