Nove fotografije: na jahti tudi Janševa soproga

Slovenija 15. Sep 202110:26 > 12:15 10 komentarjev
Janez Janša na jahti
Necenzurirano.si

Portal Necenzurirano.si je objavil novi fotografiji z jahte, ki naj bi bila po poročanju 24ur in portala Necenzurirano.si v lasti Andreja Marčiča, enega največjih dobaviteljev slovenskega zdravstva. Kot poroča portal, naj bi bila na jahti tudi Urška Bačovnik Janša, soproga premierja Janeza Janše.

Kot navaja Necenzurirano.si, so bile fotografije posnete avgusta 2016, “ko so Janša, njegova družina, Marčič in lobist Božo Dimnik skupaj dopustovali na Jadranskem morju”. V ponedeljek so prve fotografije s teh počitnic objavili v oddaji 24ur zvečer. Na fotografijah, ki so jih do zdaj objavili mediji, sicer Marčiča ni. Je pa na novo objavljeni fotografiji tudi Janševa soproga, Urška Bačovnik Janša, poroča Necenzurirano.

Urska Bačovnik na jahti
Necenzurirano.si

Kot še piše portal, so se Janša, Marčič in Dimnik dokazano družili decembra 2003 na golf počitnicah na otoku Mavricij v Indijskem oceanu, decembra 2015 na Mavriciju, kjer so se skupaj udeležili golf turnirja, in avgusta 2016 na Marčičevi jahti na Hrvaškem.

Dimnik pri Janševih doma

V oddaji 24ur zvečer so v ponedeljek objavili tudi fotografijo iz januarja 2017, ki prikazuje srečanje takrat opozicijskega poslanca Janše in Dimnika, na kateri sproščeno sedita za mizo, Dimnik pa ima v roki otroško plastično puško. Iz primerjave javno objavljenih fotografij, ki smo jo naredili na N1, lahko sklepamo, da sta se takrat družila pri Janševih doma.

Na vprašanje, ali sta se januarja 2017 Janša in Dimnik srečala pri Janši doma, nam Janez Janša in Božo Dimnik še nista odgovorila.

zajem zaslona jahta
Zajem zaslona Necenzurirano.si

Marčičevemu podjetju posel z vlado

Andrej Marčič oziroma njegova skupina Marand je v zadnjih 20 letih proračunskim porabnikom prodala za več kot 100 milijonov evrov informacijskih rešitev in opreme, v njegovem podjetju pa je bil zaposlen tudi Janšev sin Žan Janša.

Marčičevo podjetje Integralis pa je lani jeseni po pisanju portala Necenzurirano.si kot edini ponudnik dobilo za 1,4 milijona evrov vredna posla na dveh razpisih, ki jih je objavil generalni sekretariat vlade. Takrat ga je vodil Božo Predalič, vidni član stranke SDS. Kot dodaja medij, je šlo za projekta prenove podatkovnega centra in nadgradnje varnostnega arhiviranja. Sredstva za to v proračunu niso bila predvidena, denar je vlada konec oktobra prerazporedila iz drugih proračunskih postavk.

Podjetje Dimnikove hčere eno največjih dobaviteljev

Božo Dimnik pa je oče Diane Dimnik, lastnice podjetja Medias International. To je v zadnjih dvajsetih letih zdravstvenim institucijam dobavilo za več kot 200 milijonov opreme in materiala, še piše Necenzurirano.si.

KPK v preverbo Janševih stikov z Dimnikom in Marčičem

Zaradi zadnjih razkritij bo Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) na podlagi 36. člena poslovnika uvedla prehodni preizkus z namenom razjasnitve navedb v medijih. “Komisija bo v predhodnem preizkusu pridobila dodatne informacije in pojasnila, na podlagi katerih bo lahko ugotovila, ali obstaja sum kršitev Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK). Če bo sum kršitev ZIntPK potrjen, bo uvedena preiskava, v nasprotnem primeru bo postopek ustavljen ali pa v primeru zaznanih sumov kršitev iz pristojnosti drugih organov odstopljen njim v obravnavo,” so v odzivu za N1 zapisali na KPK.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje