Opozicija v kadrovanju v energetiki prepoznava vladni Titanik

Slovenija 15. Nov 202115:42 5 komentarjev
Opozicija
Žiga Živulović jr./Bobo

Opozicijski poslanci, ki so zahtevali sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ, so ogorčeni nad vladnim kadrovanjem v energetiki. Menijo, da vladajoči delujejo v nasprotju z interesi državljanov, prst pa usmerjajo tudi v ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca. Ta vztraja: politika se v imenovanja in v vodenje posameznih družb ne vtika.

Opozicijske poslanske skupine SAB, LMŠ, SD, Levica in NeP so zahtevale sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ. Razlog za to je kadrovanje v slovenski energetiki, predvsem v podjetju Gen-I, kjer so nadzorniki zavrnili možnost, da bi uprava pod vodstvom  Roberta Goloba dobila nov mandat.

Opozicijski poslanci so prepričani, da vlada premierja Janeza Janše s političnim kadrovanjem v podjetjih v državni lasti škoduje interesom države. “Kadruje predvsem po političnih preferencah premierja Janše. V nadzorne svete in v vodstva podjetij si aktualna vlada nastavlja politično zveste kadre. To počne v obsegu, ki ga do sedaj še nismo videli,” je dejal poslanec SAB Andrej Rajh.

Rajh je spomnil na kadrovske menjave v Holdingu Slovenske elektrarne oktobra lani. Vrhunec so menjave v vodstvih državnih podjetij po mnenju poslanca SAB dosegle minuli teden z dogajanjem v Gen-I, kjer nadzorniki niso potrdili novega mandata vodstvu na čelu z Golobom. “To je neodgovorno. Vlada s takšnim ravnanjem škoduje podjetju in državnemu premoženju. Poraja se utemeljen občutek, da ga želi uničiti,” je dejal Rajh. Ob tem se je skliceval na navedbe Toneta Krkoviča, ki je prejšnji teden povedal, da mu je zamenjavo direktorja Gen-I napovedal Rok Snežič. 

Kritični tudi do ministra

Robert Pavšič (LMŠ) se je strinjal, da je podjetje Gen-I “preveliko in na področju energetike preveč pomembno, da bi se lahko upravo zamenjalo brez obrazložitve”. Izpostavil je, da je podjetje v letu 2020 ustvarilo 2,1 milijarde evrov prometa, 14,4 milijona evrov čistega dobička, rekordno prodajo v višini 142,9 teravatne ure električne energije in za 40 odstotkov večji kosmati dobiček kot leto prej. “Napovedi za letos so še boljše, pričakujejo 40,3 milijona evrov čistega dobička.” Pavšič je spomnil tudi na 500 zaposlenih, ki se po njegovem sprašujejo, kaj se dogaja s podjetjem, v katerem delajo, saj vse informacije dobivajo pretežno iz medijev.

Robert Golob
Žiga Živulović jr./BOBO

Podobno kot Rajh je bil tudi Pavšič precej kritičen do ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca, ki je zatrdil, da z menjavami v energetiki ni seznanjen. Če minister, pristojen za resor energetike, ne ve, zakaj predsednik uprave Gen-I ni dobil novega mandata, pomeni, da ni dorasel svoji funkciji, je ocenil Pavšič.

Minister za infrastrukturo pa je tudi danes vztrajal: “Politika se ne vtika v imenovanja in v vodenje posameznih družb. Za to so pristojni nadzorni sveti, ki naj tudi komentirajo sprejete kadrovske odločitve.” Vrtovec je ponovil, da nima informacij o tem, da bi v energetiki kadrovali generalni sekretarji koalicijskih strank. “Upam, da tega ne počnejo,” je dodal.

Jernej Vrtovec
BOBO

Minister za infrastrukturo iz vrst NSi je kot napačno izpostavil razmišljanje opozicije, da je v primeru, če s (spornim) kadrovanjem ni seznanjen, nedorasel za ministrsko funkcijo. “Ravno to, če bi bil seznanjen s posameznimi situacijami, bi bilo narobe. Če je bila to praksa preteklih vlad, je bila ta neprimerna,” je dejal Vrtovec. Dodal je še, da se veseli seje parlamentarne komisije za nadzor javnih financ, saj da bo na njej ponovil, kakšna so načela korporativnega upravljanja.

V opoziciji so za sejo komisije za nadzor javnih financ pripravili tri sklepe. Predlagajo poziv vladi, naj SDH naloži spoštovanje načela strokovnosti in učinkovitega upravljanja podjetij v državni lasti. Prav tako vladi predlagajo, naj prepreči oškodovanje državnega podjetja Gen Energija in Gen-I ter od SDH zahteva primerno ukrepanje. Tretji predlagani sklep pa je, naj vlada pregleda podatke glede poteka kadrovanja na Gen-I in jih posreduje parlamentarni komisiji.

“Mačka je v vreli kaši”

Dogajanje v energetiki sta komentirala tudi Jani Prednik (SD) in Nataša Sukič (Levica). Medtem ko v SD ocenjujejo, “da ne gre več le za politično kadrovanje, temveč za politični napad na strateške interese države”, v Levici menijo, da je dogajanje v Gen-I poskus podrejanja strateške infrastrukture. “To sicer ni nekaj izrazito novega, politični boji so se v energetiki vedno dogajali, vendar doslej niso bili tako izrazito v interesu ene same stranke – SDS,” je komentirala Sukič.

Kadrovski pretresi v energetiki vznemirjajo tudi nepovezane poslance. Njihov predstavnik Branislav Rajić je omenil gesto Krkoviča, sicer nekdanjega tesnega sodelavca premierja Janše, zdaj pa zaposlenega v Gen-I, ki se je minuli teden javno postavil na stran predsednika uprave Gen-I Goloba. “Prav ravnanje gospoda Krkoviča je pokazalo, kam ta vladni Titanik pluje,” je povedal Rajić. Naglico pri kadrovskih menjavah pripisuje temu, da bodo volitve za aktualno vlado prekmalu. “Mačka se ne giblje okrog vrele kaše, mačka je v vreli kaši,” je komentiral.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje