Omejitev županskih mandatov po oceni združenja občin nedemokratično

Slovenija 05. Jun 202312:13 4 komentarji
Lokalne volitve
Robert Kokol/BOBO

Piratski stranki je v začetku meseca uspelo zbrati 5.000 podpisov podpore za vložitev predloga zakona, ki bi županovanje omejil na največ dva zaporedna mandata. Do zakonodajne pobude so kritični v Združenju občin Slovenije. Menijo, da je omejevanje števila mandatov v nasprotju s temeljnimi demokratičnimi načeli, volilci pa so tisti, ki odločajo, koga bi radi imeli za svojega predstavnika.

Omejevanje števila mandatov na področju lokalne samouprave je povsem nepotrebno, saj gre ravno zaradi kontinuitete vodenja občin za enega najbolj delujočih sistemov državi, so prepričani v Združenju občin Slovenije. Opozorili so še, da število kandidatov, ki so pripravljeni kandidirati za župana, iz mandata v mandat pada. Na zadnjih volitvah je bil v eni tretjini občin samo en kandidat pripravljen zasesti mesto župana.

Pri tem se sprašujejo, zakaj se želi omejiti število mandatov samo za županske funkcije, saj “imamo v državi tudi druge voljene funkcionarje z enakim mandatnim obdobjem in z manj odgovornostmi, kot jih imajo župani”. Župan, ki dobro opravlja svoje delo, je na volitvah nagrajen z glasovi volivk in volivcev, ki mu zaupajo vodenje občine, zato menijo, da mandatov ni smiselno omejiti.

“Če bodo poslanke in poslanci potrdili predlog zakona, se glede na situacijo zna zgoditi, da v kakšni občini sploh ne bo kandidata za župana. Mandat župana po ureditvi, ki velja v naši državi, traja zgolj štiri leta, zlasti večji projekti pa potrebujejo vsaj dva mandata za njihovo uresničitev,” so še zapisali.

Na pomanjkanje županskih kandidatov v nekaterih manjših občinah opozarjajo tudi v Stranki mladih – Zeleni Evrope, kjer zakonodajno pobudo načeloma podpirajo. Predlagajo, da omejitev velja zgolj v občinah, kjer o županu in občinskem svetu odloča nad 20.000 volilnih upravičencev, na manjše občine, kjer je volilnih upravičencev manj, pa naj se omejitev ne nanaša.

Pobudi Piratske stranke o zakonski omejitvi števila zaporednih mandatov županj in županov nasprotuje tudi interesna skupina lokalnih interesov državnega sveta, ki se pridružuje stališču Skupnosti občin Slovenije. Pobudo stranke so označili za “populistični predlog zunajparlamentarne stranke, ki si na ta način skuša pridobiti medijsko pozornost”.

Prepričani so, da se pobuda razume kot pobuda nekoga, ki ne pozna ustroja delovanja lokalne samouprave. Hkrati so opozorili, da tovrstnega omejevanja števila zaporednih županskih mandatov večina primerljivih tujih pravnih ureditev ne pozna, če pa je že uveljavljena drugačna pravna ureditev lokalne samouprave, pa je hkrati z omejitvijo števila županskih mandatov določeno daljše obdobje trajanja mandata.

Župani so, poleg predsednika republike, edini funkcionarji, ki jih volivci izvolijo neposredno na demokratičnih volitvah in po sistemu absolutne večine, kar pomeni, da so izvoljeni v primeru večinske podpore volivcev, še poudarjajo. Menijo, da pobuda zato poseg v aktivno volilno pravico in pasivno volilno pravico prebivalcev.

V Piratski stranki so prejšnji teden pojasnili, da so do izteka roka za zbiranje podpisov v podporo zakonodajni pobudi za omejitev županskih mandatov zbrali več kot 5.000 podpisov. Ob tem so napovedali, da bodo podpise in predlog zakona v državni zbor vložili v dveh tednih, saj jim upravne enote še niso izročile vseh elektronskih podpisov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje