Novinarski sindikati RTVS: Vodstvo nad nami izvaja kolektivni mobing

Slovenija 10. Okt 202215:43 4 komentarji

Konec preteklega tedna je vodstvo RTV Slovenija 38 zaposlenim poslalo opozorilo o možnosti odpovedi. Novinarski sindikati RTVS menijo, da se je vodstvo z zlorabo instituta izognilo vsem formalnim postopkom ugotavljanja in dokazovanja očitanih kršitev in 38 zaposlenih tako že vnaprej obsodilo kršenja delovnih obveznosti.

Dogajanje na RTV Slovenija (RTVS) se v zadnjih nekaj mesecih zaostruje. Zadnji dogodek, ki kaže napete odnose med vodstvom in delom zaposlenih, so bila opozorila o možnosti odpovedi, ki jih je vodstvo poslalo 38 zaposlenim. Odpoved bi se zgodila v primeru vnovične kršitve zakona o delovnih razmerjih ter pravilnikov o hišnem redu in delovnem času. Opozorilo so dobili tisti zaposleni, ki so se 5. septembra ob koncu Slovenske kronike v studiu pridružili voditeljici Jasmini Jamnik in ji s tem izrazili podporo. Podobno so sodelavci informativnega programa storili že 23. avgusta, ko so se ob koncu televizijskega Dnevnika postavili za voditelja Sašo Krajnca, s tem pa podprli tudi urednico Vesno Pfeiffer.

“Po zakonu o delovnih razmerjih takšen ukrep ne predvideva možnosti formalnega ugovora. Zato je 38 zaposlenih vnaprej obsojenih kršenja delovnih obveznosti, brez možnosti ugovora ali zagovora. Z zlorabo tega instituta se je vodstvo RTV tudi izognilo vsem formalnim postopkom ugotavljanja ali dokazovanja očitanih kršitev, s čimer so domnevne kršitve postale utemeljene, sankcije pa upravičene,” je o opozorilih dejala predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS in vodja stavkovnega odbora Helena Milinković.

V koordinaciji novinarskih sindikatov so prepričani, da gre tudi v tem primeru za zlorabo določenih notranjih pravilnikov, kot sta pravilnik o hišnem redu in delovnem času. Spomnili so, da sta bila oba dogodka organizirana v času stavke, ki so jo napovedali 13. maja.

“Delodajalec je z uporabo 1. odstavka 85. člena zaposlenim samovoljno pripisal kršitve, ki bi jih moral dokazati v postopkih. A se jim je z zlorabo instituta izognil, s tem pa se je izognil tudi vodenjem morebitnih disciplinskih postopkov,” je dejala Milinković. Dodala je, da je želelo vodstvo proti trem zaposlenim zaradi izražanja njihovih mnenj in stališč na spletu sprožiti tudi disciplinske postopke.

Prepričani, da je vodstvo zlorabilo zakon o delovnih razmerjih

Milinković je v imenu koordinacije sindikatov izrazila prepričanje, da je delodajalec zlorabil zakon o delovnih razmerjih. “Domnevne kršitve po določbah po internih pravilnikih z namenom omejevanja in preprečevanja delovanja sindikata med stavko, kar prepoveduje zakon kot tudi obe kolektivni pogodbi,” je opisala.

Po njihovem mnenju so poteze vodstva izraz nedopustnega in nezakonitega trpinčenja na delovnem mestu. “Kar se dogaja, je kolektivni mobing,” meni Milinković.

Opomin pred odpovedjo je po besedah Milinković zavržno dejanje, ki ga pri nas uporabljajo predvsem delodajalci, ki skušajo na ta način utišati kritične zaposlene, sindikalne predstavnike in predstavnike sveta delavcev. “Ukrep utišanja in discipliniranja je namenjen stavkajočim delavcem, njihovim sindikalnim zastopnikom, stavkovnemu odboru, sodelujočim sindikalnim zaupnikom in članom sindikalne pogajalske skupine, ki se pogajajo z vodstvom,” je dejala Milinković.

Zaradi omejevanja stavke 23. septembra teče tudi inšpekcijski nadzor, dopoldan pa so imeli predstavniki sindikata novinarjev prvi pogovor s kriminalistom glede oviranja stavke 20. junija. “Upamo, da bodo preiskovalci čim prej prišli do ugotovitev, ki podpirajo naše trditve. Torej, da se dogaja cenzura, ki je nezakonita in neustavna,” je opozorila Milinković.

Stavkovni odbor označuje 38 opominov pred odpovedjo za nična in trpinčenje na delovnem mestu. Stavkovni odbor je vodstvo RTVS pozval, naj opomine takoj prekliče. Milinković je še dodala, da prejeti opomini preprečujejo sporazumno končanje stavke. Vodstvo zavoda se je sicer odzvalo na njihovo povabilo in je pripravljeno na 13. krog pogajanj, ki naj bi se začel v petek.

Todorovski: Grožnje niso dialog

Ena od podpredsednic sveta delavcev RTVS Ilinka Todorovski je opomine ocenila kot cinične in površne. Dodala je, da grožnje niso dialog. V primeru, če bi obstajal dialog, bi generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha vprašala, koliko ukorov bo podpisal tistim, ki ne opravljajo svojega dela in sploh ne prihajajo v uredništvo, koliko tistim, ki svoje podrejene zmerjajo na družbenih omrežjih, in koliko samemu sebi, ker ob kršitvah programsko-produkcijskega načrta ne ukrepa in ker je odgovoren za dogajanje na zavodu.

DNS: Argumentacija vodstva “docela sprevržena”

Grožnje vodstva RTVS obsoja tudi Društvo novinarjev Slovenije (DNS). V društvu menijo, da gre za manifestacijo zlorabe položaja in pravnih sredstev generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha za pritisk na novinarje, ki so septembra s prihodom v studio izrazili solidarnost s šikaniranimi kolegi.

“Vodstvo RTVS je znova uporabilo popolnoma nesorazmeren ukrep, zoper katerega ni predviden ugovor ali pravno varstvo,” so opomnili v DNS. To je po navedbah društva “taktika tistih, ki ne želijo soočiti in preizkusiti argumentov”. “Gre tudi za dejanje s pozicije moči zoper podrejene, ki že šest mesecev stavkajo,” so dodali.

Argumentacijo vodstva v opozorilih pred možnostjo odpovedi delovnega razmerja, da so novinarji “vdrli” v studio in škodovali ugledu največjega javnega medija, vidijo kot “docela sprevrženo”. RTVS po zakonu in statutu uživa institucionalno in uredniško neodvisnost, ki bi jo moral zagotoviti ustanovitelj, so poudarili. Vir: STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje