Opozicijski četverček podpisal sporazum o povolilnem sodelovanju

N1 video 28. Sep. 202106:12 > 14:2110 komentarjev
Delite:

Četverica opozicijskih strank je podpisala sporazum o povolilnem sodelovanju. K podpisu je avgusta pozval predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je SD, SAB in Levici med drugim predlagal sestavo vlade brez SDS.

Pred novinarskimi kamerami so prvaki strank LMŠ, SD, SAB in Levica podpisali Sporazum o povolilnem sodelovanju. Po podpisu sporazuma so predstavili tudi njegovo vsebino, ki je bila do zdaj uganka.

“Danes je pomemben dan, tako za opozicijske stranke kot tudi za celotno Slovenijo,” je v uvodu dejal prvak LMŠ Marjan Šarec. “Naša vlada je dosegla pomembne korake,” je nadaljeval in dodal, da je vselej ravnal odgovorno, stranka LMŠ pa je bila “načelna stranka”, ki ni veliko obljubljala, kar so obljubili, pa jim je po Šarčevih besedah uspelo tudi uresničiti.

“Danes smo tukaj zaradi prihodnosti, in prav prihodnost je tista, ki jo imamo v mislih,” je nadaljeval Šarec in izpostavil pomen sodelovanja opozicijskih strank, kljub različnemu mišljenju posamezne stranke iz četverice. Ključnega pomena je tako po Šarčevih besedah zmožnost pogovora, ki so jo pokazale vse štiri opozicijske stranke, ki bodo “sestavljale naslednjo vladno opozicijo, poskrbele za umiritev slovenskega naroda in razčistile s korupcijo, ki se je nabrala v tem času.”

“Danes je priložnost za nov začetek”

“Danes je priložnost za nov začetek,” pa je dejala predsednica SD Tanja Fajon in dodala, da Slovenija potrebuje spremembe, ki jih bodo omogočili prav z današnjim sporazumom. “Danes imamo vlado, ki je sovražna in nerazumna ter ne obvladuje zdravstvenih razmer,” je nadaljevala Fajon in med drugim izpostavila predvsem pogovor s civilno družbo.

“Stranke bomo nastopale samostojno, s svojimi listami,” je nadaljevala in izpostavila, da s podpisom Sloveniji ponujajo nov začetek. Gre za skupno zavezo četverice, da bo vodila Slovenijo v boljši jutri, o morebitnem sodelovanju v koaliciji pa je dejala, da bodo sodelovali z vsemi, ki z njimi delijo skupne vrednote, saj gre za vključevalni in ne izključevalni sporazum.

“Ustvarili smo plodna tla za alternativo”

Razlike med podpisnicami današnjega sporazuma je izpostavil tudi Luka Mesec, koordinator Levice. “Smo socialisti, liberalci, ekologi, svoje programske razlike spoštujemo in se jih zavedamo,” je dejal in dodal, da so v opoziciji pokazali, da lahko sodelujejo. “Ustvarili smo plodna tla, da Sloveniji pripeljemo alternativo, ki bo oblikovala naslednjo vlado,” je nadaljeval in izpostavil, da sporazum vsebuje več točk. Najprej želijo najti “alternativo janšizmu” in postaviti vlado, ki ne bo več vlada statusa quo.

Oblikovati želijo vlado, ki bo nujne družbene spremembe spravila v tek in “ne bo žalila intelekta državljanov”, “ne bo stradala kulturnikov, nevladnih organizacij in protestnikov”, in predvsem najti vlado, ” ki bo delala za ljudstvo”, je bil jasen koordinator Levice.

Načela podpisanega sporazuma:

1. Učinkovitejše, bolj konsistentno in strokovno podprto spopadanje s pandemijo covida-19.
2. Nedotakljivost načela delitve oblasti med zakonodajno, izvršno in sodno. Nedvoumnost in brezizjemnost vladavine prava ter neodvisnost sodstva.
3. Zaveza krepitvi neodvisnosti ustanov, ključnih za transparentno delovanje države, ter javnih medijev, nevladnih organizacij, civilne družbe in depolitizacija nacionalnovarnostnega sistema.
4. Boj proti revščini, neenakosti in socialni izključenosti. Zagotovitev dostojne starosti.
5. Stabilna in redna delovna mesta z višjo dodano vrednostjo. Predvidljivo podjetniško okolje s finančnimi spodbudami za ustvarjalne preboje.
6. Povrnitev veljave stroke v ključne državne ustanove ter obračun s korupcijo v vrhovih oblasti.
7. Vlaganje v kakovost in dostopnost sistemov javnega zdravstva, šolstva in dolgotrajne oskrbe ter odmik od prepuščanja izvajanja privatni iniciativi in prostemu trgu.
8. Stabilno in povečano vlaganje v znanost in kulturo in zaustavitev nesmiselnih investicij v oboroževanje.
9. Sistemske rešitve za polno kompatibilnost Slovenije z Zelenim dogovorom EU in digitalno preobrazbo. Izdatna krepitev kapacitet za pripravo in realizacijo večjih razvojnih in infrastrukturnih projektov, financiranih iz evropskih sredstev.
10. Zniževanje emisij toplogrednih plinov skladno s cilji Pariškega podnebnega sporazuma in ohranjanje biodiverzitete kot ključno vodilo okoljskih, socialnih, gospodarskih in infrastrukturnih politik.

podpis predvolilnega sodelovanja
Foto : Aljaž Uršej/N1

“Treba bo plačati in vračati zapitke te vlade”

Temelji uspešne socialne države so trdno gospodarstvo, zdravje javnih financ in javni servis za ljudi, je v uvodu dejala predsednica SAB Alenka Bratušek “Samo s trdnim in stabilnim gospodarstvom bomo lahko zagotovili višje pokojnine in višje plače,” je nadaljevala Bratušek in dodala, da bo zgodovinsko visok javni dolg, ki je nastal pod aktualno vlado, izjemno zaznamoval prihodnost države.

Tudi predsednica SAB je ocenila, da so med podpisnicami sporazuma razlike, ki pa niso nepremostljive. “Čaka nas težko delo, ne bo lahko. Treba bo plačati in vračati zapitke te vlade,” je nadaljevala in poudarila, da verjame, da jim bo uspelo sestaviti trdno, levosredinsko vlado, ki bo poskrbela za varno prihodnost. Med prioritetami stranke pa ostajajo upokojenci, javno zdravstvo in šolstvo.

Nekaj razhajanj že pred podpisom

Spomnimo, k podpisu dogovora o povolilnem sodelovanju je opozicijske partnerje avgusta pozval prvak LMŠ Marjan Šarec. Predlagal je tri točke: “normalizacijo Slovenije”, sestavo vlade brez SDS in strank, ki jo podpirajo, in dogovor, da mandatarja izbere stranka z največ glasovi na volitvah. Predsednica SD Tanja Fajon je zatem napovedala, da bodo te točke še dopolnjevali, načelno pa so se v opoziciji strinjali, da si bodo prizadevali za skupen dokument za dogovor o povolilnem sodelovanju.

Nekaj razhajanj se je že pojavilo pri eni osrednjih točk, ki jih je napovedal Šarec: ali so po volitvah pripravljeni sodelovati s strankami, ki podpirajo vlado Janeza Janše. Prvak LMŠ se je zavzel, naj v dogovor zapišejo zavezo, da s strankami, ki sodelujejo oziroma podpirajo vlado Janeza Janše, ne bodo sodelovali. Medtem ko so v Levici in SAB tak zapis podpirali, so v SD na enem od avgustovskih sestankov vodilnih predstavnikov četverice opozicijskih strank izražali pomisleke. Izpostavljali so možnost, da izid na prihodnjih parlamentarnih volitvah četverici ne bi prinesel skupne zmage.

Besedilo so prvaki strank parafirali pretekli torek, isti dan ga je potrdil tudi svet stranke SAB. Organi preostalih strank pa so ga potrdili v soboto.

Komentari

Vaš komentar