Vlada na drugi seji imenovala pogajalsko skupino in začasne vodje direktoratov

Slovenija 02. Jun 202216:45 > 19:45 0 komentarjev
Nova vlada
Borut Živulović /BOBO

Vlada Roberta Goloba je na svoji drugi redni seji opravila več imenovanj v ministrstvih ter zamenjav na čelu direktoratov. Imenovala je tudi 13 državnih tožilcev ter vladno pogajalsko skupino za pogajanja in usklajevanja s sindikati javnega sektorja. Po informacijah N1 čaka jutri ministre dopisna seja, na kateri bodo sprejeli kadrovske odločitve, ki jih danes še niso.

Po tem, ko se je nova ministrska ekipa prvič sestala že sinoči, so ministri na današnji drugi redni seji opravili več kadrovskih potez. Z mesta direktorice Direkcije za infrastrukturo so razrešili Ljiljano Herga, na njeno mesto pa imenovali vršilca dolžnosti direktorja Bojana Tičarja. Ta bo na čelu direkcije do imenovanja novega direktorja, vendar največ za šest mesecev.

Nova vlada je zamenjala tudi vodilne več direktoratov. Razrešila je generalne direktorje direktorata za logistiko in nabavo pri zunanjem ministrstvu, direktorata za logistiko pri obrambnem ministrstvu, direktorata za obrambno politiko in direktorata za investicije. Na vse te položaje je imenovala vršilce in vršilke dolžnosti direktorja. V. d. generalnega direktorja je imenovala tudi na direktoratu za okolje, potem ko je dosedanji odstopil.

Ministri so imenovali tudi vladno pogajalsko skupino za pogajanja in usklajevanja s sindikati javnega sektorja. V ekipi je tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki bo skupino vodila. Na predlog pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan pa je vlada imenovala 13 državnih tožilcev.

Po informacijah N1 bo vlada jutri na dopisni seji sprejela še preostale kadrovske odločitve. Na koncu prispevka pa si lahko ogledate seznam vseh vršilcev dolžnosti, ki so jih danes imenovali na funkcije več razrešenih direktorjev direktoratov ministrstev.

Kaj so pred sejo povedali nekateri ministri?

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je pred začetkom seje povedal, da bo kolege najprej informiral, kako so potekale primopredaje poslov z nekdanjimi ministri, in dodal: “Pričakujemo pa že danes tudi prve vsebinske obravnave, ki se lahko pričakujejo za medresorsko usklajevanje. Kar se tiče našega resorja, je to absolutno energetska draginja.”

Tudi nova ministrica za kulturo Asta Vrečko je povedala, da bodo na današnji seji nadaljevali včeraj začeto delo. “Za zdaj se moramo sestajati bolj pogosto, saj je zadev, ki so potrebne ukrepanja, zares veliko,” je dodala Vrečko. Na vprašanje, kako se počuti prvi dan kot ministrica, pa je odgovorila, da je prvi dan na ministrstvu potekal “zelo v redu”, in dodala: “Primopredaja je potekala gladko. Pogledali smo obstoječe projekte, se sestali z ekipo in s sodelavci na sekretariatu, jutri pa nadaljujemo s sestanki z vsemi sodelavci. Občutki so dobri, smo polni načrtov in gremo naprej.”

Novi gospodarski minister Matjaž Han, ki je prvi dan ministrovanja opisal kot “naporen”, je na seji poročal o izhodiščih za udeležbo delegacije na svetu Evropske unije za konkurenčnost, pravosodna ministrica Švarc Pipan pa o izhodiščih za udeležbo delegacije na svetu Evropske unije za pravosodje in notranje zadeve.

prva seja
Borut Živulović /BOBO

Vlada se je na prvi seji sestala v sredo. Kot smo poročali, je že sprejela sklep, da do naslednjega tedna pregleda vse zaposlitve, premestitve in napredovanja od 1. januarja 2020 do danes. Revizija kadrov bo potekala za obdobje od 1. januarja 2020 naprej in bo tako zajela tudi del obdobja vlade Marjana Šarca. Razloga za to sta dva, je pojasnil predsednik vlade Robert Golob. Prvi je tehnični – koledarsko leto je bolj učinkovito za spremljanje evidenc –, drugi pa je vsebinski in je po njegovi oceni bolj pomemben. “Ne želimo, da izpade, kot da nadziramo samo eno vlado,” je dejal Golob.

Vlada je na včerajšnji seji razrešila tudi direktorje več vladnih uradov in služb, a se je odločila, da za zdaj na ta mesta imenuje vršilce dolžnosti. Ob tem je Golob povedal, da želijo imeti za strokovno imenovanje dovolj časa. “Namenoma gremo z vršilci dolžnosti v vseh organih, tudi tam, kjer bi teoretično lahko pohiteli. Mogoče bomo vodje nekaterih organov za stalno imenovali že prihodnji teden, vendar ne želimo, da bi se v naglici današnje noči izognili principu strokovnosti,” je po koncu seje vlade povedal novi premier.

Vlada je imenovala vladno pogajalsko skupino za pogajanja in usklajevanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja. Njena vodja bo Sanja Ajanović Hovnik, ministrica za javno upravo, namestnik vodje pa bo Urban Kodrič, državni sekretar na ministrstvu za javno upravo.

Njeni člani bodo: Saša Jazbec, državna sekretarka na ministrstvu za finance; Igor Šoltes, državni sekretar na ministrstvu za pravosodje; Tina Heferle, državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve; Dan Juvan, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enako možnosti; Dejan Židan, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo; Marko Rusjan, državni sekretar na ministrstvu za kulturo; Aleksandra Lah Topolšek, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje; Rudi Medved, državni sekretar na ministrstvu za obrambo; Matej Skočir, državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor; Samuel Žbogar, državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve; Matjaž Krajnc, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport; Tina Seršen, državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo; Marko Koprivc, državni sekretar v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko; Matej Kalan, državni sekretar v službi vlade za digitalno preobrazbo; Peter Pogačar z ministrstva za javno upravo, Branko Vidič z ministrstva za javno upravo; Lidija Apohal Vučković z inšpektorata za javni sektor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!