Obolenja, ki niso covid: trenutno se širijo dvodnevne črevesne okužbe

Slovenija 01. Nov 202113:39 0 komentarjev
Bolečina
PROFIMEDIA

O koronavirusu je govora vsak dan, a v jesenskem času odrasli in otroci potrebujejo zdravnika tudi zaradi številnih drugih težav. Trenutno se znotraj družin širijo dvodnevne črevesne okužbe, čez mesec ali dva pa bo med nas prišla tudi gripa. Mnoge viroze, ki se pojavljajo, imajo znake, ki jih je mogoče zamenjati tudi s covidom, zato je pomembno, da se to možnost izključi s testom. Jeseni se pogosto poslabšajo tudi kronična obolenja in duševne bolezni.

Čeprav covid-19 prežema naše življenje in se nam včasih zdi, da so vse druge bolezni izginile, so te še kako prisotne. Že konec septembra so s pediatričnih oddelkov po državi poročali o veliki zasedenosti bolniških postelj zaradi hudega porasta respiratornih okužb.

Namestnik predstojnika Pediatrične klinike dr. Matjaž Homan je za N1 konec prejšnjega meseca pojasnil, da je sprejemov več, ker so bili vrtci in šole toliko časa zaprti. “Virusi, ki se prej niso mogli prenašati med otroki, se zdaj veselo prenašajo,” je dejal.

Med otroki se je razširilo veliko vrst virusov: sincicijski virus, adenovirusi in rinovirusi. Seveda ti z otrok sčasoma preidejo tudi na starejše. “Epidemije se vedno nekako ‘skotijo’ prav med otroki,” nam je v pogovoru povedala dr. Nena Kopčavar Guček, ki dela kot družinska zdravnica v ZD Ljubljana. “Imamo precej ljudi s prehladnimi znaki, ki jih je težko omejiti od covida, a se potem na testu izkaže, da so negativni in da gre za druga obolenja,” je povedala.

V prihodnjih štirih, šestih oziroma osmih tednih pričakujemo, da bo prišla tudi gripa. Ta se, kot pojasnjuje dr. Kopčavar Guček, običajno začne pojavljati okoli 48. ali 50. tedna v koledarskem letu. “Nato pa se na žalost zaradi družabnih dolžnosti in dogodkov, ki jih vsi imamo proti koncu leta, tudi bolj razširi,” dodaja.

Vzporedno z dihalnimi okužbami je pri obravnavi odraslih pacientov in pacientk opaziti tudi precej črevesnih okužb. “Od izolacije tega virusa ne pridobimo prav dosti, razen poimenovanja, saj način zdravljenja zato ni nič drugačen. Vemo, da za viruse ni zdravil,” opozarja zdravnica. Trenutno se najpogostejša črevesna okužba pojavlja kot dvodnevna viroza znotraj družin, spremlja pa jo slabost, pri nekaterih tudi bruhanje, driska, slabo počutje, vročina in bolečina v mišicah.

Tudi to virozo je moč zamenjati s covidom, saj ima podobno klinično sliko. “Včasih je pri covidu na začetku v ospredju slabost, lahko se pojavi tudi bruhanje ali driska, zato moramo biti previdni. Teh trebušnih grip, po domače povedano, je torej že kar nekaj. Odpremo dosti bolniških staležev na ta račun,” opozarja zdravnica.

Še posebej pomembno pa je zavedanje, da vse viroze, ne samo covid-19, spadajo med nalezljive bolezni, zato sta v teh primerih samoizolacija in bolniški stalež enako pomembna. “Tako za obolelega kot za njegove bližnje, sodelavce in vse, s katerimi oboleli prihaja v stik,” je dodala.

Jeseni poslabšanje kroničnih in duševnih bolezni

Jeseni imajo več težav tudi bolniki s kroničnimi boleznimi, predvsem bolniki z astmo in revmatiki. Dr. Kopčavar Guček pa opaža, da se v jesenskem času poslabšajo tudi duševne bolezni ali pa se takrat celo prvič pojavijo, predvsem ko je govora o depresiji.

“Ko so dnevi krajši, temna obdobja dneva daljša, sonca in svetlobe je manj, to dokazano vpliva na človeško počutje. Na to so še posebej pozorni v skandinavskih državah, kjer posebej skrbijo za svetlobo in osvetlitev. To posredno vpliva na hipofizo oziroma češariko. Poznamo sezonsko depresijo, česar se v določenih klimatskih pasovih še posebej zavedajo. A tudi pri nas iz izkušenj in podatkov vemo, da se pri ljudeh, ki so že imeli depresijo, jeseni stanje lahko poslabša, pri drugih, ki so nagnjeni k depresiji in še niso zboleli, pa obstaja velika verjetnost, da bodo zboleli prav na jesen,” je razložila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!