Odslej lahko spolno nasilje anonimno prijavite tudi na spletu

Slovenija 01. Sep 202216:38 1 komentar
Računalnik
PROFIMEDIA

Po novem lahko posamezniki sume kaznivih dejanj spolnega nasilja prijavijo anonimno in elektronsko na portalu eUprava ali na spletni strani policije, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU). Policija ob tem zagotavlja, da vsako prijavo obravnava resno, zagotavlja pomoč in hrani anonimnost prijavitelja.

Že obstoječim obrazcem za podajanje anonimnih elektronskih prijav se pridružuje še možnost anonimnih elektronskih prijav nasilnih spolnih ravnanj, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU). “Javnost želimo na ta način spodbuditi k sodelovanju in tako še povečati učinkovitost zbiranja informacij,” so dodali. Morebitna kazniva dejanja spolnega nasilja lahko posamezniki anonimno elektronsko prijavijo na državnem portalu eUprava ali na spletni strani policije.

Policija ob tem sporoča, da lahko prijavo nasilnih spolnih ravnanj poda kdorkoli, tudi v imenu žrtve, ki morda sama take prijave ne zmore. “Žrtve se lahko v primeru, ko imajo kakršne koli zadržke do neposredne prijave policiji, obrnejo tudi na nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s pomočjo žrtvam spolnega nasilja. Če želijo, lahko tudi v njihovem spremstvu obiščejo ali pokličejo policijo in prijavijo storilce,” so sporočili z GPU in zagotovili, da bodo vsako prijavo obravnavali resno in zagotovili pomoč ter nasvete.

“V policiji žrtve obravnavamo še posebej skrbno in občutljivo, jim nudimo pomoč in nasvete, po opravljenem razgovoru jih seznanimo z možnostmi in različnimi oblikami pomoči ter jih napotimo na ustrezne strokovne službe. Ves čas našega postopka ima žrtev pravico do spremljevalca, do zagovornika in do informiranja o našem postopku,” so zapisali.

Uporabniki lahko preko anonimnih elektronskih prijav oddajo prijavo za različna nasilna spolna ravnanja, pri čemer ne potrebujejo digitalne identitete (digitalnega potrdila ali smsPASS), anonimno pa lahko prijavijo tudi ostala kazniva dejanja, denimo korupcijo, nasilje v družini, trgovino z ljudmi, pogrešane in iskane osebe, ekstremno nasilje ali organiziran kriminal.

“Pri tem vam zagotavljamo popolno anonimnost. To pomeni, da vam ni treba napisati svojih osebnih podatkov in ti tudi niso razkriti (IP številka računalnika, s katerega je bila poslana prijava, ni vidna). Če želite, da bi se na vas tudi osebno obrnili, pa lahko navedete svoje kontaktne podatke. Prav tako uporabnik ne potrebuje digitalnega certifikata, omogočeno pa je pripenjanje prilog,” so zapisali na GPU.

Za nujne prijave kljub temu klic na 113

Na GPU so zapisali, da storitev anonimne elektronske prijave žrtvam, oškodovancem in pričam nudi varno okolje, kjer lahko policiji sporočijo vse informacije o morebitnih nasilnih spolnih ravnanjih, četudi se jim zdijo nepomembne. “Vendar pa poudarjamo, da anonimna elektronska prijava ni namenjena obveščanju o nujnih dogodkih. Nujne prijave, ki zahtevajo takojšnje posredovanje policije, ker je ogroženo življenje ali zdravje ljudi, zato nemudoma sporočite na interventno številko policije 113,” so pozvali.

Kaj so nasilna spolna ravnanja?

“Poznamo več vrst nasilnih spolnih ravnanj, med katerimi je najhujše posilstvo, sem pa spadajo tudi vsa preostala spolna ravnanja, ki jih žrtev občuti kot prisilo oziroma se zgodijo brez njene privolitve. V to skupino kaznivih dejanj sodijo poleg posilstva še spolno nasilje, spolna zloraba slabotnih oseb, spolni napadi na otroke oziroma osebe, mlajše od 15 let, kršitev spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja in drugo. Kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost je treba čim prej prijaviti policiji. Ta vsako prijavo skrbno prouči in primerno ukrepa,” so še sporočili na GPU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje