Novinarji TV Slovenija zaradi soočenja od vodstva zahtevajo odstop

Slovenija 22. Apr 202214:02 > 18:39 9 komentarjev
RTV Slovenija
Žiga Živulović jr./ Bobo

Novinarji TV Slovenija se ograjujejo od četrtkovega soočenja na TV Slovenija. Od odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Jadranke Rebernik in v. d. direktorja TV Slovenija Andreja Graha Whatmougha pa zahtevajo odstop. "S to oddajo je torej vodstvo RTV izgubilo še zadnji kanček verodostojnosti," so zapisali v aktivu novinarjev informativnega programa TV Slovenija. Vodstvo RTV Slovenija medtem obžaluje, da so bili ustvarjalci RTV Slovenija med oddajo deležni žaljive komunikacije.

Na nacionalni televiziji je v četrtek zvečer potekalo še zadnje soočenje pred nedeljskimi državnozborskimi volitvami. Namesto konstruktivne debate in predstavitve strankarskih stališč so gledalci pred malimi ekrani spremljali kaotično soočenje. Gostje so si ves čas skakali v besedo, se prerekali in žalili, Igor Pirkovič pa je med vodenjem oddaje izgubil nadzor nad debato. Šest predsednikov političnih strank je soočenje še pred koncem zaradi tega zapustilo. Gledalci nacionalne televizije pa so lahko med oddajo videli tudi sredinec predsednika SNS Zmaga Jelinčiča.

Novinarji TV Slovenija se od oddaje ograjujejo. “Od takšne oddaje, od tako slabo pripravljene, tako slabo vodene in tako slabo izvedene se novinarke in novinarji ograjujemo ter se gledalkam in gledalcem opravičujemo,” je za poročila ob 13. uri povedal Igor E. Bergant.

“S to oddajo je vodstvo izgubilo še zadnji kanček verodostojnosti”

Iz aktiva novinarjev informativnega programa TV Slovenija pa so v pisni izjavi, ki so jo poslali medijem, sporočili, da so ogorčeni nad sinočnjim predvolilnim soočenjem. “Oddaja je v svoji skrajnosti pokazala, da se je trenutno vodstvo z voditeljem oddaje odpovedalo profesionalnim standardom in potrjuje naše argumente in opozorila, da so programske spremembe in celoten volilni projekt nedorečeni, amaterski in nedomišljeni. Na vse to zaposleni v informativnem programu ves čas tudi opozarjamo,” so zapisali v sporočilu.

Dodali so, da se je še enkrat izkazalo, da gledanost ni in ne more biti ultimativen programski cilj javnega servisa. “Oddaja je zaradi svoje neprofesionalne vsebine, nedostojne za javni servis RTV Slovenija, namreč visoko gledanost dosegla, ker so o njej zaradi fiaska gorela družbena omrežja. In za podžiganje takšnih reakcij zagotovo ni zadolžen javni servis, namenjen vsem gledalkam in gledalcem,” so dejali.

“S to oddajo je torej vodstvo RTV izgubilo še zadnji kanček verodostojnosti, saj s svojimi dejanji in odločitvami že dolgo škodi ugledu javnega zavoda, s svojimi dejanji pa je povzročilo tudi ogromno programsko in finančno škodo,” so zapisali v aktivu novinarjev.

Kot so dejali, je “nekompetentnost in pristranskost dotičnega voditelja, ki je imel očitno vso podporo vodij projekta, torej urednice uredništva notranjepolitične redakcije in odgovorne urednice informativnega programa, rezultat neprimerne pripravljenosti na projekt Volitve 2022, na kar smo večkrat opozorili”.

Od vodstva in odgovorne urednice zahtevajo odstop

Člani aktiva novinarjev informativnega programa TV Slovenija se od tako zastavljenega projekta ograjujejo in zahtevajo, da pristojni sprejmejo odgovornost. “Zahtevamo takojšen odstop odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik ter v. d. direktorja Televizije in generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha. Pričakujemo, da bodo častno s svojih položajev odstopili tudi tisti programski svetniki, ki so do zdaj potrjevali škodljive programske spremembe,” so dodali.

Jadranka Rebernik
Srdjan Živulović/BOBO

Po zadnjem soočenju se je odzvalo tudi vodstvo RTV Slovenija. Kot so zapisali, obžalujejo, da so nekateri predstavniki političnih strank oddajo predčasno zapustili. “Obžalujemo pa tudi, da so bili ustvarjalci RTV Slovenija med oddajo deležni žaljive komunikacije. Poudarjamo, da je RTV Slovenija avtonomna institucija, njeno vodstvo odločno podpira novinarsko in uredniško neodvisnost in obsoja vsakršno zlorabo javnega medija in njenih ustvarjalcev za nabiranje političnih točk. Javnost in zlasti predstavnike politike znova pozivamo h kulturi dialoga in umiritvi strasti,” so zapisali.

Voditelj oddaje Pirkovič se je na sinočnje dogajanje na prvem programu RTV Slovenija odzval na svojem Twitterju. “Baje se sindikat in aktiv novinarjev opravičujeta gledalcem zaradi včerajšnje volilne oddaje. Ne vem, če so gledali pravo oddajo. Za tisto včeraj so ljudje navdušeni,” je zapisal.

V DNS se pridružujejo pozivu aktiva novinarjev

Več novinarskih organizacij pa je medtem izrazilo podporo aktivu novinarjev Informativnega programa TV Slovenija. V izjavi, pod katero so se podpisali aktiv novinarjev Radia Slovenija, aktiv ustvarjalcev programa Radia Koper, aktiv MMC, koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija, Društvo novinarjev Slovenije in krovni sindikat novinarjev Slovenije, so poudarili, da včerajšnja oddaja pomeni kršitev poklicnih meril in načel novinarske etike v programih RTV Slovenija, zakona o RTV Slovenija in programskih standardov RTV Slovenija. Ocenili so, da dogajanje ni vredno javne televizije, njenih ustvarjalcev in ni vredno javnosti. “Rešitev je v takojšnji vrnitvi javne televizije k profesionalnosti, angažiranju kadrov, ki znajo delati televizijo, so novinarsko specializirani in ki jih naš javni medij ima, vendar so v imenu servilnosti politiki odrinjeni na rob,” so dodali.

RTV Slovenija
Srdjan Živulović/BOBO

Včerajšnje soočenje tako razumejo kot nadaljevanje poskusov razgradnje in podreditve javnega RTV, njegove uredniške avtonomije in institucionalne neodvisnosti. “Vodstvo javnega medija ob podpori programskega in nadzornega sveta ter nekaterih posameznikov vse od nastopa samovoljno posega v program in ga siromaši, na hitro in mimo mnenj uredniških kolektivov kadruje, nadalje zmanjšuje vpliv uredništev na programsko in uredniško politiko, ignorira socialni dialog in grozi z odpovedmi za izražena mnenja, ki mu niso po godu. Novinarski kolektivi, sindikati in društvo se zato pridružujemo pozivu aktiva novinarjev Informativnega programa TV Slovenija k takojšnjemu odstopu odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik, v. d. direktorja Televizije Slovenija in generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha ter s tem prevzemu odgovornosti za nastale razmere na RTV Slovenija. Vodstvo in organi upravljanja RTV so v skladu z zakonodajo zavezani javnosti in javnemu interesu, in ne čemu ali komu drugemu,” so sklenili v pisni izjavi.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje