Opozicija s pobudami za referendume blokira koalicijske predloge

Slovenija 06. Apr 202210:53 > 12:56 0 komentarjev
Koalicija KUL opozicija
Žiga Živulovič jr./Bobo

Poslanke in poslanci levosredinske opozicije so se podpisali pod pobude za posvetovalne referendume o štirih koalicijskih predlogih. S tem so zadržali odločanje o spremembah socialne zakonodaje in o zakonu o elektronskih komunikacijah ter o preoblikovanju novomeške fakultete za industrijski inženiring v javni zavod.

Del opozicije se je odločil ustaviti parlamentarno obravnavo več koalicijskih predlogov. To so opozicijski poslanke in poslanci storili s pobudami za posvetovalne referendume o teh predlogih. Pobude so vložili danes. Tudi če o teh predlogih referendumov ne bo, je opozicija odložila odločanje o njih. Ni pa še znano, za koliko časa. Za nekatere od predlogov, ki so zdaj blokirani z referendumskimi pobudami, je bilo predvideno, da bodo poslanke in poslanci o njih odločali že danes oziroma jutri.

“Vladajoča koalicija želi tik pred iztekom mandata po skrajšanem postopku, mimo ustaljenih pravil ter ob odsotnosti javne razprave in dialoga uvesti korenite spremembe na področju socialne politike in socialnega dela ter javno šolstvo podrediti parcialnim interesom ene stranke,” so danes sporočili iz Levice, ki je bila pobudnica treh zahtev za posvetovalne referendume.

Kaj blokira opozicija?

Danes so bile vložene pobude za posvetovalne referendume o naslednjih koalicijskih predlogih:

spremembe zakona o elektronskih komunikacijah, ki jih je v državni zbor poslala vlada. Poslanke in poslanci bi predvidoma o predlogu odločali danes ali jutri. Predlog za razpis referenduma je danes vložila levosredinska opozicija (tako imenovana koalicija KUL) s prvopodpisanim vodjo poslanske skupine LMŠ Branetom Golubovičem. V levo sredinski opoziciji so predlogu očitali, da zmanjšuje neodvisnost regulatorja, Agencije za komunikacijska omrežja in storitve. Poleg tega so jih med drugim v njem zmotile določbe, domnevno namenjene temu, da bi slovenskim telekomunikacijskih operaterjem onemogočili nabavo opreme od kitajskega podjetja Huawei.

Odlok o preoblikovanju fakultete za industrijski inženiring v javni zavod, ki sta ga parlamentarno proceduro poslali poslanski skupini SDS in NSi s prvopodpisanim Danijelom Krivcem, vodjem poslanske skupine največje vladne stranke SDS. Več o tem preberite tu. Predlog za referendum so na pobudo Levice vložile stranke KUL.

– Dva predloga sprememb zakonodaje na socialnem področju, ki jih je pripravilo ministrstvo za delo, v parlamentarno proceduro pa jih je vložila poslanska skupina NSi. To sta zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ter zakon o socialno varstvenih prejemkih, ki sta že bila obravnavana na seji državnega zbora, glasovanje pa bi moralo biti danes oziroma jutri. Predloga prinašata veliko podaljšanje starševskega dopusta za očete ter kontroverzne rešitve, usmerjene v romske družine. Tudi za ta dva zakona so predlog za referendum vložile stranke KUL na pobudo Levice.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!