Omejitev županovanja: Pirati zbrali več kot 5.000 podpisov

Slovenija 01. Jun 202320:35 6 komentarjev
Pirati, zbiranje podpisov, omejitev županskih mandatov
Borut Živulović/Bobo

Piratom je uspelo zbrati 5.000 podpisov podpore, ki so jih potrebovali za vložitev predloga zakona za omejitev županskih mandatov. Kot so sporočili iz stranke, se bo rok za zbiranje iztekel ob polnoči, v državni zbor pa jih bodo vložili čez dva tedna.

Piratski stranki je uspelo zbrati 5.000 podpisov podpore za vložitev predloga zakona, ki bi županovanje omejil na največ dva zaporedna mandata. Rok za zbiranje podpisov se izteče ob polnoči. Zunajparlamentarni stranki je pri zbiranju podpisov na pomoč priskočila tudij koalicijska Levica.

Kot so sporočili iz Piratske stranke, bodo podpise s predlogom zakona v državni zbor vložili čez predvidoma dva tedna, ko bodo od upravnih enot prejeli še vse elektronske podpise. “Takrat se bomo tudi sestali s predstavniki poslanskih skupin in jih poskusili prepričati, da zakon podprejo,” svoje načrte pojasnjujejo Pirati.

V stranki, ki je po na lanskih parlamentarnih volitvah ostala zunaj parlamenta, so prepričani, da bi omejitev zmanjšala nepotizem in korupcijo na lokalni ravni ter preprečili kopičenje moči aktualnih županov oziroma “lokalnih šerifov”.

Sekretar Piratske stranke Jasmin Feratović je v soočenju v oddaji N1 STUDIO stanje na občinski ravni celo primerjal z avtokratskimi režimi po svetu. “Na koncu imamo nekega kandidata, ki je izrazito močen in izrinja konkurenco. Ljudje si proti takemu človeku sploh ne upajo kandidirati, ker vedo, da so njihove možnosti zelo slabe,” je dejal.

Ob napovedi omejevanja županskih mandatov pa je veliko pomislekov predvsem na strani občinskih funkcionarjev. Kot je v soočenju na N1 povedal kranjski župan Matjaž Rakovec, si župani mandatov ne podaljšujejo sami ter da so štiri leta za nekatere projekte premalo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje