Podpise za omejitev županovanja bo s Pirati zbirala tudi Levica

Slovenija 17. Maj 202317:00 2 komentarja
Pirati, zbiranje podpisov, omejitev županskih mandatov
Borut Živulović/Bobo

Pri zbiranju podpisov za vložitev zakona, ki bi županovanje omejil na največ dva mandata, bo Piratski stranki pomagala Levica. Kot je povedala poslanka te stranke Nataša Sukič, se ob večnih županih začneta krepiti korupcija in klientelizem. Pirati naj bi sicer imeli zbrani že dve tretjini od 5.000 potrebnih podpisov, skrbi pa jih neodzivnost Gibanja Svobode in SD.

Pirati do 1. junija zbirajo podpise za vložitev predloga zakona, s katerim predlagajo omejitev županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata. Zbrali so že dve tretjini od potrebnih 5.000 podpisov. Pri zbiranju podpisov se jim je pridružila Levica, ki se zavzema za isti cilj.

Kot glavni cilj omejitve županskih mandatov na največ dva zaporedna, Pirati navajajo “zmanjšanje nepotizma in korupcije na lokalnem nivoju ter krepitev demokracije, ki jo ogroža prevelika akumulacija moči obstoječih županov”.

“Ko imamo župana, ki je dlje časa na oblasti, ima nepošteno prednost na volitvah pred drugimi,” je kot enega izmed razlogov na današnji izjavi za medije izpostavil sekretar Piratov Jasmin Feratović. Prepoznali so, da človek, ki je dolgo na oblasti, prevzame občinske strukture, si podredi mestni in nadzorni svet. “Na nek način vlada z občino kot z nekim svojim podaljškom,” je dejal.

Ideja o omejitvi županskih mandatov ni nova, pravi Feratović, ob zadnjih lokalnih volitvah je na to opozoril Svet Evrope.

Poslanka Levice Nataša Sukič je dejala, da je treba odločanje na lokalni ravni demokratizirati. To mora biti transparentno in v najvišje javno dobro. Ob “večnih županih” se začneta krepiti korupcija in klientelizem, mesto začnejo dejansko obvladovati ozke elite, ljudi pa se izriva na rob mesta, je prepričana.

Vodja svetniškega kluba Levice v ljubljanskem mestnem svetu Urška Honzak je izpostavila, da se ti župani hitro prelevijo v “šerife”. V zadnjem času so jih v Ljubljani najbolj prizadele odločitve v zvezi s posegi v okolje.

Pirati vidijo pomoč Levice kot nek skupen cilj, ki so ga prepoznali, zaskrbljeni pa so nad neodzivnostjo ostalih dveh koalicijskih strank, torej Gibanja Svobode in SD.

Feratović je izrazil tudi skrb nad delovanjem upravnih enot, zlasti tistih, ki imajo prostore v isti stavbi kot občine. “Tam so dejansko sovražno nastrojeni do naših zbiralcev, marsikje so nas poskušali pregnati, zahtevati od nas razna dovoljenja, ki jih recimo med parlamentarnimi volitvami pa med predsedniškimi volitvami niso zahtevali,” je dejal. Sklepajo, da je razlog tema njihove pobude, na katero pa se sicer na splošno ljudje zelo dobro odzivajo, je pojasnil.

Če pobudnikom uspe zbrati 5.000 podpisov podpore, predsednica DZ po prejemu predloga zakona z zadostnim številom podpisov podpore obvesti poslance o začetku zakonodajnega postopka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje