Opozicija o vladnem predlogu: Katastrofa, cenen PR, od katerega ne bo koristi

Slovenija 12. Apr 202314:55 8 komentarjev
Jelka Godec
Jelka Godec (Foto: Borut Živulović/BOBO)

"Katastrofa. Golob nikomur ne pusti govoriti. Dejanje iz obupa," se je na vložitev novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju odzvala poslanka SDS Jelka Godec. Njen strankarski kolega Zvone Černač pa je novelo označil za cenen PR. Jernej Vrtovec iz NSi se sprašuje, kje bo vlada našla 700 milijonov evrov primanjkljaja v zdravstveni blagajni.

Poslanska skupina Gibanje Svoboda je v DZ vložila novelo zakona, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, o čemer smo prvi poročali na N1.

Ključen cilj novele je zagotavljanje pravice do zdravstvenega varstva iz javnih sredstev in povečanje dostopnosti do zdravstvenih storitev za vse prebivalce.

Poslanka opozicijske SDS Jelka Godec se je na napoved novele zakona na Twitterju odzvala z besedo “katastrofa”. Po njenem mnenju se je zgodil še en korak k popolni razmejitvi državnega in zasebnega zdravstva. “Ko bodo zavarovalnice staknile glave, bomo dobili nov sistem zdravstvenih zavarovanj, ki si ga bodo privoščili le nekateri. In ti bodo imeli dostop do zdravstvenih storitev v zasebnem zdravstvu,” je prepričana Godec.

“Golob nikomur ne pusti govoriti. Dejanje iz obupa, definitivno,” je zapisala Godec. V kasnejšem odzivu, potem ko so novelo predstavili koalicijski partnerji, kjer je sodeloval tudi prvopodpisani pod novelo zakona in vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic, pa je Godec dodala, da so izjave Sajovica najmanj vic tedna.

“V bistvu pacientu jemljejo direktno iz denarnice in ne zagotavljajo povečanja dostopnosti do kakovostnih zdravstvenih storitev v javnem zdravstvenem sistemu,” je še zapisala poslanka SDS.

Černač: Cenen vladni PR, od katerega ne bo koristi

Drugi poslanec SDS Zvone Černač je novelo zakona označil za “cenen PR, od katerega ne bo nobene koristi”.

“Pred kratkim, januarja, je Golob po koalicijskem vrhu dejal, da so razpravljali o vsem mogočem glede zdravstvene reforme, tudi o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kar imajo zapisano v koalicijski pogodbi, vendar so vsi skupaj ugotovili, da to ni največji problem na področju zdravstva v tem trenutku. Ugotovili so, da je bistveno večja težava zdravstvena zavarovalnica. In dva meseca po teh Golobovih besedah še nismo videli zakona, ki bi urejal preoblikovanje ZZZS, niti kakršnegakoli drugega zakona, ki bi olajšal dostopnost zdravstvenih storitev ljudem, skrajšal čakalne vrste in preprečil kaos, ki nastaja pri izbiri osebnega zdravnika,” je bil kritičen Černač.

Vladne poteze na področju zdravstva je poslanec SDS označil za zmedene, ob tem pa so po njegovem mnenju tudi nejasne prioritete. “Vlada je napovedala številne reforme, nobena pa ne gre v pravo smer. Tudi tisto, kar je napovedano v zdravstvu, je votlo drevo,” je še dejal Černač.

Vrtovec: Kje bo vlada dobila 700 milijonov evrov?

Kritični do novele zakona so tudi v drugi opozicijski stranki NSi. Njihov poslanec Jernej Vrtovec je zapisal, da ukinitev ni težava, “če bi poznali odgovor na vprašanje, od kod bo vlada dobila manko 700 milijonov v zdravstveni blagajni”.

Inštitut 8. marec pozdravlja korake k postopni ukinitvi dopolnilnega zavarovanja

V Inštitutu 8. marec ocenjujejo, da je poslanska skupina Svoboda z vložitvijo predloga novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v parlamentarni postopek storila pomemben korak k postopnemu ukinjanju dopolnilnega zavarovanja. Ob tem opozarjajo, da ne sme ostati pri prvem koraku, ampak pričakujejo ukinitev na pravičen način.

Po oceni Inštituta 8. marec je vladni predlog, da se plačevanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja prenese v obvezno zdravstveno zavarovnaje in se ohrani fiksno ceno 35 evrov, smiseln, ker preprečuje dvig dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za 30 odstotkov. “Korak je dober, ker odstrani 60 milijonov evrov kapitalskih interesov zavarovalnic,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem opozarjajo, da ne sme ostati zgolj pri prvem koraku. “Politika nam že desetletja obljublja ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na pravičen način. Tako ukinitev, po kateri ne bomo vsi – bogati, revni in tisti vmes – plačevali enakega zneska. Tega ta predlog ne dela,” so izpostavili.

Glasu ljudstva pričakuje povabilo k javni razpravi in sodelovanje pri oblikovanju zakona

V iniciativi Glas ljudstva so veseli, da je vlada po več mesecih deloma slišala njihova pozive in predloge k ukinitvi dopolnilnega zavarovanja. “Žal predlagani zakon v trenutni obliki ne naslavlja osnovne nepravičnosti sedanje ureditvi, v kateri enak prispevek za vse bistveno bolj obremenjuje tiste z nižjimi prihodki,” so zapisali. Spomnili so, da so pripravili dva zakonska predloga, ki so jih tudi poslali predsedniku vlade in poslanskim skupinam.

“Skladno z napovedmi na današnji tiskovni konferenci pričakujemo, da bomo v naslednjih dneh povabljeni k javni razpravi in sodelovanju pri podrobnejšem oblikovanju zakona,” so zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje