Petkovi protestniki opozicijo pozvali k vložitvi nezaupnice vladi

Slovenija 06. Okt 202119:47 0 komentarjev
Odziv na proteste: petkovi protestniki
Matej Pušnik/BOBO

Na včerajšnji protest v Ljubljani so se odzvali tudi petkovi protestniki. Sporočili so, da so "stvari šle povsem predaleč" in opozorili, da "vlada s svojim delovanjem načrtno in preračunljivo stopnjuje konflikte v družbi". Znova so pozvali k njihovemu odstopu in predčasnim volitvam.

“Oblaki solzivca na otroških igriščih … naključni mimoidoči, otroci, družine, upokojenci in tuji turisti bežijo pred vodnim topom in obstreljevanjem v improvizirana zatočišča sredi belega dne, odstopljeni minister in direktor policije pa medtem navdušeno čestitata policiji,” so dogajanje na včerajšnjem protestu v Ljubljani opisali v Protestni ljudski skupščini.

Po njihovi oceni vlada s svojim delovanjem “načrtno in preračunljivo stopnjuje konflikte v družbi in nas pelje v policijsko državo oziroma v razmere ’državljanske vojne’, ki najbolj ustreza ravno strategijam represivne diktature”. Ob tem so še enkrat pozvali k odstopu vlade.

Mnenja so, da trenutne konfliktne, kaotične in nevzdržne razmere ustrezajo samo Janezu Janši, ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu in njunim privržencem, ki “želijo ustvariti izredno stanje”. Z dejanji naj bi zdaj pokazali, da si želijo ustvariti razmere, kot da smo v državljanski vojni, za to pa so “pripravljeni uporabiti vsa sredstva”.

Ne glede na odnos do vsebine včerajšnjih protestov po njihovih besedah “ne smemo dopustiti, da policijska represija tepta pravice prebivalk in prebivalcev”, saj da je pravica do protesta ustavno zagotovljena pravica.

“V Sloveniji imamo ponosno tradicijo protestov. Med drugo svetovno vojno so ženske in matere množično protestirale ravno na tem mestu, ko smo se osamosvajali, so protestirali na Roški, na ulicah protestiramo sindikati, delavci, kmetje, študentje in upokojenci… pravica do protesta je temeljna pravica prebivalk in prebivalcev te države, tudi na ulicah.”

– Protestna ljudska skupščina

Vse opozicijske stranke so pozvali k temu, da vložijo nezaupnico vladi, rekoč, da samo izredna seja ni dovolj.

Petkovi protestniki so napovedali še, da bodo v petek na Trgu republike, tako kot že 76 petkov do zdaj, mirno in nenasilno protestirali “zoper kriminalno, nesposobno in fašistično vlado Janeza Janše”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!