Nemci spreminjajo pravila: katero oznako boste morali imeti na zimskih gumah?

Svet 30. Nov 202305:50 4 komentarji
Zimske gume v snežnih razmerah
Foto: PROFIMEDIA

Ob nakupu zimskih gum smo vozniki vedno pozorni na oznako M + S. V Sloveniji in tudi drugod po Evropi so namreč kot ustrezne pnevmatike priznane le tiste, ki imajo odtisnjeno to oznako. V Nemčiji pa prihodnje leto take gume ne bodo več dovoljene, saj uvajajo novo oznako.

Nemčija bo oktobra 2024 uvedla nova pravila v cestnem prometu, ki pomembno spremembo prinašajo tudi za zimske gume. Ustreznost zimskim voznim razmeram bo namreč potrjeval nov simbol, ki bo natisnjen na boku pnevmatik.

Zimske gume so že leta označene s črkama S in M, ki pomenita blato in sneg oziroma snow and mud v angleščini. Tako se tudi v Sloveniji za zimske pnevmatike štejejo le tiste, ki imajo na boku to oznako.

V Nemčiji pa bo moral proizvajalec na zimsko gumo odtisniti simbol snežinke v obrisu triglave gore. Le zimske gume s tem simbolom bodo od prihodnjega novembra upoštevane kot ustrezne. Nemški avtoklub ADAC na spletni strani pojasnjuje, da bodo do novembra 2024 upoštevali tudi zimske gume z oznako M + S, če so bile izdelane do 31. decembra 2017.

Nova oznaka na zimskih gumah
Foto: PROFIMEDIA

V avtoklubu pojasnjujejo, da posebnih zimskih testov pnevmatik s staro oznako niso izvajali, saj ni bila zakonsko zaščitena. Kot piše N1 Zagreb, se pnevmatik z oznako M + S v Nemčiji že nekaj časa ne prodaja več, jih pa še vedno najdemo na marsikaterem avtomobilu.

Če se boste prihodnjo zimo vozili po nemških cestah, morate torej biti zelo pozorni, saj so predvidene stroge kazni. Za neustrezne zimske gume bodo nemški policisti izstavili 60 evrov globe, voznik pa si bo prislužil tudi eno kazensko točko. Če vozilo z neustreznimi zimskimi gumami ovira promet, globa naraste na 80 evrov, če pa povzroči prometno nesrečo, je voznik ob 120 evrov in dobi dve kazenski točki, so zapisali v avtoklubu ADAC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje