Prihajajo višje položnice za Ljubljančane

Slovenija 04. Feb 202409:55 9 komentarjev
energetska kriza, ogrevanje
Foto: PROFIMEDIA

Od novega leta so položnice za ogrevanje za 61 tisoč stanovanj v Ljubljani višje za okrog sedem odstotkov, pravijo pri Energetiki Ljubljana. Koliko več stane ogrevanje za povprečno stanovanje?

S 1. januarjem se je podražil variabilni del cene toplote za sistem daljinskega ogrevanja v Ljubljani. Dvignil se je za 9,75 odstotka oziroma za 7,71 evra in bo znašal 86,78 evra za megavatno uro, so ob koncu leta sporočili pri podjetju. To za povprečno, 70 kvadratnih metrov veliko stanovanje pomeni približno 11 evrov višji mesečni strošek ogrevanja.

Fiksni del cene toplote ostaja nespremenjen. Skupni letni strošek za ogrevanje bo tako letos za okrog sedem odstotkov višji kot lani.

Z dvigom cen Energetika Ljubljana usklajuje ceno toplote z dejanskimi stroški, so še navedli. Z novembrom 2022 so namreč znižali variabilni del cene toplote z 91,4 evra na 79,07 evra za megavatno uro. Nato je z začetkom lanskega leta vlada določila zgornjo mejo cene toplote iz sistemov daljinskega ogrevanja na 98,7 evra za megavatno uro.

Uredba je sicer trajala do konca aprila lani, a so se pri Energetiki Ljubljana odločili, da kljub potrebi po uskladitvi cen s stroški obdržijo znižano ceno (79,07 evra) do konca koledarskega leta.

Energetika Ljubljana
Foto: Dušan Orel/GOOGLE MAPS

140 evrov na mesec za povprečno stanovanje

Položnica za ogrevanje povprečnega stanovanja v velikosti 70 kvadratnih metrov letos znaša okrog 140 evrov, ob upoštevanju vseh dajatev in davka na dodano vrednost. To je približno 11 evrov več kot lani. Za povprečno hišo v velikosti 200 kvadratnih metrov je strošek ogrevanja višji za 37 evrov in znaša približno 498 evrov na mesec.

Letni strošek za stanovanje bo tako znašal 942 evrov oziroma 64 evrov več kot ob prejšnji ceni variabilnega dela. Za ogrevanje hiše bo treba odšteti 200 evrov več na leto, skupni letni strošek pa bo znašal 3.256 evrov.

Cene ogrevanja
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Še vedno med cenejšimi?

Daljinsko ogrevanje v Ljubljani kljub dvigu cene ostaja med cenovno ugodnejšimi v državi, še pravijo pri Energetiki Ljubljana. Nova cena je po navedbah družbe primerljiva s tisto, ki je v Ljubljani veljala večino leta 2022. Obenem je nižja od regulirane cene, ki je skladno z državno uredbo veljala od januarja do maja 2023.

Po podatkih družbe imajo najugodnejše daljinsko ogrevanje med mestnimi občinami v Celju. To je obenem edina občina v Sloveniji, ki ima sežigalnico in za potrebe daljinskega ogrevanja uporablja tudi gorivo iz komunalnih odpadkov. Cenejše daljinsko ogrevanje ima tudi mestna občina Slovenj Gradec. Najdražja med mestnimi občinami s takšnim načinom ogrevanja pa je po podatkih Energetike Ljubljana Nova Gorica.

Kot so poudarili v Energetiki Ljubljana, so pri izračunu upoštevani povprečni vremenski pogoji, energetska učinkovitost stavb in navade potrošnikov. Poleg tega je bil od januarja do vključno maja lani upoštevan začasno znižan DDV (9,5 odstotka), za leto 2024 pa je v celoti upoštevan 22-odstotni. Na račun znižane stopnje DDV v prvi polovici leta 2023 je bil v končnem letnem strošku za leto 2023 ustvarjen prihranek, so pojasnili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje