Pahor bo kot bivši predsednik imel ob sebi Aljo Brglez

Slovenija 09. Nov 202215:17 7 komentarjev
Alja Brglez
Žiga Živulović jr./BOBO

Naslednik Boruta Pahorja bo funkcijo predsednika republike nastopil 23. decembra, torej dober mesec po drugem krogu predsedniških volitev, ki bo v nedeljo. Medtem ko nekateri Pahorjevi sedanji sodelavci, ki so v uradu zaposleni na njegovo zaupanje, še ne razkrivajo, kam jih bo v prihodnje vodila karierna pot, pa je jasno, da bo imel Borut Pahor tudi kot bivši predsednik republike ob sebi sedanjo vodjo kabineta Aljo Brglez. 

23. decembra bo moral Borut Pahor zapustiti predsedniško palačo. Po zakonu bo imel nato kot nekdanji predsednik republike leto dni pravico do pisarne in dveh sodelavcev – svetovalca in delavca, ki opravlja administrativne in tehnične naloge. Prav tako bo imel v tem času pravico do diplomatskega potnega lista, varovanja in uporabe službenega vozila. Kot so nam potrdili v predsednikovem uradu, bo naslednje leto svetovalka Boruta Pahorja Alja Brglez, sedanja vodja kabineta predsednika republike.

Brglez je Pahorjev kabinet vodila vse od leta 2013. Pred tem je bila med drugim vodja kabineta predsednika vlade v času, ko je premiersko mesto zasedal Janez Drnovšek.

Hkrati s Pahorjevim odhodom mandat poteče vsem, ki so bili v njegovem uradu zaposleni na zaupanje. Njegova zdajšnja svetovalka za komuniciranje in odnose z javnostjo Špela Vovk se še odloča, kje bo nadaljevala svojo karierno pot. Prav tako o svojem nadaljnjem angažiranju ne morejo še ničesar konkretnega povedati dolgoletna generalna sekretarka v Pahorjevem uradu Nataša Kovač, predsednikov svetovalec za nacionalno varnost Boštjan Šefic in Pahorjeva svetovalka za zunanje zadeve Smilijana Knez.

France Arhar, Boštjan Žekš in Vlasta Nussdorfer pa so svetovanje predsedniku Pahorju opravljali kot nepoklicni funkcionarji, torej je šlo za nekakšno častno svetovalno funkcijo in za svoj prispevek niso prejemali plačila.

Pahor je že napovedal, da bo kot bivši predsednik pri komentiranju še veliko bolj zadržan, kot je bil doslej. Pred dnevi pa je marsikoga presenetil – precejšnji del Socialnih demokratov pa tudi razburil – z napovedjo o svoji vrnitvi v vrste SD.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje