Kakšni so simptomi oslovskega kašlja?

Slovenija 02. Dec 202305:33 0 komentarjev
ženska kašlja, ima simptome oslovskega kašlja
Foto: PROFIMEDIA

V preteklih dneh smo poročali o povečanem številu primerov bolezni oslovskega kašlja na Hrvaškem. Kako prepoznati simptome in kakšno je stanje v Sloveniji?

Oslovski kašelj je bolezen dihal, ki jo spremljajo intenzivno kašljanje, kihanje, oteženo dihanje in nenadni vdihi, podobni riganju. Povzroča jo bakterija Bordetella pertussis. Značilna je predvsem za otroke – epizode kašlja pri njih trajajo od štiri do osem tednov – a za to boleznijo lahko zbolijo tudi odrasli. Inkubacijska doba je običajno od pet do 21 dni, v povprečju od sedem do deset dni. Oslovski kašelj se po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) prenaša kapljično s človeka na človeka pri kašljanju, kihanju in prek okuženih predmetov.

Kakšni so simptomi oslovskega kašlja?

Sprva so simptomi primerljivi prehladu. Pri obolelih se pojavi izcedek iz nosu in oči, pogosta je rahlo povišana telesna temperatura, pa tudi blag kašelj. Ta se z napredovanjem bolezni stopnjuje. Pojavijo se značilni napadi kašlja, sledi nenaden globok vdih, ki ga spremlja zvok, podoben riganju. Zaradi pomanjkanja kisika ob kašljanju bolniki lahko pomodrijo. Napadi kašlja so najpogostejši ponoči, sledita lahko tudi bruhanje in utrujenost.

Oslovski kašelj se zdravi z antibiotiki. Zaradi preprečitve dehidracije je pomembno, da ob zdravljenju bolniki uživajo dovoljšnjo količino tekočine.

Prenašanje bolezni po podatkih NIJZ še vedno najučinkoviteje zamejujemo z vzdrževanjem velikega deleža precepljenosti. Bolezen najbolj ogroža dojenčke in majhne otroke, zato zdravstvena stroka cepljenje še posebej priporoča najmlajšim otrokom in nosečnicam čim prej po 24. tednu nosečnosti.

Na NIJZ so zaznali občuten padec precepljenosti med pandemijo covida-19. Najnižja precepljenost s šestvalentnim cepivom je bila leta 2021. Takrat je bilo precepljenih zgolj 86,4 odstotka otrok. Lani je bila precepljenost 89,2-odstotna.

Cepljenje proti oslovskemu kašlju v Sloveniji je del obveznega programa cepljenja, ki smo ga začeli izvajati leta 1959.

Kako je pri nas?

Z novembrom so na Hrvaškem zaradi povečanega števila primerov bolezni odprli mesto za testiranje na Hrvaškem zavodu za javno zdravstvo v Zagrebu, pred katerim so se v preteklih dneh vile dolge vrste čakajočih. Kljub porastu okužb na Hrvaškem – letos so potrdili že več kot tisoč primerov, pri nas po informacijah NIJZ še niso zaznali povečanja števila okužb.

Lani smo v Sloveniji obravnavali 51 primerov oslovskega kašlja, so z NIJZ sporočili za N1. Število obolelih iz leta v leto niha. Najmanjše število so zaznali leta 2021, in sicer šest primerov oslovskega kašlja. Največ primerov v zadnjih desetih letih je bilo leta 2014, takrat so prijavili 399 primerov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!