Vodstvo RTVS zaposlene, ki so podprli kolege, opozorilo o možnosti odpovedi

Slovenija 07. Okt 202216:58 > 18:04 14 komentarjev
Zajem zaslona RTVS

Razmere na javni RTV Slovenija se še naprej zaostrujejo. 38 zaposlenih, ki so se 5. septembra voditeljici Jasmini Jamnik solidarno pridružili v studiu, je prejelo opozorilo o možnosti odpovedi. Na prejeta opozorila zaposleni odgovarjajo: "To smo pričakovali. Ne bojimo se!"

Generalni direktor Radiotelevizije Slovenije (RTVS) Andrej Grah Whatmough je zaposlenim, ki so se 5. septembra ob koncu Slovenske kronike voditeljici Jasmini Jamnik pridružili v studiu in ji s tem izrazili podporo, poslal “pisno opozorilo zaradi neizpolnjevanja delovnih obveznosti in opozorilo o možnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi v primeru ponovne kršitve”. 

Ob voditeljici Jamnik je takrat stal tudi voditelj Igor E. Bergant, ki je napovedal Odmeve, za njima pa je mirno stala skupina zaposlenih na RTVS. Podobno so sodelavci informativnega programa storili že 23. avgusta, ko so se ob koncu televizijskega Dnevnika postavili za voditelja Sašo Krajnca, s tem pa podprli tudi urednico Vesno Pfeiffer. To se je zgodilo po tem, ko je direktor TV Slovenija Uroš Urbanija odredil premestitev dnevne urednice oddaj Dnevnik in Odmevi Pfeiffer ter voditelja informativnih oddaj Krajnca.

Generalni direktor je v dopisu navedel, da so zaposleni med predvajanjem oddaje v živo za voditeljem stali 22 sekund, je moč razbrati iz opozorila, ki ga je na družabnem omrežju objavila novinarka Eugenija Carl. “Na ta način je programski čas, namenjen oddaji Slovenska kronika, izrabila za osebno izražanje mnenja in s tem nedopustno posegala v programsko shemo.” 

V opozorilu je še zapisano, da je uslužbenka v studio “stopila z namenom izražanja osebnega mnenja, ne pa z namenom opravljanja delovnih nalog po pogodbi o zaposlitvi, kar pa ni utemeljen razlog, zato ni dvoma, da je s svojim ravnanjem kršila določbe” pravilnika o hišnem redu.

“Za uresničevanje ekonomskih in socialnih pravic ter interesov se javni uslužbenci lahko poslužijo zato posebej določenih legalnih in legitimnih poti, ni pa dopustno, da svoje nestrinjanje izražajo z nepooblaščenim vstopom v studio in izrabijo medijski prostor in čas za izražanje osebnih stališč,” še piše Grah Whatmough. Dodal je še, da je tovrstno ravnanje “tudi v posmeh tistim delavcem, ki slučajno svojega dela ne opravljajo v mediju in te možnosti nimajo”.

V dopisu piše tudi, da bo zaposleni po zakonu o delovnih razmerjih izrečena odpoved, če bo kršitev v dveh letih ponovila.

Medtem je vodstvo RTVS za STA pojasnilo, da so zaposleni dolžni dosledno upoštevati pravilnik o hišnem redu ter druge zakone in splošne akte. V nasprotnem primeru je delodajalec dolžan ukrepati v skladu z zakonodajo in predvidenimi postopki ter sprejeti zakonsko določene ukrepe. Zato so 38 zaposlenih pisno opozorili na izpolnjevanje obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi zaradi kršitve zakona o delovnih razmerjih, pravilnika o hišnem redu in pravilnika o delovnem času, je navedlo vodstvo.

“To smo pričakovali”

Na prejeta opozorila se je odzval tudi del zaposlenih RTVS, na spletni strani Tukajsmo.info so zapisali, da so bili dopis pričakovani. “Gre za nove, nedopustne pritiske ‘generalnega vodstva’ na vse, ki opozarjajo na nevzdržne razmere zlasti v Informativnem programu TVS in MMC-ju, odsotnost komunikacije in nenehne profesionalne zdrse ter kršitve novinarske in uredniške avtonomije,” so zapisali. Dodali so, da vodstvo “skuša na vsak način utišati zaposlene in porušiti solidarnost, ki z vsako tako grobo potezo le narašča in utrjuje prizadevanja za ohranitev javnega medija. To smo pričakovali. Ne bojimo se! Tukaj smo”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje