Pahor podelil tri državna odlikovanja

Slovenija 30. Avg 202217:48 0 komentarjev
Bor Slana/STA

Predsednik republike Borut Pahor je danes v predsedniški palači podelil tri državna odlikovanja. Srebrni red za zasluge je za izjemne dosežke pri gradnji mostov prejel inženir Marjan Pipenbaher, z redom za zasluge pa je odlikoval nekdanjo direktorico Mlekarne Planika Anko Lipušček Miklavič in direktorja podjetja KLS Ljubno Bogomirja Mirka Straška.

Gradbeni inženir, podjetnik in predavatelj Marjan Pipenbaher je projektiral in sodeloval pri gradnji več kot 200 mostov in viaduktov v Evropi in po svetu, zadnji je Pelješki most, največji hrvaški infrastrukturni projekt, ki so ga slovesno odprli konec julija. Pipenbaher je soavtor in projektant 1065 metrov dolgega največjega slovenskega viadukta Črni Kal, med drugim je projektiral Koroški most v Mariboru, viadukte Bivje, Dobruša, Peračica in Bonifika, most Millennium v Podgorici, deloval pa je tudi v Izraelu in v Turčiji.

Pipenbaherjevi mostovi niso le tehnični dosežki, ampak se odlikujejo tudi po sijajni vključitvi v okolico, je zapisano v utemeljitvi, saj “njihova notranja matematična harmonija sije v zunanji lepoti in odzvanja v skladu z naravo”. “Velika čast je prejeti tako visoko državno priznanje. To mi predstavlja še večjo zavezo, da ideje in zagnanost prenašam na mlajše kolege in študente. Slovenija je namreč majhna država, ki še kako potrebuje vrhunsko znanje in kreativnost ter predvsem pogum,” je na podelitvi povedal Pipenbaher.

Red za zasluge je Pahor podelil nekdanji dolgoletni direktorici Mlekarne Planika Anki Lipušček Miklavič, in sicer za prispevek k razvoju slovenskega agroživilstva in gospodarstva ter za ohranjanje lokalnih običajev posoške regije. S priznanjem je po njenih besedah prepoznan trud vseh, ki se že leta trudijo za ozaveščanje potrošnika v smeri, da je kupovanje domače slovenske hrane zanj najboljše. “To je izjemnega pomena, saj s tem ustvarjamo tudi osnovo za prehransko varnost,” je dejala.

Za prispevek k razvoju slovenskega gospodarstva in utrjevanju poslovne kulture ter za bogatitev kakovosti življenja in dela v Savinjski dolini pa je red za zasluge prejel direktor družinskega podjetja KLS Ljubno Bogomir Mirko Strašek. “Ni dovolj, da delaš toliko, kolikor misliš, da zmoreš, ampak je treba delati toliko, da prideš do cilja, čeprav je včasih to več, kot zmoreš, in tudi mi smo s skupaj s sodelavci zgradili podjetje, ki je naredilo več, kot je treba,” je v zahvali povedal Strašek.

Bor Slana/STA
Bor Slana/STA
Bor Slana/STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!