Novi šef policije Senad Jušić, druga državna sekretarka na MNZ Helga Dobrin

N1 video 23. Feb 202309:10 > 16:13 26 komentarjev
Senad Jušič, Boštjan Poklukar
Policija/BOBO

Vlada je soglasno potrdila številne menjave na notranjem resorju, ki jih je predlagal novi notranji minister Boštjan Poklukar. Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije je postal Senad Jušić, zamenjani so kar trije od štirih dosedanjih vršilcev dolžnosti generalnih direktorjev direktoratov, Poklukar pa je dobil tudi drugo državno sekretarko: poleg Tine Heferle, ki je bila na to mesto imenovana že v torek, državnosekretarski položaj zaseda še Helga Dobrin.

Kot je bilo pričakovati, je notranji minister Boštjan Poklukar takoj po prevzemu funkcije zamenjal šefa policije. Vlada je za naslednika Boštjana Lindava imenovala Senada Jušića. Jušić je v policiji zaposlen od leta 1991, v zadnjem času pa je delal na generalni policijski upravi. V preteklosti je bil tudi pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper, pred tem pa je bil inšpektor sektorja uniformirane policije koprske policijske uprave. “Je karierni policisti. Gre za mojo odločitev. V ekipi sem si želel policista, ki prihaja s terena,” je izbiro Jušića komentiral Poklukar.

Na vprašanja, zakaj je moral dosedanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Lindav oditi, je Poklukar odgovoril, da lahko vsi ministri oblikujejo svojo ekipo, zato ne vidi razloga, da sam ne bi imel te možnosti. Lindav ostaja v sistemu policije, Poklukar pa verjame, da bo “njegovo profesionalno delo potekalo nemoteno”.

V javnosti so sicer že zakrožili nekateri pomisleki o Jušićevih kompetencah oziroma o njegovih domnevno pomanjkljivih vodstvenih izkušnjah in neustrezni izobrazbi. Poklukar je dejal, da s temi pomisleki ni seznanjen, in dodal, da je novi šef policije tudi doslej opravljal vodstvena dela. Jušićev mandat vršilca dolžnosti bo trajal pol leta, Poklukar pa je napovedal spremembe zakonodaje, ki bi omogočile, da bi vodilne predstavnike na policiji izbirali iz širšega kroga strokovnjakov.

Izbira Jušića je poznavalce dogajanja na MNZ precej presenetila. V preteklih dneh se je namreč omenjalo več možnih Lindavovih naslednikov, a Jušića med njimi ni bilo. Najpogosteje se je omenjalo Darka Muženiča. Lindav je namreč v decembrskem poročilu navedel, da je Robert Golob še kot mandatar izvajal pritisk na policijo, da se Muženič vrne na čelo NPU. Državna sekretarka v Golobovem kabinetu Maša Kociper je takrat dejala, da je predsednik vlade zgolj izrazil pričakovanje o čim hitrejši uresničitvi sodbe delovnega sodišča, ki je pritrdilo Muženiču v tožbi po razrešitvi v času Janševe vlade. “Šlo je zgolj za željo po uresničitvi pravnomočnih sodb sodišča,” je dodala. Po nekaterih navedbah naj bi bila sicer Jušić in Muženič prijatelja. Poklukar je na današnji novinarski konferenci poudaril, da je Muženič še vedno direktor NPU.

Preberite še: Lindav po razrešitvi: Očitno sem pričakoval preveč

Poklukar je danes tudi popolnil ekipo državnih sekretarjev. Tina Heferle, ki je to mesto zasedala že v času bivše ministrice Tatjane Bobnar, je bila na državnosekretarsko mesto ponovno postavljena takoj po Poklukarjevem imenovanju, z jutrišnjim dnem pa se ji bo pridružila še druga državna sekretarka Helga Dobrin.

Dobrin je pravnica in je doslej delala kot višja državna tožilka v Kranju. “Gre za kompetentno osebo. Dobrin bo strokovna državna sekretarka, pristojna za področje policije,” je povedal Poklukar, ki je po komaj dveh dneh ministrovanja na notranjem ministrstvu izpeljal še cel kup drugih kadrovskih menjav.

Kdo bodo še Poklukarjevi tesni sodelavci?

Za novega vršilca dolžnosti generalnega sekretarja ministrstva je izbral Erika Pagona. Pagon je inženir gradbeništva, s Poklukarjem pa  je sodeloval tudi v njegovem prvem ministrskem mandatu v času vlade Marjana Šarca.

Do zamenjav je prišlo tudi na čelu treh od štirih direktoratov. Matej Torkar bo prevzel vodenje direktorata za migracije. V preteklosti je bil svetovalec na slovenskem stalnem predstavništvu pri Evropski uniji. Tudi z njim je Poklukar sodeloval že v svojem prvem mandatu na MNZ, ocenjuje pa ga kot poznavalca notranje politike EU in migracij.

Urša Židan bo prevzela vodenje direktorata za upravne notranje zadeve. Na tem mestu je sicer v preteklosti že bila. Gregor Hudrič pa bo vodil direktorat za policijo in druge varnostne naloge. Po Poklukarjevih besedah Hudrič zelo dobro pozna lokalno samoupravo, trenutno je zaposlen v direktoratu, na čelo katerega je bil imenovan.

Na pomisleke, da je takoj po prevzemu funkcije na MNZ opravil temeljito kadrovsko čiščenje, je Poklukar odgovoril, da je v ekipo imenoval kompetentne strokovnjake. Kot je dejal, ne razume, da se mu odreka pravica do postavitve ekipe. Na vprašanje, ali bodo sledile še kakšne spremembe, pa je rekel: “Seveda.” In napovedal, da bo tudi novi v.d. generalnega direktorja policije oblikoval svojo ekipo.

Lindav je vodenje policije kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja prevzel z oblikovanjem Golobove vlade, na predlog notranje ministrice Bobnar. Decembra, ob poteku šestmesečnega vedejevstva, je ta zanj predlagala poln mandat, ki pa mu ga vlada ni podelila.

Kot smo pisali, je vlada Bobnar in Lindavu očitala, da nista “očistila” policije po mandatu vlade Janeza Janše. Takrat je Bobnar opozorila na domnevno politično vmešavanje v delo policije. Lindav pa je moral takrat o vsebini teh pritiskov poročati vladi, na zahtevo katere je bilo poročilo tudi javno objavljeno.

Bobnar je nato odstopila z mesta ministrice, vodenje resorja je začasno prevzela ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. V torek pa je bil kot minister imenovan Boštjan Poklukar. Ob zaprisegi novi notranji minister ni odgovoril na novinarska vprašanja o usodi Lindava, je pa napovedal, da se bo z njim sestal še isti dan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje