Pirc Musar zemljevid negativno presenetil: Gre za nedopustno napako

Slovenija 23. Feb 202410:35 12 komentarjev

Nedavna napaka Evropskega parlamenta, da na promocijski letak ne vključi Slovenije, se predsednici Nataši Pirc Musar zdi nedopustna. Dodala je, da Slovenija upravičeno pričakuje opravičilo.

Bližajo se junijske volitve v Evropski parlament, v Strasbourgu pa se zato že začenjajo promocijske aktivnosti. A se je pri pripravi enega od letakov zgodila napaka. Včeraj so namreč predstavili letak z zemljevidom Evropske unije, na katerem pa ni Slovenije (oziroma je obarvana v isto barvo kot Švica in Bosna in Hercegovina, ki nista članici EU).

Neljubega dogodka se je danes ob robu razpisa volitev slovenskih poslancev v Evropski parlament dotaknila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. Izpostavila je, da jo je objava zemljevida brez Slovenije negativno presenetila. Napako je označila za nedopustno. “Upravičeno Slovenija pričakuje opravičilo,” je dodala.

“Pohvalno je, da so se na to takoj odzvali vsi aktualni slovenski poslanci v Evropskem parlamentu. Spomnimo, slovenski stalni predstavnik pri EU Iztok Jarc je pri kabinetu predsednice Evropskega parlamenta zahteval umik in popravo letaka. Odzvala sta se tudi evroposlanec iz vrst SD Matjaž Nemec in evroposlanka Romana Tomc iz vrst SDS.

V pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji so včeraj za N1 dejali, da je šlo za tehnični problem pri tiskanju gradiva, na napako pa so po predstavitvi opozorili slovenski dopisniki v Bruslju.  “Evropski parlament se za napako iskreno opravičuje,” so še dejali v pisarni in dodali, da je napaka nastala le v tiskani verziji letaka, ki da bo nemudoma popravljena.

Napaka, ki jo je Pirc Musar označila za nedopustno, se je zgodila pri promocijskem letaku, na katerem je zemljevid evropske celine in so članice Unije obarvane s svetlejšim odtenkom modre. Med njimi pa ni Slovenije. Napisi na letaku državljanom pojasnjujejo, kaj počne EU zanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje