Petkovi protestniki tokrat nad dodeljevanje sredstev na področju kulture

Slovenija 14. Jan. 202222:01
Delite:
Petkov protest
Foto: Borut Živulović /BOBO

Petkovi protestniki, ki so se danes ponovno zbrali na Trgu republike, so tokrat opozorili na problematiko po njihovem političnega dodeljevanja sredstev na področju kulture in medijev. Izpostavili so primer ministrstva za kulturo, ki je v zadnjem tednu prek razpisa prekinilo financiranje nekaterim uglednim kulturnim organizacijam in producentom.

Protestna ljudska skupščina je že pred protestom v sporočilu za javnost izpostavila nekatere organizacije, ki so na štiriletnem programskem razpisu ostale brez sredstev. Te so Gala Hala z ljubljanske Metelkove, vokalni orkester Carmina Slovenica, Gledališče Glej, Mesto Žensk, Zavod Maska, Delak center Dragana Živadinova, glasbena skupina Laibach in še mnogi.

Kot je zapisala, se že od samega začetka te vlade dogajajo prerazporeditve sredstev, ki več denarja namenjajo predvsem občinam, kjer vladajo župani pomladnih strank, cerkvenim ustanovam in katoliškim organizacijam, medijem, povezanim s strankami vladajoče koalicije, in društvom, ki jih vodijo simpatizerji vlade.

“Vlada s svojim delovanjem na vse možne načine želi odvzeti sredstva in uničiti samostojno kritično kulturo in umetnost v Sloveniji,” je na današnjem protestu dejal eden vidnejših protestnikov Jaša Jenull.

Protestniki so tudi poudarili, da se očiten primer političnega dodeljevanja sredstev izkazuje tudi na področju medijev. “Sredstva so tako zlahka dobili Nova24, tednik Demokracija, TV3 (Faktor), zavod Iskreni, Časnik.si, Planet TV, Beletrina, zavod Media Ples in drugi,” so navedli.

Množica protestnikov se je pozneje sprehodila do Prešernovega spomenika, kjer so predstavili posodobljeno verzijo Prešernove glose z naslovom Prešernova glosa za nove čase.

Komentari

Vaš komentar