Prvaki LMŠ, SD, Levice in SAB parafirali sporazum o povolilnem sodelovanju

Slovenija 21. Sep 202113:12 > 19:32 9 komentarjev
Tanja Fajon, Marjan Šarec, Alenka Bratušek, Luka Mesec
Žiga Živulovič jr/BOBO

Prvaki četverice opozicijskih strank LMŠ, SD, Levice in SAB so parafirali sporazum o povolilnem sodelovanju. Do konca tedna naj bi ga potrdili organi strank, v torek prihodnji teden pa naj bi ga Marjan Šarec, Tanja Fajon, Luka Mesec in Alenka Bratušek podpisali.

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so uskladile besedilo sporazuma o povolilnem sodelovanju, ki so ga njihovi predsedniki danes tudi že parafirali. Končno besedo o sporazumu bodo imeli organi strank: seja sveta stranke SAB je potekala že popoldne, Socialni demokrati, LMŠ in Levica pa se bodo sestali v soboto. Prvaki Marjan Šarec, Tanja Fajon, Luka Mesec in Alenka Bratušek bodo sporazum predvidoma podpisali v torek prihodnji teden.

Svet SAB je sporazum soglasno podprl. “Po covidu, po terorju sedanje vlade, po katastrofalni luknji, ki so jo uspeli izkopati v javnih financah, Slovenija potrebuje normalizacijo. Prepričani smo, da bomo to normalizacijo po volitvah zagotovili,” je po seji sveta SAB poudarila predsednica stranke Alenka Bratušek.

O vsebini dokumenta so v vseh štirih opozicijskih strankah zelo skrivnostni. Sklicujejo se na dogovor, da besedila še ne bodo razkrili. Slišati je mogoče celo, da bo spoštovanje zaveze o molčečnosti prvi preizkusni kamen, kako trdna bi lahko bila prihodnja levosredinska koalicija.

Spomnimo, da se je v preteklosti v opoziciji odvijala precej ostra razprava, kdo je prvi predlagal podpis sporazuma o povolilnem sodelovanju, nezadovoljstvo pa je povzročalo tudi to, da so se nekateri predsedniki takoj po zaprtih sestankih postavili pred televizijske kamere. Tako so se na pomiritvenem sestanku konec avgusta dogovorili, da bodo vse štiri stranke skupaj pripravile besedilo dogovora, ki bo osnova za povolilno oblikovanje koalicije in programsko izhodišče za delo prihodnje vlade, v kateri naj bi sodelovali LMŠ, SD, Levica in SAB.

Tanja Fajon, Marjan Šarec, Alenka Bratušek, Luka Mesec
Žiga Živulovič jr/BOBO

Kdo bi se četverici še lahko pridružil?

V sporazumu naj bi zapisali, da bo mandatarstvo pripadlo predsedniku tiste od četverice strank sedanje opozicije, ki bo na volitvah dobila največ glasov. Nekaj razhajanj se je v preteklosti pojavilo glede ene od treh osrednjih točk, ki jih je v pismu v prvi polovici avgusta predlagal Marjan Šarec. Prvak LMŠ se je namreč zavzel, naj v dogovor o (po)volilnem sodelovanju zapišejo zavezo, da s strankami, ki sodelujejo oziroma podpirajo vlado Janeza Janše, ne bodo sodelovali. To bi pomenilo, da bi iz prihodnje koalicije poleg SDS vnaprej izključili  SMC, NSi in Desus.

Medtem ko so v Levici in SAB tak zapis podpirali, pa so v SD na enem od avgustovskih sestankov vodilnih predstavnikov četverice opozicijskih strank izražali pomisleke. Izpostavljali so možnost, da rezultat na prihodnjih parlamentarnih volitvah četverici ne bi prinesel skupne zmage in da bi morala, če bi hotela preprečiti nadaljevanje Janševe vladavine, v koalicijo sprejeti še kakšnega partnerja. Po nekaterih namigih naj bi zadnji dogovor šel v smeri, da se lahko koaliciji LMŠ, SD, Levici in SAB še katera stranka pridruži le, če se s tem strinjajo vse štiri podpisnice sporazuma. V dokumentu naj bi sicer opredelili tudi osnovne programske točke, ki naj bi jih četverica strank uresničila, če bo prevzela vodenje države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje