Odstop na Psihiatrični kliniki: “Ne želim več delati z ljudmi, ki lažejo”

Slovenija 23. Okt 202314:24 4 komentarji
Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana
foto: Klara Bokan /BOBO

Potem ko smo v soboto objavili nova pričevanja o nasilju, tokrat nad nekaterimi starejšimi pacienti, ki so se zdravili na Psihiatrični kliniki Ljubljana, se je odzvalo vodstvo klinike. V zapisu, v katerem na nekatera naša vprašanja še vedno niso odgovorili, so poudarili, da so vse prijave nasilja obravnavali "celostno in sistematično", da pa nasilnega vedenja zaposlenih niso mogli potrditi. Pomočnica generalnega direktorja za zdravstveno nego nam je danes sporočila, da je zaradi zadnjih dogajanj odstopila s funkcije. "Ne želim več delati z ljudmi, ki jim nista pomembni varnost pacientov in kakovost oskrbe in ki lažejo in prilagajajo resnico," pravi.

Po tem, ko smo pred skoraj petimi meseci v naši rubriki Poglobljeno prvič opozorili na nasilje nad pacienti na Psihiatrični kliniki Ljubljana, smo v soboto objavili nadaljevanje te preiskovalne zgodbe. Za N1 sta zdaj spregovorili še izredni študentki z dolgoletnimi izkušnjami v zdravstvu, ki sta že decembra 2022 prijavili fizično nasilje nad starejšimi pacienti na enoti za gerontopsihiatrijo. Pridobili pa smo tudi dokumentacijo, ki dokazuje, da so o neprimernem odnosu do starejših bolnikov poročali tudi zaposleni.

Pomočnica generalnega direktorja dr. Jožica Peterka Novak, ki je zaradi omenjenih prijav poleti odredila izredni strokovni nadzor, je, kot pravi, pred dnevi odstopila s funkcije in podala odpoved. “Ne želim več delati z ljudmi, ki jim nista pomembni varnost pacientov in kakovost oskrbe in ki lažejo in prilagajajo resnico,” nam je pojasnila danes. Kot smo poročali v soboto, nam je ob zaključevanju članka v petek popoldne sporočila, da je “zaradi trpinčenja na delovnem mestu” bolniško odsotna, v času odsotnosti pa da so jo s klinike obvestili o tem, da jo želijo razrešiti s funkcije.

Za odziv na njene navedbe o trpinčenju in razrešitvi smo prosili tudi vodstvo klinike, ki je danes zapisalo: “Podatkov o posameznih zaposlenih ali pacientih skladno z načeli zagotavljanja varnosti tako zaposlenih kot tudi pacientov ter  v skladu z GDPR ne smemo in ne moremo komentirati.” Na vprašanje, kaj je razlog za njeno razrešitev, nam niso odgovorili. Kot izhaja iz dokumentov, s katerimi razpolagamo, je predlog za njeno razrešitev generalnemu direktorju prof. dr. Bojanu Zalarju podala strokovna direktorica klinike prof. dr. Blanka Kores Plesničar. V njem Peterki Novak očita slabo organizacijo dela, neobveščanje vodstva, preveliko odsotnost z delovnega mesta zaradi dopusta in bolniške, pomanjkanje nadzora nad zaposlenimi v zdravstveni negi, pa tudi “pasivnost v času medijskih obtožb o nasilju zaposlenih v zdravstveni negi”. Peterka Novak je za N1 vse očitke odločno zanikala. Prepričana je, da želi vodstvo klinike nanjo preložiti vso krivdo za svoje neukrepanje ob prijavah nasilja. “Ko je direktor Zalar na novinarski konferenci rekel, da na njej ne sodelujem, ker sem na bolniški, sem bila v resnici v sosednji pisarni. O tem, da bo novinarska konferenca, me sploh niso obvestili, zanjo sem izvedela, ko je že potekala,” nam je še povedala.

Po naših informacijah je danes odstopila tudi njena namestnica.

Odziv vodstva psihiatrične klinike: “Izjave so žaljive, neutemeljene, neresnične”

Pred objavo članka smo za komentar navedb Jožice Peterka Novak zaprosili tudi vodstvo klinike. Odgovor so nam poslali šele po štirih dneh, zato smo ga objavili naknadno. Zapisali so: “Izjave, ki jih je v javnosti izrekla Jožica Peterka Novak, so žaljive, neutemeljene ter vsebujejo neresnične navedbe in v posledici navedenega za UPK Ljubljana izredno škodljive, zato bo UPK Ljubljana uporabila razpoložljiva pravna sredstva, vse to v zaščito svojih zaposlenih in interesa ustanove kot javnega zavoda.” Katere neresnične navedbe naj bi izjave vsebovale, sicer niso pojasnili.

Tukaj je na voljo celoten dosje s pričevanji o nasilju na tej kliniki, ki smo ga začeli objavljati konec maja.

Vodstvo klinike: Nasilja (ponovno) nismo potrdili

Kot smo poročali v soboto, interni strokovni nadzor, ki je zaradi novih prijav nasilja na kliniki potekal v zadnjih mesecih, ponovno ni ugotovil nikakršnih nepravilnosti. Komisijo za nadzor, ki jo je julija imenovala Peterka Novak, je generalni direktor prof. dr. Bojan Zalar nato spremenil, vanjo sta bili poleg zdravstvenih delavcev imenovani pravnica in vodja oddelka za bolnišnično prehrano. Na kliniko smo vprašanja o nadzoru prvič poslali v sredo, 11. oktobra, nato pa še v ponedeljek, 16. oktobra, a nam do zaključka sobotnega članka niso odgovorili. Danes so nam s klinike poslali zapis, v katerem vodstvo klinike ponovno zanika, da bi bili nekateri zaposleni tam nasilni. “V Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana smo sume o neprimernih, neustreznih ali celo nasilnih dogajanjih vedno vzeli resno. Vse prijave, tudi če so se zgodile z nekajmesečnim ali celo večletnim zamikom, smo obravnavali celostno in sistematično. Vodstvo Univerzitetne psihiatrične klinike v luči ničelne tolerance do nasilja vsem zaposlenim periodično omogoča izobraževanja s področja obvladovanja vedenj in tehnik, ki preprečujejo agresivna vedenja ter obvladovanje jeze. Zaposleni so pri delu s tako občutljivo populacijo ničkolikokrat tudi sami izpostavljeni agresivnim vedenjem pacientov, zato je ključnega pomena, da vsem vpletenim v procesu zdravljenja zagotovimo varnost in podporo,” so zapisali v odgovoru za N1. Spomnimo, da sta študentki opozorili na nasilje nad pacientoma z demenco, ki po njunih besedah nista bila na noben način agresivna.

Na kliniki so danes zapisali še: “Strokovni nadzor v primeru, ki ga omenjate, ni potrdil očitanih dogajanj. Komisijo strokovnega nadzora smo razširili iz tričlanske v petčlansko zaradi zagotavljanja večje objektivnosti in strokovnosti postopka. Razširjena komisija je revidirala vse dotedanje ugotovitve in vse indice vzela resno, jih dodatno obravnavala in raziskala. Izjave prijaviteljev so bile jasne in nedvoumne, zato v nadaljnjem postopku ni bilo potrebe po dodatnih pojasnilih z njihove strani. Niti eden izmed 15 zaposlenih, vključenih v strokovni nadzor, ni potrdil, da bi osebno videl, slišal ali zaznal zaposlenega pri dveh omenjenih domnevnih neprimernih ravnanjih oz. kateremkoli drugem neprimernem ali nasilnem ravnanju do pacientov. O neprimernem ravnanju zaposlenega je več kot leto dni po domnevnem dogodku izpovedal le prijavitelj.” Na vprašanje, zakaj sta bili v komisijo za strokovni nadzor nad zaposlenimi v zdravstveni negi imenovani pravnica in vodja oddelka bolnišnične prehrane ter ali so bile ugotovitve prve komisije upoštevane pri pripravi sklepa o nadzoru, nam niso odgovorili. Študentki, ki sta prijavili nasilje, sta nam sicer še povedali, da v okviru omenjenega nadzora komisija z njima ni opravila razgovora – kljub temu da sta se konec avgusta strinjali, da se njuni kontaktni podatki posredujejo tej komisiji.

psihiatrična klinika ljubljana
Denis Sadiković/N1

“Ugotovitvam strokovnega nadzora navkljub pa je vodstvo bolnišnice zaposlenim ponovno omogočilo izobraževanje s področja tehnik in vedenja, ki preprečuje agresivno vedenje, pristop do le-tega in obvladovanje jeze,” so danes še zapisali na kliniki. Kot smo že poročali, glede nasilja na tej kliniki po objavi naše preiskovalne zgodbe poteka tudi sistemski nadzor, ki ga je uvedlo ministrstvo za zdravje, ter kriminalistična preiskava, ki še ni končana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje