Po milenijcih in zoomerjih zdaj še zilenijci

Digitalno 14. Maj 202306:25 4 komentarji
mladi, mladostniki
PROFIMEDIA

Milenijci jih uvrščajo med zoomerje, zoomerji pa med milenijce. Ne objavljajo posnetkov svojega plesa na TikTok, hkrati pa so premladi, da bi poznali MySpace. Gre za mikrogeneracijo, ki do zdaj ni spadala nikamor. A skupina ljudi, ki se je rodila v obdobju od zgodnjih 90. let do začetka novega tisočletja, je zdaj dobila svoje poimenovanje. Kdo so zilenijci?

26-letna publicistka Juliana Olarte, ki živi v New Yorku, dolgo ni vedela, v katero generacijo sodi, poroča CNN. Je milenijka ali zoomerka? Morda kaj drugega?

Milenijci oziroma generacija Y so namreč vsi, ki so se rodili med letoma 1981 in 1996, predstavniki generacije Z oziroma zoomerji pa tisti, ki so se rodili med letoma 1997 in 2012, navaja raziskovalni center Pew. In Juliana Olarte se je znašla nekje vmes. Je zilenijka. Zakaj?

Njena 16-letna sestra, ki je tipična predstavnica generacije Z, Juliano denimo večkrat označi z besedo cheugy. Slovenske različice sicer nimamo, pomeni pa, da si nekdo obupno prizadeva ostati sodoben in v trendu. Izraz cheugy večinoma uporabljajo prav predstavniki generacije Z oziroma zoomerji, z njo pa opisujejo milenijce. “Sestra me dojema kot milenijko, nasprotno pa me milenijci vidijo kot zoomerko,” pravi Olarte.

In prav na tej zamegljeni meji med eno in drugo generacijo so zilenijci, poroča CNN. “Ko sem prvič zaslišala ta izraz na fakulteti, sem si rekla: Ja, to sem jaz,” pripoveduje 26-letnica.

mladi, mladostniki, kava, telefoni
PROFIMEDIA

Kje je ločnica, katere letnice rojstva definirajo zilenijce – glede tega se strokovnjaki ne morejo poenotiti. Deborah Carr, profesorica sociologije in direktorica Centra za inovacije v družboslovju na bostonski univerzi, je zilenijce opisala kot majhno skupino ljudi, ki so se rodili v obdobju od zgodnjih 90. let do začetka novega tisočletja. “So na pragu generacije Z in generacije milenijcev, zlepljenka je torej zilenijci.”

Pojasnila je, da so bili zilenijci dojenčki ali pa malčki, ko se je 11. septembra 2001 na dvojčka zgodil teroristični napad in ne poznajo življenja brez terorističnih in podobnih groženj. “Hkrati pa so fakulteto obiskovali v času pandemije koronavirusa in bili prikrajšani za velik del socialnih stikov.”

Olarte vidi razliko v tem, da je generacija Z odraščala s telefonom v rokah, družbena omrežja so prisotna od prvega dneva njihovega življenja, medtem pa so zilenijci pred desetletjem za prenos glasbe uporabljali spletne strani, ki so videospote iz Youtuba pretvorili v mp3 format.

In prav tehnologija, ki jo posamezna generacija uporablja, je tista, ki določi mejo med eno in drugo generacijo. Zilenijci so torej nekje med predstavniki milenijcev, ki veljajo za digitalne pionirje, in med predstavniki zoomerjev, ki so kot nekakšni digitalni domorodci. Ti življenja pred časom ekranov in telefonov ne poznajo, poroča CNN.

“Ja, celotno življenje smo odraščali s tehnologijo, ampak nismo kot uporabniki TikToka, ki se naučijo plesno koreografijo in se posnamejo. Hkrati pa tudi ne poznamo družbenega omrežja MySpace, ki so ga uporabljali milenijci,” trdi 23-letna Sabrina  Grimaldi, ki je ustvarila spletno stran Zillennial Zine z vsebinami za zilenijce.

23-letnico so celo njeno življenje označevali za milenijko pa tudi za zoomerko. “Lahko se poistovetim z obema generacijama, hkrati pa z nobeno,” pravi.

Deborah Carr sicer opozarja, da stereotipe, ki so značilni za določeno generacijo, ustvarja družba. Po njenem mnenju ima vsaka generacija svoje težave, s svetom oziroma realnostjo, ki jo je zanje ustvarila generacija prej, pa se bori po svojih najboljših močeh. Na drugi strani pa Philip Cohen, profesor sociologije na univerzi Maryland, trdi, da označevanje generacij nima smisla.

“Tržniki in vplivneži želijo biti prvi, ki bodo neko novo generacijo poimenovali. Razlog so kliki in novi sledilci. A ta poimenovanja so nepomembna, dokler ne vemo, kaj sploh preučujemo in kaj želimo s tem doseči.” Po njegovih besedah družbene vede diskurzu o generacijah ne posvečajo preveč pozornosti, ker gre le za “površinski pomp”.

Grimaldi pa meni, da je pomembno predvsem to, ali se bo vsaka generacija povezala in podprla naslednjo, ki prihaja. “Vsakič, ko se pojavi nova generacija, se krešejo mnenja, katera je slabša in katera boljša. Dobra lastnost zilenijcev pa je ta, da želimo to ustaviti. Ni treba, da sovražimo vsako novo generacijo, ki pride za nami. Konec koncev celotna skupnost vzgaja nove generacije. Raje se osredotočimo na to, da bomo skupaj zgradili boljšo prihodnost za vse,” poziva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje