Nove podražitve v Ljubljani: katere položnice bodo višje?

N1 video 27. Feb 202413:40 7 komentarjev
Podražitve komunalnih storitev v Ljubljani.
Foto: PROFIMEDIA/BOBO

1. marca, torej v petek, bodo v Ljubljani začele veljati nove cene za oskrbo s pitno in komunalno vodo ter odvoz komunalnih odpadkov, občani pa lahko prve višje položnice pričakujejo aprila. Kolikšna bo podražitev? Novost bo s prvim marcem začela veljati tudi za odlaganje gradbenih odpadkov. Kdo bo to še lahko počel brezplačno in kdo bo moral plačati?

Kako visoke položnice bodo občani prejeli, je – pojasnjujejo v javnem podjetju Voka Snaga – odvisno od številnih dejavnikov.

Od tega, kako velike zabojnike za smeti imajo, kako pogosto jih smetarji odvažajo, ali živijo v eno- oziroma večstanovanjski stavbi, pa tudi od tega, ali so priključeni na kanalizacijo, greznico ali malo komunalno čistilno napravo.

V povprečju bodo položnice, ki jih bodo občani prejeli aprila, za oskrbo s pitno vodo in ravnanje z odpadno vodo povprečno višje za od 6,6 do 8,6 odstotka.

Podražitev oskrbe s pitno vodo in ravnanja z odpadno vodo v Mestni občini Ljubljana.
Podražitev oskrbe s pitno vodo in ravnanja z odpadno vodo v Mestni občini Ljubljana (Foto: JP VOKA SNAGA)

Po besedah direktorja javnega podjetja Voka Snaga Davida Polutnika so ceno določili na podlagi državne uredbe o metodologiji za oblikovanje cen. “Bi bila pa cena vode za 2,5 odstotne točke dražja, a jo je znižal poračun cen za leto 2022. Kar smo občanom preveč zaračunali, zdaj vračamo,” je dejal na redni novinarski konferenci Zorana Jankovića.

Strošek odvoza smeti bo višji za od 6,6 do 7,6 odstotka. Bolj podrobno razložene podražitve odvoza smeti lahko najdete v tabeli spodaj.

Podražitev ravnanja z odpadki v Mestni občini Ljubljana.
Podražitev ravnanja z odpadki v Mestni občini Ljubljana (Foto: JP VOKA SNAGA)

Spomnimo, da se je z novim letom za Ljubljančane povišala tudi položnica za ogrevanje.

Kdo bo gradbene odpadke na deponijo še lahko odlagal brezplačno?

Polutnik je pojasnil, da bo več sprememb občutil segment nekomunalnih, torej gradbenih odpadkov. Občani bodo na ljubljansko deponijo še vedno lahko brezplačno vozili gradbene in nevarne odpadke ter azbest, drugače pa bo s 1. marcem za podjetja.

“Ta so možnost brezplačnega odlaganja izkoriščala in nam polnila deponijo. Zato bodo zanje te storitve zdaj plačljive,” je dejal direktor podjetja in dodal, da so podjetniki odpadke vozili celo iz okolice Litije. “Nelogično je, da neko podjetje gradi šolo ali pa vrtec v Litiji, nato pa gradbene odpadke brezplačno odvaža v Ljubljano,” je dodal ljubljanski župan Janković. Po njegovih besedah so se za brezplačno možnost odločili pred leti, da bi rešili težavo črnih odlagališč.

En kilogram mešanice betona, opeke, ploščic in keramike bo zdaj stal 0,07 evra, kilogram azbestnih odpadkov 0,43 evra, kilogram drugih nekomunalnih odpadkov (npr. izolacija) pa 0,42 evra. Pri tem bo pomembno tudi, s kakšnim vozilom boste odpadke na odlagališče pripeljali. Če boste material naložili v osebno vozilo ali na enosmerno prikolico, boste to lahko storili brezplačno. Ostali bodo morali za storitev plačati.

Tako Polutnik kot Janković sta občane pozvala, naj kršitelje, ki odpadke odlagajo v naravo, prijavijo. “Samo tako bomo lahko ustrezno ukrepali, gre za skrb za naravo in okolje,” je dejal Polutnik. Janković je ob tem dodal, da so kazni za kršitelje že zdaj visoke, “če bo treba, pa jih bomo še dvignili”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje