Oddaja Arena o cepljenju: kaj je povedala varuhinja pravic gledalcev

Slovenija 13. Apr 202312:07 13 komentarjev
Oddaja Arena, 20. februar
Posnetek zaslona

20. februarja je bila na sporedu TV Slovenija oddaja Arena, v kateri se je Vida Petrovčič z gosti pogovarjala, ali naj Slovenija izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije in o domnevnih škodljivih posledicah cepljenja. Varuhinja pravic gledalcev Marica Uršič Zupan je ocenila, da je bila vsebinska zasnova prvega dela oddaje z vidika poslanstva javne RTV prava, a da so bili gledalci v drugi polovici oddaje izpostavljeni "mnogim parcialnim, nepreverjenim, strokovno napačno posplošenim informacijam".

Februarja je Zdravniško zbornico Slovenije in tudi drugo strokovno javnost osupnila oddaja Arena na TV Slovenija, ki jo je vodila Vida Petrovčič. Voditeljica se je z gosti pogovarjala, ali naj Slovenija izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

“Oddaja je podrla številne napore vaših sodelavcev na RTVS, ki verjamejo v odličnost pri komuniciranju znanosti,” so takrat zapisali v Zdravniški zbornici Slovenije in varuhinjo pravic gledalcev prosili za odgovor, kako ocenjuje vsebine v kontekstu etike zaposlenih in poslanstva medijske hiše.

Varuhinja pravic gledalcev Marica Uršič Zupan je v odgovoru, na začetku katerega se je opravičila za veliko zamudo, zapisala, da si je oddajo večkrat ogledala. Temo prvega dela oddaje, v katerem so gosti razpravljali o osnutku novega dokumenta WHO, je označila za takrat aktualno in v javnem interesu.

Gostje oddaje Arena, ki je bila predvajana 20. februarja, so bili vodja službe za sodelovanje z WHO Vesna Kerstin Petrič, ginekologinja Sabina Senčar, upokojena psihiatrinja Biserka Ilin in odvetnik Domen Gorenšek.

“Vsebinsko in časovno je bil ta del oddaje uravnotežen, gledalcem je ponudil širok razpon mnenj, predstavnica WHO in ministrstva za zdravje je sproti pojasnjevala navedbe preostalih treh gostov, mnoge je tudi demantirala,” je zapisala.

Kot problematično z vidika spoštovanja poklicnih meril in načel novinarske etike je ocenila drugi in tretji del oddaje. V drugem delu so govorili o domnevnih škodljivih posledicah cepljenja in odškodninah, a v oddaji ni bilo nobenega sogovornika, ki bi lahko odgovoril na navedbe odvetnika Gorenška o domnevni škodljivosti cepiv in “zavedenih zdravstvenih delavcih”.

“Voditeljica je povedala, da je v oddajo povabila dr. Bojano Beović in dr. Alojza Ihana, predstavnike NIJZ in Agencije za medicinske pripomočke, a se vabilu niso odzvali. Ker je bilo to znano že pred oddajo, bi urednica in voditeljica temu lahko prilagodila oddajo, vendar tega ni storila,” je zapisala Uršič Zupan.

Voditeljica oddaje Vida Petrovčič se je na kritike odzvala že kmalu po oddaji z besedami, da “oddaja Arena ni ogrozila zdravja ljudi, ker epidemije že eno leto ni več”.

V tretjem delu oddaje pa so sogovorniki navajali netočne, neresnične podatke o posledicah cepljenja. Gostov, ki bi lahko strokovno in znanstveno utemeljeno pritrdili ali oporekali trditvam ginekologinje Sabine Senčar in psihiatrinje Biserke Ilin, v oddaji ni bilo.

Tako je varuhinja pravic gledalcev ocenila, da druga polovica oddaje ni spoštovala načel natančnosti, nepristranskosti, preverjanja dejstev, verodostojnosti in odgovornosti.

“Za dve od treh tem, ki sta zavzeli nekaj manj kot polovico oddaje, avtorica ni zagotovila primernih sogovornikov, zato je bilo občinstvo v tem delu izpostavljeno mnogim parcialnim, nepreverjenim strokovno napačno posplošenim informacijam, ni pa dobilo dovolj natančnih, preverjenih, verodostojnih, nepristranskih in celovitih informacij, kot jih od javnega medija upravičeno pričakuje,” je v sklepnem mnenju še zapisala Marica Uršič Zupan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje