Obmetavanje podmladkov SD in Svobode: kdo ruši vlado in kdo se skriva za kom

Slovenija 26. Okt 202317:25 7 komentarjev
Tanja Fajon in Robert Golob.
Tanja Fajon in Robert Golob. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Med poznavalci političnega dogajanja velja prepričanje, da so podmladki političnih strank zlasti v napetih političnih razmerah strankarski ventili. Ker lahko pod krinko "mladostne zaletavosti" zelo neposredno povedo natanko to, kar si mislijo tudi vodstva političnih strank, ki pa tega denimo zaradi sodelovanja v vladi ne morejo izreči na glas. Prvi se je danes oglasil Mladi forum Socialnih demokratov, ki vladi očita "teptanje stroke", "mešetarjenje po represivnih organih" in sprejemanje "cenenih kratkoročnih populizmov". Ni trajalo dolgo, da je odgovoril podmladek Svobode. Med drugim so zapisali: "Od koalicijskega partnerja bi pričakovali več kot to, da se ponovno skriva za svojim podmladkom in ga uporablja za javno izvajanje pritiskov, nikoli pa nismo pričakovali, da bo prijateljska mladinska organizacija koalicijske stranke rušila vlado, del katere je tudi sama."

Eksplozivna politična fronta tega tedna, ki jo je sprožilo ponedeljkovo pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar pred parlamentarno preiskovano komisijo, se je zdaj preselila še na raven podmladkov SD Tanje Fajon in Svobode Roberta Goloba.

Z ostrim pismom vladi, v kateri je sicer tudi SD, se je danes najprej oglasil Mladi forum Socialnih demokratov. Med drugim so zapisali, da trenutna vlada ponavlja napake predhodnice, proti kateri so protestirali. “Koalicija naj implementira svoje zaveze, saj si še enega desetletja izgubljenih priložnosti ne moremo privoščiti,” so pozvali v Mladem forumu, ki ga vodi Luka Goršek.

Kritični so, kot pravijo, do vladnega “teptanja stroke”, “mešetarjenja po represivnih organih” in sprejemanja “cenenih kratkoročnih populizmov”. Pravijo, da je politiko nujno treba voditi drugače. “Če ugotovite, da ste nezmožni izboljšati življenja mladih, že tako slabega stanja ne degradirajte,” so še pozvali v podmladku SD.

predsednik Mladega foruma SD Luka Goršek
Luka Goršek, predsednik Mladega foruma SD (Foto: Žiga Živulovič jr./Bobo)

Dodali so še, da življenje v Sloveniji ni blaginja, ampak draginja.

“Zato še težje čakamo na uresničitev obljub o ureditvi položaja mladih.” Po njihovih navedbah se na večini področij vsakodnevnega življenja mladih stanje v državi ne izboljšuje, ampak slabša. Krivdo za to pa pripisujejo tudi preteklim vladam.

Podmladek Svobode: Zakaj je rušenje vlade v interesu podmladka koalicijske SD?

Ni trajalo dolgo, da se je na to pismo Mladega foruma odzval podmladek Gibanja Svoboda. “V Gibanju Svoboda Mladi obsojamo izživljanje političnih podmladkov nad trenutno vlado. Še bolj zato, ker gre za podmladke političnih struktur, ki obstajajo že zadnjih 30 let in so imele v tem času več kot dovolj priložnosti za ureditev razmer, trenutno pa se obnašajo bolj rušilno kot opozicija, od katere bi bilo takšne pozive vsaj pričakovati,” so zapisali.

In nadaljevali: “Glede na izjavo predsednika vlade o morebitnih rezih v strukturo vlade ne preseneča, da je tak poziv prišel ravno s strani SD, ki se svojega položaja zaradi nekorektnega delovanja najbolj oprijema. Na tem mestu se nam o delovanju stranke odpirajo mnoga vprašanja: zakaj je v interesu njihovega podmladka, da ruši vlado? Zakaj podmladek prevzema komunikacijo, stranka pa se skriva za njihovimi besedami? V koalicijo smo vstopili z jasnimi cilji, z jasno vizijo o združevanju skupnih vrednot, krepitvi levo-sredinske politike in boju za demokratične vrednote. Očitki o nedelu in čakanje na uresničitev obljub o ureditvi položaja mladih, ki ste jih pred volitvami obljubljali tudi sami, so neokusni in veliko več pove o vašem modus operandi kot našem.”

Na koncu javnega pisma oziroma odziva pa so mladi Gibanja Svoboda dodali še: “Od koalicijskega partnerja bi pričakovali več kot to, da se ponovno skriva za svojim podmladkom in ga uporablja za javno izvajanje pritiskov, nikoli pa nismo pričakovali, da bo prijateljska mladinska organizacija koalicijske stranke rušila vlado, del katere je tudi sama. Očitno vas je v želji po ohranitvi položaja zaneslo tako daleč, da ste pripravljeni aktivno rušiti še tiste zadeve, ki so nujne za izboljšanje življenja in dobrobit prebivalstva.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje