Zasoljene cene in prazne tribune v Planici: za hotdog kar osem evrov

Slovenija 25. Feb 202311:39
planica, svetovno prvenstvo, prazno
Sportklub

Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ki ga letos prvič v zgodovini gostimo v Sloveniji, smo nestrpno pričakovali. Konec koncev gre za enega največjih športnih dogodkov, ki ga bo naša država kadarkoli gostila. Po fenomenalni otvoritvi pa nanj vedno večjo senco mečeta slab obisk in zasoljene cene.

Planiško svetovno prvenstvo se je po dolgih pripravah začelo fantastično. Na otvoritvi smo bili priča spektaklu, ki je pod taktirko režiserja Mihe Krušiča združil široko paleto slovenskih glasbenikov in drugih ustvarjalcev. Piko na i je postavila priredba slovenske narodne pesmi Oj Triglav Moj dom, ki so jo izvedli skupina Laibach, Boris Benko, Severa Gjurin, Tomi Meglič in drugi slovenski glasbeniki.

Preberite še: Snovalec spektakularne predstave, ki je navdušila Slovence: Iz srca sem hvaležen

Ko se je prvenstvo zares začelo, pa so boj za medalje zasenčile prazne tribune in osamljeni šotori z zabavnim programom. Glavni razlog za to, da se v dolini pod Poncami ne tare navijačev, tako kot smo tega vajeni ob poletih, pa so visoke cene. Velja spomniti na očitke, da so cene vstopnic za tekmovanje previsoke. Ti so se pojavili takoj, ko so vstopnice šle v prodajo. Cene dnevnih vstopnic se gibajo od 15 (uvodni dan) pa vse do 64 evrov (ob koncih tedna) za posameznika.

Na očitke je še pred prvenstvom odgovoril generalni sekretar organizacijskega komiteja Tomaž Šušteršič. Kot je povedal za Sportklub, so se pri pripravi cen ozirali na pretekla prvenstva in svetovni prvenstvi smučarjev ter biatloncev, ki sta potekali tik pred nordijskim. “Pri tem nič ne odstopamo, če pa že, s cenami odstopamo navzdol,” je takrat zagotovil Šušteršič.

Kar danes izstopa, so bolj kot ne prazne tribune, ki so spremljale prve dni tekmovanja.  Tem smo bili priča že na sredinih sprinterskih tekmah smučarskih tekačev in tekačic, nič lepši pa ni bil pogled na iztek srednje skakalnice med tekmo smučarskih skakalk, ki si jo je ogledalo le okoli 1.000 navijačev. Organizatorji so si za cilj postavili okoli 120 tisoč obiskovalcev, v prvih treh tekmovalnih dneh pa so jih v Planici našteli 14.500. Mednje so všteti tudi novinarji, tehniki in prostovoljci.

Preberite še: Ob pogledu na planiški cenik hrane se nekateri raje obrnejo

Drage pa niso le vstopnice, ampak tudi hrana in pijača, ki ju ponujajo na prizorišču. Ekipa Sportkluba je v gostinskem šotoru ob Areni zabave, kjer poteka zabavni program, preverila cene hrane in pijače. Za pol litra vode v plastenki boste morali odšteti 3,5 evra, enaka količina piva pa stane pet evrov. Cena šilca žganja se začne pri petih evrih, četrt litra kuhanega vina pa stane še pol evra več. Najcenejši pijači sta kava in čaj.

Zelo bogata je ponudba hrane, a tudi tu so cene primerljive ali celo višje kot v središču Ljubljane. Porcija ocvrtega krompirčka stane 5,5 evra, jabolčni zavitek še dva evra več. Pri toplih obrokih je najcenejši hotdog, ki vas bo stal osem evrov, cene burgerjev pa se gibljejo med 12 in 13 evri. Prav toliko stane tudi goveji golaž, najdražja na ceniku pa so svinjska rebra, za katera je treba odšteti 18 evrov.

Nordijsko prvenstvo v Planici spremlja redakcija Sportkluba. Vse novice ter odzive po tekmah preberite na sportklub.n1info.si.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.