Pahor po srečanju z Vučićem: vključevanje Zahodnega Balkana v EU je prepočasno

Slovenija 28. Nov 202116:30 > 16:54 4 komentarji
Borut Pahor, ačeksandar vučić
Borut Pahor/TWITTER

Predsednik republike Borut Pahor se je danes v okviru priprav na vrh voditeljev procesa Brdo-Brioni v Beogradu sestal s predsednikom Aleksandrom Vučićem. Kot je dejal po srečanju, je proces vključevanja držav Zahodnega Balkana v EU prepočasen, zaradi česar se znova krepijo politike nacionalizmov in sprememb meja, ki ogrožajo mir in varnost.

Oba predsednika, Borut Pahor in Aleksandar Vučić, sta po pogovorih poudarila odlično dvostransko sodelovanje med državama, ki je po Pahorjevih besedah pomembno za Slovenijo in Srbijo, pa tudi za regijo in za stabilnost v celotnem delu Evrope. Kot je Pahor še povedal v izjavi po srečanju, ki so jo posredovali iz Urada predsednika republike, sta se z Vučićem predvsem pogovarjala o evropski perspektivi Zahodnega Balkana. “V njem sem vedno našel iskrenega sogovornika. Tudi če se v kakšni stvari nisva strinjala ali se ne, je vedno zelo pomembno razumeti stališča Srbije glede tega vprašanja in na ta način lažje razumeti proces, ki smo mu priča na Zahodnem Balkanu,” je povedal.

Ob tem je Pahor vnovič poudaril podporo vstopu držav Zahodnega Balkana v EU. To je po njegovih besedah pomembno za blaginjo tako ljudi v regiji kot v EU, zlasti v zadnjem času pa postaja odločilnega pomena za varnost. “Po moji oceni je proces vključevanja Zahodnega Balkana v EU prepočasen in se zaradi tega znova krepijo politike nacionalizmov in sprememb meja, ki so nevarni za ta mir in varnost,” je opozoril.

Tu morata po Pahorjevih besedah obe strani storiti več kot v zadnjih letih; EU z iskrenim pospešenim procesom pogajanj z državami, tako na dvostranski ravni kot v celoti.

aleksandar vučić, borut pahor
UPRS

Tudi o iniciativi Odprti Balkan

Z Vučićem se strinjata, da če bi v relativno kratkem času EU uspelo odpreti vrata za vse narode in države v regiji, tega vzpona nacionalizmov in zamisli o spreminjanju meja ne bi bilo, je dodal Pahor. “Zato je v naravnem interesu EU, da ostane širitev na Zahodni Balkan na agendi komisije, sveta in parlamenta,” je prepričan.

Skrbijo ga nekateri procesi v regiji, danes morda še bolj kot pred leti. Kot je dejal, nekatere izjave, ki jih lahko slišimo, vzbujajo zaskrbljenost, rešimo pa jih lahko le s hitro uspešno širitvijo EU v ta del Evrope.

Spregovoril je tudi o iniciativi Odprti Balkan. Kot je dejal, nanjo v nasprotju z “večino kolegov” gleda z odobravanjem, ker je ne vidi kot alternativo širitvi EU na Zahodni Balkan, ampak kot vzporeden proces, ki navdihuje sodelovanje med narodi in državami v regiji in odpravlja nesporazume in probleme, ki bi lahko ogrozili mir in varnost, pa tudi gospodarsko blaginjo.

in o oblikovanju Velike Albanije

Na novinarsko vprašanje, ali sta govorila o tem, “zakaj EU ne obsoja vse pogostejših izjav albanskih predstavnikov o oblikovanju Velike Albanije” je Pahor dejal, da nima pristojnosti, da bi lahko odgovarjal v imenu EU, meni pa, da izjave o spreminjanju meja ogrožajo mir in varnost v regiji ter poglabljajo zaskrbljenost.

Vučić pa je rekel, da ne ve, če in kdaj se bo EU odzvala, glede na to, da so bile te izjave dane že pred desetimi dnevi. “Zamislite si, da bi mi tu začeli govoriti o združevanju s kom drugim pa ne bomo in nočemo. Veste, koliko bi potrebovali za odziv? Minuto in pol iz Bruslja in vseh evropskih mest.”

V Sloveniji so korektni in poskušajo pomagati, kolikor morejo, je dodal. “Če bi nekdo samo omenil oblikovanje Velike Srbije, bi me v Bruslju obesili. Ko pa se omenja oblikovanje Velike Albanije pa – ah, nima zveze, to je spotoma, ni problema, lahko …,” je še menil Vučić.

Jutri bo Pahor na Kosovu obiskal slovenske vojake

Pahor je spomnil, da bo v ponedeljek obiskal še Kosovo, kjer se bo srečal s predsednico Vjoso Osmani in premierjem Albinom Kurtijem ter obiskal slovenske vojake, ki so tam nameščeni. Kot je napovedal, se bo pri sogovornikih na Kosovu zavzel za to, da bi prišlo do uresničitve bruseljskih dogovorov, ki tečejo v okviru dialoga med Beogradom in Prištino. Ta je zastal, a bi se moral nadaljevati, je opozoril.

Vučić je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal, da si v Beogradu želijo dobrega sodelovanja s Kforjem in spomnil, da del slovenskega kontingenta na Kosovu varuje samostan Visoki Dečani. Kot je dodal, pričakujejo, da bo določen datum skupne seje slovenske in srbske vlade v Sloveniji.

Vučić se je sicer danes v Beogradu ločeno sestal tudi s srbskim članom predsedstva Bosne in Hercegovine Miloradom Dodikom. Ta ga je seznanil z razmerami v BiH in, kot navaja Tanjug, “nadaljnjimi načrti Sarajeva za pospešitev procesa prevzemanja pooblastil in kompetenc oblastem v Republiki Srbski”.

Borut pahor, aleksandar vučić
UPRS