Novo vlado bi lahko dobili že v sredo

Slovenija 26. Maj 202216:52 > 16:59 0 komentarjev
Državni zbor
Foto: N1

Kot smo že poročali, se bo kolegij predsednice državnega zbora v ponedeljek dogovoril o sklicu izredne seje državnega zbora, na kateri bodo poslanci glasovali o listi ministrskih kandidatov 15. slovenske vlade. Če bo kolegij potrdil tak predlog, bo izredna seja državnega zbora, na kateri bi lahko dobili novo vlado, že naslednjo sredo.

Kolegij predsednice DZ se bo v ponedeljek dogovoril o sklicu izredne seje DZ, na kateri bodo poslanke in poslanci glasovali o listi ministrskih kandidatov 15. slovenske vlade pod vodstvom prvaka Gibanja Svoboda Roberta Goloba. Goloba je državni zbor na sredinem tajnem glasovanju za mandatarja za sestavo nove vlade. Podprlo ga je 54 poslancev, 30 jih je bilo proti.

Mandatar za sestavo 15. slovenske vlade je v DZ še isti dan vložil listo ministrskih kandidatov. Ta temelji na obstoječem razrezu ministrstev, saj je SDS spremembo ministrstev začasno zaustavila s predlogom za posvetovalni referendum o predlogu sprememb zakona o vladi. Prva zaslišanja ministrskih kandidatov pred pristojnimi delovnimi telesi DZ so sicer že sklicana za v soboto.

Cilj bodočih vladnih strank Gibanje Svoboda, SD in Levice še vedno ostaja vlado sestaviti do 3. junija. Kot smo na N1 poročali že v sredo, bi glede na predlog za sklic izredne seje DZ, če na zaslišanjih ministrskih kandidatov ne bo večjih presenečenj, državni zbor o novi vladi glasoval že naslednjo sredo, torej 1. junija. Poslanci sicer glasujejo o listi kandidatov za ministre kot celoti, potrditi pa jo mora večina poslancev, ki se udeležijo glasovanja. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja.

Kot je še razvidno s spletne strani DZ, bo kolegij predsednice DZ v ponedeljek obravnaval tudi predlog dopolnitve finančnega načrta DZ za leti 2022 in 2023.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!