Nova zaposlitev Kustec presenetila visokošolski sindikat: “Gre za korupcijo?”

Slovenija 03. Jun 202210:06 > 15:22
Simona Kustec
BOBO

Visokošolski sindikat Slovenije je včeraj presenetila novica, da bo nekdanja šolska ministrica Simona Kustec svojo poklicno pot nadaljevala na Univerzi na Primorskem (UP). Sprašuje se, zakaj bi jo želela Univerza na Primorskem zaposliti in ali ima prestop znake korupcije. Na navedbe v pismu se je odzvala Univerza na Primorskem.

Simona Kustec je včeraj posle na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport predala nasledniku Igorju Papiču. Bolj kot predaja poslov je včeraj v javnosti odmevala novica, da nekdanja šolska ministrica svoje poklicne poti ne bo nadaljevala na Fakulteti za družbene vede (FDV), kjer je bila redna profesorica pred prevzemom ministrskega položaja in kjer jo je čakala zaposlitev, ampak bo delala na Univerzi na Primorskem. Kot so včeraj za N1 sporočili s primorske univerze, bo pri njih delala na položaju visokošolske učiteljice oziroma raziskovalke na področju politologije, in sicer na Fakulteti za management.

Odločitev o “prestopu” med univerzama je presenetila visokošolski sindikat Slovenije. V sporočilu, pod katero se je podpisal predsednik Gorazd Kovačič, so zapisali, da na Fakulteti za management res obstaja program politologija, vendar ga je univerza že pred leti zamrznila zaradi premajhnega vpisa, večino izvajalcev pa je odpustila. Dodali so, da je za prihodnje leto objavljen razpis za vpis na ta študijski program, vendar le za izredne vpise.

“Na izrednem študiju praviloma ni zaposlitev, saj so finančni viri preveč nestabilni, sploh če se vpiše le nekaj študentov kot v zadnjih nekaj letih. Pedagoška zaposlitev politologinje Simone Kustec na UP torej nima prepričljive ekonomske osnove. Prav tako ni verjeten motiv, da njena zaposlitev pomeni naložbo UP v dvig svojega ugleda, kajti številni zaposleni na FDV so imeli po klavrni politični vlogi ministrice Kustec resne zadržke pred njeno vrnitvijo,” so v visokošolskem sindikatu zapisali v sporočilu.

Novega ministra pozivajo k revidiranju razreza

Po njihovem mnenju bi se lahko odgovor skrival v nedavnem predlogu takratne ministrice o razrezu sredstev Institucionalnega stebra financiranja (ISF) po novem raziskovalnem zakonu med univerze in inštitute.

“Raziskovalne organizacije že dolgo čakajo na ta razrez, nedavni predlog pa jih je šokiral. Po informacijah visokošolskega sindikata Slovenije so znanstveni inštituti in Univerza v Ljubljani protestirali proti temu, da je ministrica v predlogu razreza predvidela privilegirano obravnavo Univerze v Mariboru, od koder prihaja in kamor se vrača dosedanji državni sekretar Mitja Slavinec, in Univerze na Primorskem. Ti raziskovalni organizaciji naj bi po glavi raziskovalca dobili precej več od ostalih, čeprav zakon predpisuje pravično formulo začetnega razreza sredstev ISF, ki bo tudi osnova za dolgoročno distribucijo teh stabilnih sredstev,” menijo. Dodajajo, da po njihovih informacijah predlog o razdelitvi sredstev ni bil sprejet, vseeno pa menijo, da že namera po finančnem favoriziranju bodočega delodajalca kaže na znake korupcije.

“Morda pa je zaposlitev bivše ministrice na UP oddolžitev za kakšne morebitne pretekle usluge? Verjamemo, da bodo zadevo preiskale KPK in druge pristojne institucije. Novo vodstvo MIZŠ pozivamo, naj revidira vse primere sumljivega parkiranja proračunskega denarja v prijateljskih zavodih, ki sta jih v zadnjih mesecih izvedla Mitja Slavinec in Simona Kustec,” so še zapisali v izjavi za javnost.

UP: Kustec je s preteklim delom pokazala ustrezne kompetence

Kustec je v kratkem sporočilu za N1 odgovorila, da se veseli pedagoškega in raziskovalnega dela na univerzi. Za N1 so se odzvali na UP, zapisali so, da izjave sindikata glede stabilnega financrianja znanstvenoraziskovalne dejavnosti ne morejo komentirati. “Smo pa na UP razočarani, da ARRS (Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS op.p.), kljub dejstvu, da je novi zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijskih dejavnosti v veljavi že od 1. januarja, še vedno ni sprejel ustreznih podzakonskih aktov, na podlagi katerih bi prejemniki lahko v svoje delovanje implementirali vse novosti, ki jih je prinesel novi zakon, kar bi propulzivnim organizacijam omogočilo še dodatni razvoj in preboj v evropskem in globalnem raziskovalnem in visokošolskem prostoru,” so med drugim zapisali. Dodali so še, da je Kustec s svojim preteklim raziskovalnim delom pokazala ustrezne kompetence, “za katere verjamemo, da jih bo uporabila v prid razvoja raziskovalnega, razvojnega, pedagoškega in inovacijskega razvoja univerze. Ni nenavadno, da ministri po zaključenem mandatu nadaljujejo svojo raziskovalno karierno”, so še dodali. Celoten odziv lahko preberete na dnu članka.

Med ministrovanjem na FDV zaposlena 20-odstotno

Kustec je bila v času, ko je bila šolska ministrica, na FDV zaposlena 20-odstotno. Še lanskega avgusta je takrat po neuradnih informacijah Dela načrtovala vrnitev na FDV, kjer naj bi za šolsko leto 2021/2022 prijavila 100-odstotno delovno prisotnost.

Na Kustec so v zadnjih dveh letih letele številne kritike na organiziranje šolanja med epidemijo, dvakrat pa so poslanci opozicije proti njej vložili tudi interpelacijo. V začetku lanskega leta se je z ostrim odprtim pismom ob njeno delo obregnil tudi izvršilni odbor visokošolskega sindikata FDV. V daljšem pismu je med drugim obsodil njeno podpiranje spornih potez premierja zoper fakultete in univerze. “Kako hipokritično menite, da bi potemtakem delovala vaša vrnitev?” je med drugim zapisal v pismu.

Odziv Univerze na Primorskem

“Matična članica zaposlitve prof. dr. Simona Kustec bo UP FM, na kateri bo opravljala raziskovalno in pedagoško delo znotraj Katedre za politologijo, sociologijo, komuniciranje, etiko in kulturologijo v managementu, ki pokriva omenjena vsebinska področja na skoraj vseh študijskih programih UP FM in ne zgolj na študijskem programu politologije. Pri izvajanju slednjega študijskega programa, ki ga na UP izvajamo kot izredni študij, sicer sodelujejo tudi drugi visokošolski učitelji, ki imajo na UP pogodbo o zaposlitvi, saj se na ta način zagotavlja izvajanje študijskega programa v skladu s standardi kakovosti, ki so določeni v Merilih za akreditacijo in zunanjo evalvacijo visokošolskih zavodov in študijskih programov Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS).

Univerza na Primorskem trenutno doživlja razvojni preboj na številnih raziskovalnih in razvojnih področjih, kar ji uspeva predvsem zaradi uspešnega pridobivanja konkurenčnih sredstev. Zaradi te uspešnosti, trenutno stabilno financiranje predstavlja le tretjino sredstev, pri povprečni slovenski raziskovalni organizaciji pa dve tretjini. Zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti prepoznava neustrezno sistemsko financiranje posameznih institucij in želi vsem omogočiti enake pogoje za raziskovanje in razvoj ter jih s tem izenačiti v odstotkih stabilnega in konkurenčnega financiranja. To izenačenje je predvidel že zakonodajalec, in v tem kontekstu je pričakovano, da organizacije, ki so podfinancirane, prejmejo ustrezna sredstva. Med temi je tudi Univerza na Primorskem.

Zato izjave sindikata glede stabilnega financiranja znanstvenoraziskovalne dejavnosti ne moremo komentirati. Smo pa na UP razočarani, da ARRS (Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS op.p.), kljub dejstvu, da je novi Zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijskih dejavnosti v veljavi že od 1. januarja, še vedno ni sprejel ustreznih podzakonskih aktov, na podlagi katerih bi prejemniki stabilnega financiranja znanstvenoraziskovalne dejavnosti lahko v svoje delovanje implementirali vse novosti, ki jih je prinesel novi zakon, kar bi propulzivnim organizacijam omogočilo še dodatni razvoj in preboj v evropskem in globalnem raziskovalnem in visokošolskem prostoru.

Univerza na Primorskem je sicer odprt delodajalec in posameznikov ne presoja glede na njihova osebna prepričanja, spol, spolno usmerjenost, raso, verska prepričanja in druge okoliščine. Za raziskovalno, razvojno in inovacijsko delo je pomembno, da imajo posamezniki ustrezna znanja in kompetence na področju, ki ga razvijajo. Prof. dr. Simona Kustec je s svojim preteklim raziskovalnim delom izkazala ustrezne kompetence, za katere verjamemo, da jih bo uporabila v prid razvoja raziskovalnega, razvojnega, pedagoškega in inovacijskega razvoja univerze. Ni nenavadno, da ministri po zaključenem mandatu nadaljujejo svojo raziskovalno karierno.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.