Opozicija obtožuje Fajon, da sramoti državo, kritike tudi iz diplomatskih vrst

Slovenija 22. Maj 202415:42 40 komentarjev
Tanja Fajon
Foto: PROFIMEDIA

Zunanja ministrica Tanja Fajon je tako opozicijo kot nekatere naše sogovornike iz diplomatskih vrst vznemirila z navedbami o žalovanju ob smrti iranskega predsednika, ki jih je izrekla v intervjuju za izraelsko javno televizijo. Fajon odgovarja, da so bili izrazi sožalja namenjeni iranskemu ljudstvu, ki ima pravico žalovati, če tako samo čuti. Napade v Sloveniji pa pripisuje predvolilni kampanji.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je v intervjuju za izraelsko javno televizijo Kann news odgovarjala tudi na dve vprašanji o smrti iranskega predsednika Ebrahima Raisija. Najprej je dejala, da je bila novica o nesreči, v kateri je umrl Raisi, šok za ves svet.

“Celotna EU pošilja sožalje in sočutje iranskemu prebivalstvu ter družinam žrtev, ki so življenja izgubile v tej strašni nesreči,” je dejala Fajon. Sledilo je obsežno vprašanje novinarja: “Toda govoriva o osebi, ki se je je prijel vzdevek ‘klavec iz Teherana’. Od časa iranske islamistične revolucije do danes je bil odgovoren za smrt tisočih Irancev. Ženske in deklice, ki niso zavite v naglavne rute, je zapiral, mnoge so tudi ubili. To je oseba, za katero žalujete in izrekate sožalje ob njegovi smrti?”

Fajon je odgovorila, da je zdaj čas za žalovanje. S svojimi navedbami pa je vznemirila opozicijo.

Poslanec SDS Žan Mahnič je na družbenem omrežju X napisal: “Si predstavljate, da 30. aprila 1945 eden od evropskih zunanjih ministrov izreče sožalje in sočutje z Nemčijo ob Hitlerjevi smrti? In reče, da je zdaj čas za žalovanje. No, Tanja Fajon bi to zagotovo naredila.”

Fajon je označil kot “iransko princeso” in izrazil upanje, da ne bo več dolgo ministrica. Mahnič nam je še dejal, da Tanja Fajon sramoti državo, odkar je prevzela vodenje ministrstva za zunanje zadeve, še bolj intenzivno pa, odkar je Slovenija nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov. Dodal je, da je SD izrazito antisemitska stranka, ki je nastanjena v vili, ki jo je imela nekoč v lasti pobita judovska družina.

Ali bo SDS zaradi izjav ministrice Fajon potegnila katerega od možnih korakov, morda zahtevala izredno sejo parlamentarnega odbora za zunanjo politiko ali celo vložila interpelacijo? O tem se bomo odločili na seji poslanske skupine, nam je odgovoril Mahnič.

Odzvala se je tudi nosilka liste SDS za evropske volitve Romana Tomc, ki je ocenila, da zunanja ministrica z žalovanjem “za iranskimi morilci” dela Sloveniji veliko škodo.

Predsednik NSi Matej Tonin pa je zapisal, da je Tanja Fajon zamudila priložnost biti tiho. “Na dan slovenske diplomacije, ki naj bi na osrednje mesto postavljala človekove pravice, še posebej žensk in deklic, ministrica žaluje za rabljem množičnih usmrtitev v Iranu v osemdesetih letih in soodgovornim za sistematične kršitve človekovih pravic iranskega ljudstva v zadnjih desetletjih,” je navedel Tonin.

Fajon ostre odzive opozicije označuje kot manipulacije v času kampanje za evropske volitve. “Mediji na žalost padajo na izraelsko propagando v času kampanje,” je dejala. Kot je navedla za N1, so izrazi sožalja ob izgubi predsednika države, s katero ima Slovenija vzpostavljene diplomatske odnose, del diplomatske prakse in izraz pietete. Ob tem je dodala, da je njena izjava v skladu z izjavama predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela in vodje evropske diplomacije Josepha Borrella. Zatrdila je tudi, da se stališča slovenske diplomacije glede Irana niso v ničemer spremenila in da je večkrat ostro obsodila napad Irana na Izrael.

Zunanjemu ministru Hoseinu Amirabdolahianu, ki je umrl v nesreči, je, tako Tanja Fajon, pred časom tudi povedala, da se ne strinja s kršenjem človekovih pravic in omejevanjem temeljnih svoboščin v Iranu.

Tanja Fajon (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Fajon ne pristaja niti na ocene, da se je v intervjuju “nerodno izrazila”. Poudarila je, da je bil intervju v ponedeljek zjutraj, torej takoj po tem, ko so razkrili, da sta žrtvi nesreče tudi iranski predsednik in zunanji minister. Na zunanjem ministrstvu so še poudarili, da so bile besede Fajon namenjene iranskemu ljudstvu, ki ima pravico žalovati, če samo tako čuti.

A tudi več naših sogovornikov iz diplomatskih vrst meni, da so bile navedbe Fajon v intervjuju za izraelsko javno televizijo  neprimerne. Tako nam je eden od njih dejal, da bi morala pojasniti, da so v diplomaciji izrazi sožalja klasičen način spoštovanja odnosov med državami, naloga zunanje ministrice pa ni, da se vsebinsko opredeljuje in govori o žalovanju.

Drugi naš sogovornik iz diplomatskih krogov je bil še bolj oster in v navedbah Fajon prepoznava celo razloge za njen odstop z ministrskega položaja. Izpostavil je številne smrtne žrtve in zatiranje žensk v času Raisijevega vodenja Irana, navedbe Fajon o žalovanju pa označil tudi kot zanikanje slovenske opredelitve za feministično zunanjo politiko.

Zunanja ministrica pa razlogov za odstop s položaja ne vidi in pozive k odstopu razume “v luči predvolilne kampanje”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje