Sindikat opozarja na kritične razmere v Premogovniku Velenje

Gospodarstvo 10. Okt 202209:35 0 komentarjev
Premogovnik Velenje
Foto: Bor Slana/BOBO

Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) je zaradi prekinjenega socialnega dialoga s strani vodstva družb Premogovnik Velenje in HTZ in zaskrbljujočih aktualnih razmer v rudniku poslal odprto pismo nadzornemu svetu rudnika. Od nadzornikov pričakuje ustrezno ukrepanje, tudi v smeri ugotavljanja odgovornosti vodilnih.

Kot so danes sporočili iz SDRES, pričakujejo ponovno vzpostavitev socialnega dialoga in prenehanje onemogočanja sindikalnega delovanja SDRES, ki je “sindikat s poslanstvom, ki bistveno presega delovanje znotraj družbe Premogovnik Velenje, saj predstavlja glas delavcev, prebivalcev Šaleške doline in Slovenije nasploh, glas varnega, zdravega in prijaznega delovnega in življenjskega okolja ter glas napredka”.

Nadzornike premogovnika so tudi pozvali, da storijo vse v okviru svojih pristojnosti in zmožnosti, da bi se nastale razmere rešile v dobro zaposlenih, lokalnega okolja in celotne države oz. njenih prebivalcev.

Razmere so po mnenju SDRES zelo neugodne oz. že kritične. Premogovnik Velenje namreč po krivdi poslovodstva deluje brez vsakršne vzdržne strategije, še posebej srednjeročne in dolgoročne, menijo.

Premogovnik Velenje je po navedbah SDRES družba širšega družbenega in strateškega državnega pomena, zato je ne morejo pustiti, da propade, niti si ne morejo privoščiti, da posluje slabo. Brez zagotavljanja surovine Termoelektrarni Šoštanj (Teš), ki jo je Premogovniku Velenje že vnaprej plačal, bo to zimo negotovo ali prekinjeno ogrevanje večjega dela Šaleške doline ter negotova ali v znatnem delu okrnjena oskrba z električno energijo v Sloveniji.

Zaloge lignita v šaleškem bazenu so strateško naravno bogastvo Slovenije, pri čemer se v SDRES bojijo, da bo zaradi nenačrtovanega in tehnološko neustreznega procesa odkopavanja velik del ostal za vedno neizkoriščen. “Poslovodstvo rudnika je vedelo, ali bi moralo vedeti, da glede na realizacijo odkopavanja zaloge na deponiji Teš ne bodo zadoščale in da bo Tešu zmanjkalo goriva za obratovanje ter s tem za proizvodnjo električne in toplotne energije, pa ni storilo ničesar oz. vsaj ničesar približno ustreznega za odvrnitev grozečih negativnih posledic, prav tako ni o grozeči nevarnosti pravočasno in zadostno obveščalo zadevnih deležnikov, so dejali v SDRES.

Ocenjujejo tudi, da izpada oz. neustreznega načrtovanja dobave premoga Tešu ni mogoče nadomestiti, prav tako v tem trenutku in glede na širše geopolitične razmere ni mogoče nadomestiti izpada proizvodnje električne energije Teša, zaradi česar je ogrožen energetski sistem in posledično celotno slovensko gospodarstvo.

Na silo in čez noč se proizvodnih kapacitet Premogovnika Velenje, tako SDRES, ne da zadovoljivo izboljšati, še posebej ne po letih zanemarjanja ustreznega načrtovanja, investiranja in kadrovanja. Povečevanje odkopavanja na silo lahko nasprotno prinese zgolj dodatne probleme v jami, kot so dodatno poslabšanje geomehanskih pogojev, pogostejše naravne in delovne nezgode, iztrošenost materiala in delavskega kadra, kar bo dolgoročno prineslo le še slabše proizvodne rezultate. Pri tem se je treba zavedati, da v zadnjem času večinoma ne gre za naravne nesreče v jami, temveč so to posledice neustreznega pridobivanja premoga oz. načrtovanja, menijo v SDRES.

premogovnik velenje
Srdjan Zivulovic/Bobo

Poudarili so tudi, da je treba primarno vzpostaviti normalno odkopavanje za nemoteno delovanje Teša. Čim prej je treba tudi zapolniti zaloge na deponiji za zagotovitev določene varnostne rezerve za delovanje Teša, ki bo v tej energetsko negotovi zimi ključnega pomena. Uvažanje premoga v tem pogledu po njihovem mnenju ne more biti ustrezna rešitev. “Treba se je vrniti k realnemu in vzdržnemu načrtovanju proizvodnje. V okviru dolgoročnega načrtovanja je gotovo treba nemudoma pristopiti k vprašanjem prestrukturiranja panoge in posledično šaleške regije v okviru pravičnega prehoda v nizkoogljično ali brezogljično družbo,” so navedli in dodali, da je treba tudi pristopiti k ustrezni kadrovski politiki. “Treba je ukiniti številne neupravičene privilegije določenim skupinam, zaposlenim v družbi, ki onemogočajo doseganje zastavljenih ciljev,” so opozorili.

Razmere “katastrofalne”

Nujno je treba zagotoviti varne in zdrave delovne pogoje za zaposlene, saj so trenutne razmere v jami “katastrofalne”. Poslovodstvo poskuša nastale razmere nedoseženih načrtov reševati na račun varnosti in zdravja pri delu, kar ne bo prineslo želenih rezultatov, lahko pa privede do številnih nepotrebnih poškodb ali celo smrti zaposlenih, opozarjajo v SDRES.

Tudi na račun poslabševanja socialnoekonomskega položaja zaposlenih, degradacije okolja in zniževanja kakovosti bivanja v šaleški dolini poslovodstvo Premogovnika Velenje ne bo doseglo nobenih bistvenih ali dolgoročnih rezultatov pri proizvodni realizaciji, kvečjemu bodo nastopili nasprotni negativni učinki, so še dodali v SDRES.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!