Policija o protestih: 3.000 udeležencev, trem odvzela prostost

Slovenija 06. Okt 202107:54 > 09:32 3 komentarji
Vodni top
Matej Pušnik/BOBO

Na torkovih protestih se je po podatkih policije zbralo približno 3.000 ljudi, trem so odvzeli prostost. Policisti so večkrat uporabili vodni top, plinska sredstva (solzivec), penaste naboje, posredovali so konjenica in službeni psi. Tudi danes v veljavi ostajajo omejitve gibanja na posameznih delih v Ljubljani, na Bledu in Brdu pri Kranju.

Včerajšnjega protesta, ki se je po začetnem zbiranju ljudi na Trgu republike znova preselil na ljubljanske ulice, se je po podatkih policije udeležilo približno 3.000 ljudi. Sodelovalo je več policijskih enot, tudi posebna enota, konjenica, specialna enota in letalska policijska enota.

Protest znova ni bil prijavljen, udeleženci pa so po slabih dveh urah, kljub opozorilom, zapustili Trg republike in odšli po ulicah. Policija je zato udeležence pozvala, da je zaradi varnosti shod razpuščen, vendar množica pozivov ni upoštevala.

Ogrožali varnost železniškega prometa

Kot v poročilu ugotavlja policija, so številni še naprej huje in množično kršili javni red in med drugim v policiste ter vozila metali različne predmete. Ker se kljub ukazom protestniki niso razšli, je policija na Slovenski cesti uporabila vodni curek in plinska sredstva (solzivec). Kot smo poročali včeraj, so policisti uporabili več solzivca kot v zadnjem času v Ljubljani.

Protestniki so se nato vrnili na Trg republike, nato pa odšli proti Tržaški cesti in skozi Tivoli proti Celovški cesti. “Pri tem so na železniškem  nadvozu ogrožali tudi varnost železniškega prometa, promet pa je bil zaradi zagotovitve varnosti ustavljen,” so v poročilu včerajšnjega protesta zapisali pri policiji.

protesti, Ljubljana
BOBO

Red vzpostavili ob 21. uri

Okoli 19.30 so se v centru zadrževale manjše skupine, ki so kršile javni red, med drugim so proti policistom metale različne predmete. Po podatkih policije jim je javni red uspelo vzpostaviti nekaj pred 21. uro, takrat pa so množico razgnali.

Več o dogajanju:
>>> SREDIŠČE PRESTOLNICE V OBLAKU DIMA IN SOLZIVCA
>>> IZGREDNIKI POSKUŠALI VDRETI V REDAKCIJO N1
>>> KJE JE ZORAN STEVANOVIĆ?
>>> POLICIJA PRIDRŽALA REPERJA ZLATKA
>>> VODNI TOP ŠKROPIL VODO IN SOLZIVEC

Tri osebe pridržane, 22 med protestom

Policisti so včeraj trem osebam odvzeli prostost zaradi sumov kaznivega dejanja zoper javni red, 22 so jih pridržali med protestom. Med drugimi je bil zvečer, okrog 21. ure, pridržan tudi Zoran Stevanović, vodja politične stranke Resni.ca in eden od pobudnikov protestov. Že pred tem je policija pridržala tudi reperja Zlatka, ki je pozval k pohodu po Ljubljani.

Prav tako še vedno nadaljujejo zbiranje obvestil o dogodkih in obravnavajo več kaznivih dejanj. Med drugim so protestniki poškodovali službena vozila policije.

Zaradi vdihavanja plina oziroma solzivca sta dve osebi potrebovali zdravniško pomoč, lažje poškodovanih je bilo šest policistov.

Generalni direktor policije Anton Olaj je za uspešno izvedbo policijskih nalog vsem policistom in policistkam, ki so sodelovali pri varovanju, izrekel pohvalo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje