Obvestila na kolesih pri Plečnikovih arkadah: “To je prošnja, ne kazen”

Slovenija 15. Okt 202217:25 4 komentarji
Obestilo redarstva
N1

Če boste v prestolnici kolo parkirali na območju Plečnikovih arkad ali ga naslonili na drevo, vas bo pričakalo obvestilo redarstva.

Bralec našega portala nas je opozoril, da je pri Plečnikovih arkadah ob ljubljanski tržnici na parkiranem kolesu opazil obvestilo, ki ga je izdalo Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice (JP LPT). Na njem je zapisano, da je parkiranje in naslanjanje koles na območju celotnih Plečnikovih arkad in naslanjanje koles na drevesa strogo prepovedano. “Stojala, namenjena parkiranju koles, so pri Stebriščni lopi, na sredini osrednje tržnice in pri Zmajčkovem kotičku,” še piše na obvestilu.

Obvestilo za napačno parkirano kolo
N1

Na JP LPT so za N1 pojasnili, da obvestila zgolj obveščajo o prepovedi parkiranja koles na območju Plečnikovih arkad oziroma na mestih, ki niso predvidena za to. “Kot dobri gospodarji skrbimo za Plečnikove arkade, ki so vpisane v Unescov seznam kulturne dediščine.

Prav tako je prepovedano parkiranje koles ob drevesih, in sicer zaradi preteklih izkušenj, ko so posamezniki neodgovorno priklepali kolesa ob drevesa in jih s tem poškodovali. Zato so bile na vseh drevesih nameščene zaščite z namenom preprečevanja zaklepanja koles na drevo,” so zapisali v odgovoru.

V JP LPT so zapisali še, da so obvestila prošnje kolesarjem, naj bodo pri parkiranju koles previdnejši in naj kolesa puščajo na zanje predvidenih mestih. “Zato tudi ne izdajamo kazni, niti ne zasežemo napačno parkiranih koles,” so nam sporočili. Poudarili so, da obvestil drugod po Ljubljani ne izdajajo, prav tako nimajo podatkov o številu izdanih obvestil, saj ta nimajo zaporednih številk.

“V podjetju podpiramo trajnostni razvoj in sledimo viziji in načelom zelene prestolnice ter posledično podpiramo vožnjo s kolesi, vendar si želimo in si prizadevamo, da so kolesa parkirana na za to določenih mestih, zato smo na več mestih postavili kolesarska stojala, kamor lahko obiskovalci osrednje ljubljanske tržnice svoje kolo parkirajo,” so še dodali v Javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice.

Tivoli kolesar
Velo-city

V Ljubljani je sicer urejenih več kot 300 kilometrov kolesarskih poti, prav tako je med uporabniki zelo priljubljen sistem izposoje koles BicikeLj. Na 84 postajališčih je na voljo že 840 koles, največ dnevnih izposoj pa so v ljubljanski občini zaznali 12. maja 2022. Takrat so si uporabniki v enem dnevu izposodili 8.158 koles. Od maja leta 2011, ko je sistem BicikeLj zaživel, pa so imeli že več kot 9,6 milijona izposoj koles BicikeLj.

Od prejšnjega tedna je v veljavi tudi nova prometna ureditev, ki na območju za pešce prepoveduje vožnjo z motornimi kolesi. Na ulicah v središču Ljubljane, kjer se območja za pešce začenjajo, so že postavljene posebne table, ki opozarjajo na novo ureditev. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje