Kdo so in kaj znajo? Spoznajte ministre in ministrice nastajajoče vlade

Slovenija 11. Maj 202222:14 > 12. Maj 2022 16:21 8 komentarjev
osebna izkaznica, robert golob
N1

Bodoči mandatar Robert Golob je tudi uradno predstavil večino kandidatov, ki bodo zasedli ministrska mesta v nastajajoči 15. slovenski vladi. Tukaj so njihove osebne izkaznice: koliko so stari, kakšno izobrazbo imajo in kakšne delovne izkušnje so nabirali do zdaj.

ROBERT GOLOB, bodoči mandatar in predsednik vlade, je star 55 let, po izobrazbi je doktor znanosti, ki je bil leta 2006 do letos predsednik uprave v GEN-I. V preteklosti je bil tudi predsednik krajevne skupnosti Kromberk – Loke pri Novi Gorici, v času vlade LDS leta 1999 je bil državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, leta 2011 je postal tudi podpredsednik stranke Pozitivna Slovenija, ko je je vodil Zoran Janković, kasneje pa podpredsednik stranke Zavezništvo Alenke Bratušek. Ko na čelu GEN-I lani ni dobil novega mandata predsednika uprave, je ustanovil svojo stranko Gibanje Svoboda, s katero je na nedavnih volitvah zmagal in osvojil rekordnih 41 poslanskih mandatov.

AMALIJA ŽAKELJ, kandidatka za ministrico za šolstvo in vzgojo, je med letoma 1994 in 2016 delala na Zavodu za šolstvo, od leta 2016 pa je redna profesorica didaktike in matematike na pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem in znanstvena svetnica.

N1

SANJA AJANOVIĆ HOVNIK, ki je v stranki Gibanje Svoboda vodila koordinacijo programa te stranke in po volitvah sodelovala tudi v koalicijskih pogajanjih, bo nova ministrica za javno upravo. Med letoma 2008 in 2015 je bila svetovalka v državnem zboru, sekretarka poslanske skupine Stranke Alenke Bratušek, v času vlade Alenke Bratušek je delala kot namestnica direktorja vladne službe za kohezijo, od leta 2020 pa je izvršna direktorica podjetja SMART Center.

Sanja Ajanović Hojnik
N1

TATJANA BOBNAR, kandidatka za ministrico za notranje zadeve, se je leta 1993 zaposlila kot kriminalistka v skupini za mladoletniško kriminaliteto na Policijski upravi (PU) Ljubljana, kasneje je bila med drugim vodja skupine za mladoletniško kriminaliteto, vodja službe za operativno podporo na PU Ljubljana, pomočnica direktorja PU Ljubljana, leta 2007 pa je postala pomočnica direktorja uprave kriminalistične policije na generalni policijski upravi in nato namestnica generalnega direktorja policije, leta 2018 pa generalna direktorica policije. Iz tega položaja jo je leta 2020 razrešila vlada Janeza Janše. Po tem je bila zaposlena v delovni skupini za migracije na generalni policijski upravi.

Kdo so ministri 2022, ministrica za notranje zadeve, tatjana bobnar
N1

BOJAN KUMER, ki bo prevzel ministrstvo za energetiko in podnebne spremembe, je tesen sodelavec bodočega premierja Roberta Goloba iz sveta energetike. Delal je na Elektro Celje, se od tam preselil v GEN-I, kjer je bi najprej projektni vodja in vodja prodaje, v času vlade Alenke Bratušek je bil med letoma 2013 in 2014 državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, od tam je šel na Elektro energijo (izvršni direktor), v času vlade Marjana Šarca je bil znova državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, ki ga je tudi takrat vodila Alenka Bratušek, po tem je odšel na delovno mesto direktorja v GEN-I ESCO, kasneje na položaj izvršnega direktorja Elektro energije in od tam na položaj direktorja strateških investicij v GEN-I.

Kdo so ministri 2022, minister za energetiko in podnebne spremembe, bojan kumer
N1

IGOR PAPIČ, kandidat za ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije, je bil najprej v preteklosti docent na fakulteti za elektrotehniko ljubljanske univerze, gostujoči profesor na University of Manitoba v Kanadi, izredni in kasneje redni profesor na fakulteti za elektrotehniko, nato je postal dekan fakultete za elektrotehniko, med letoma 2017 in 2021 pa je bil rektor Univerze v Ljubljani.

Kdo so ministri 2022, minister za visoko šolstvo, igor papič
N1

DANIJEL BEŠIČ LOREDAN je edini kandidat za ministra, ki je to, da je z Robertom Golobom dogovorjen, da bo minister za zdravje, povedal na ustanovnem kongresu stranke Gibanje Svoboda. Je ortoped, delal je v UKC Ljubljana, v bolnišnici Valdotra, slabo leto in pol je delal na ortopedski kliniki v Švici, bil je tudi predstojnik oddelka za ortopedijo v splošni bolnišnici Nova Gorica.

Kdo so ministri 2022, minister za zdravje, danijel bešič loredan
N1

MARJAN ŠAREC, kandidat za ministra za obrambo, je bil novinar-urednik na RTV Slovenija, nato župan Kamnika, po tem, ko ga volivci konec leta 2017 niso izvolili za predsednika republike, zmagal je Borut Pahor, je s svojo stranko Listo Marjana Šarca kandidiral na državnozborskih volitvah in kot drugouvrščeni sestavil manjšinsko vlado. Po dveh letih je Šarec odstopil z mesta predsednika vlade in je od takrat poslanec. LMŠ se je na letošnjih volitvah ni uspela uvrstiti v državni zbor, vendar se namerava (tako kot SAB) združiti z Gibanjem Svoboda. Po informacijah N1 je bil eden od Golobovih pogojev, da lahko Šarec postane minister, tudi to, da z njim na obrambno ministrstvo ne more nekdanji Šarčev svetovalec za nacionalno varnost Damir Črnčec, ki ima sicer po informacijah N1 na Slovenski vojski zamrznjeno pogodbo o zaposlitvi na delovnem mestu svetovalca načelnika Generalštaba Slovenske vojske.

Kdo so ministri 2022, minister za obrambo, marjan šarec
N1

ALENKA BRATUŠEK, ki je vnovič kandidatka za ministrico za infrastrukturo, je nekdanja predsednica vlade, bivša ministrica za infrastrukturo (v času Šarčeve vlade), nekdanja poslanka in predsednica stranke SAB, ki se letos ni uspela uvrstiti v parlament, a se bo skupaj z LMŠ združila z Gibanjem Svoboda. V preteklosti je bila vodja oddelka za področje kmetijstva, financ in vladnih služb v sektorju za proračun na ministrstvu za finance.

Kdo so ministri 2022, ministrica za infrastrukturo, alenka bratušek
N1

KLEMEN BOŠTJANČIČ, kandidat za ministra za finance. Njegovo ime je bilo največja skrivnost med vsemi ministrskimi kandidati, razkrili pa smo ga prav na N1. Je predsednik upravnega odbora v družbi Sava turizem, direktor svetovalne družbe Brio, v preteklosti je bil je glavni izvršni direktor Adrie Airways, predsednik nadzornega sveta v Vegradu, član nadzornega sveta v Merkurju in predsednik nadzornega sveta Intereurope.

Kdo so ministri 2022, minister za finance, klemen boštjančič
N1

UROŠ BREŽAN, kandidat za ministra za naravne vire in prostor, je bil v preteklosti vodja informacijske pisarne ŠOU Ljubljana, delal je v podjetju S.V.-RSA, bil je urednik spletnih strani in referent za marketing ter vodja poslovalnic v podjetju M Servis, vodja lokalnega podjetniškega centra in vodja projektov v Posoškem razvojnem centru, od leta 2006 pa je župan Tolmina.

n1

MATEJ ARČON, kandidat za bodočega ministra brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu, je širši javnosti najbolj znan iz časov, ko je bil novogoriški župan. V preteklosti je bil predsednik kluba goriških študentov, član novogoriškega mestnega sveta, podžupan in župan Nove Gorice, državni svetnik. Z Robertom Golobom se dobro poznata prav iz njunih domačih novogoriških koncev. Ko je Golob ustanovil stranko, je Arčon postal njen generalni sekretar. Izbira ministrskega mesta za Arčona je bila za marsikoga presenečenje. Večina poznavalcev je pričakovala, da bo generalni sekretar vlade ali pa desna roka predsednika vlade v Golobovem kabinetu. A si je po informacijah N1 ministrstvo brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu želel Arčon sam – tudi zaradi poznavanja razmer Slovencev v Italiji.

n1

TANJA FAJON, predsednica SD, bo v 15. slovenski vladi podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve. V politiko je vstopila leta 2009, ko je uspešno kandidirala za evropsko poslanko, pred tem je bila novinarka. Kalila se je na Radiu Glas Ljubljane, širša javnost pa jo je spoznala predvsem v njenih časih na RTV Slovenija, kjer je bila novinarka in dopisnica iz Bruslja. Po letošnjih volitvah, na katerih je stranka SD dobila nižjo podporo, kot so jo pričakovali, je bilo v stranki, ki jo vodi Fajon, napeto prav zaradi delitve ministrskih položajev.

Kdo so ministri 2022, ministrica za zunanje in evropske zadeve, tanja fajon
N1

DOMINIKA ŠVARC PIPAN, je podpredsednica SD in kandidatka za ministrico za pravosodje. Njena ministrska kandidatura ni bila samoumevna, proti je bila večina poslancev SD. V preteklosti je delala na Meddržavnem sodišču v Haagu, v tožilskem oddelku tribunala za zločine na območju nekdanje Jugoslavije, v mednarodni odvetniški pisarni, v času Šarčeve vlade je bila državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje, od leta 2020 je podpredsednica Socialnih demokratov.

Kdo so ministri 2022, ministrica za pravosodje, dominika švarc pipan
N1

MATJAŽ HAN je eno večjih presenečenj na seznamu ministrskih imen. Čeprav po volitvah ni skrival, da si želi novih izzivov, ga med kandidati za ministre poznavalci niso pričakovali. Je izkušen politik, dolgoletni poslanec (od leta 2004) in vodja poslanske skupine SD, v preteklosti je bil župan občine Radeče. Že od leta 1992 ima Han tudi vidno vlogo tudi v družinskem podjetju M&M International, ki sta ga ustanovila z očetom in ki se ukvarja s tiskanjem napisov in nalepk, do lanskega leta pa tudi s čiščenjem bencinskih servisov Petrola, s katerim je Hanovo podjetje poslovalo 20 let, a nato posel izgubilo. V preteklosti so tiskali tudi etikete za Pivovarno Laško, kjer je bil Han eden od večjih malih delničarjev in je ob prodaji deleža Heinekenu leta 2016 prejel okoli 210.000 evrov bruto kupnine. Han je trenutno polovični lastnik v tem podjetju, direktorica je njegova žena.

Kdo so ministri 2022, minister za gospodarstvo, turizem in šport, matjaž han
N1

LUKA MESEC je koordinator stranke Levica in poslanec od leta 2014. Na zadnjih volitvah je Levica poslabšala svoj volilni izid, a stranka je Mescu izrekla zaupnico in mu dala mandat za koalicijska pogajanja. Levica bo tokrat v vlado vstopila prvič. Mesec je bil v preteklosti direktor Inštituta za delavske študije, koordinator Delavsko-punkerske univerze na Mirovnem inštitutu, predsednik Študentskega politološkega društva Polituss in predsednik Kluba študentov Selške doline.

Kdo so ministri 2022, minister za solidarno prihodnost, luka mesec
N1

V vladi bodo še ministrstvo za digitalno preobrazbo in ministrstvo za kmetijstvo (oboje iz kvote Gibanja Svoboda), ministrstvo za regionalni razvoj in kohezijo (iz kvote SD) ter ministrstvi za delo, socialo in družino ter ministrstvo za kulturo (oboje iz kvote Levice). Kdo jih bo vodil, bo znano v naslednjih dneh.

Vlada Roberta Goloba bo imela skupno kar 19 ministrstev in ministrstvo brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje