Po napadih na poslance Zorčič o kazenski ovadbi

Slovenija 12. Jul 202116:03 > 17:54 5 komentarjev
Žiga Živulović jr./BOBO

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je v odzivu na napade na nekatere poslance po sprejetju zakona o nalezljivih boleznih napovedal premislek o vložitvi kazenske ovadbe.

Predsednik DZ Igor Zorčič je napade na nekatere poslance po sprejetju zakona o nalezljivih boleznih, pri čemer je odmeval primer nasilja do vodje poslancev NSi Jožefa Horvata pred DZ, v današnji izjavi označil za nedopustne. “Menim, da so šli nekateri celo tako daleč, da bomo razmislili o vložitvi kazenske ovadbe,” je napovedal Zorčič.

Skupina ljudi je minulo sredo zvečer po sprejetju zakona o nalezljivih boleznih pred DZ obstopila vodjo poslanske skupine Jožefa Horvata (NSi) in bila do njega nasilna. Kot je v dopisu Zorčiču zapisal Horvat, so ga protestniki pričakali po prihodu iz DZ na prehodu čez cesto pri Maxi marketu. Vpili so nanj in ga spraševali, kako je glasoval. Odgovoril jim je, da tako kot vedno, po vesti, nasilneži pa so mu zaprli pot, ga obkolili in mu grozili, češ da bo že plačal. Vanj so tudi pljuvali.

Sestali so se tudi s policijo

Zaradi dogodka je Zorčič v petek sklical posvet z vodji poslanskih skupin, na katerem so se poenotili, da je treba režim varovanja “v tem delu nekoliko spremeniti in izboljšati”. Danes je povedal, da so imeli tudi sestanek s policijo, ki je zadolžena za varovanje DZ.

Po Zorčičevih navedbah je dejstvo, da so takšni napadi specifičnih skupin, ki izražajo nestrinjanje z določenimi zakoni, nedopustni. “Kolikor je videti na nekaterih videoposnetkih, ki so objavljeni na spletnih omrežjih, gre za ščuvanje in pozivanje k nasilju,” je pojasnil.

Da je bila deležna podobnega ravnanja, je na Twitterju zapisala tudi poslanka Tadeja Šuštar (NSi), zmerjanje in pljunke pa je za TV Slovenija potrdil tudi Zmago Jelinčič. V nedeljo popoldne so neznanci v Žalcu skozi zadnje okno osebnega vozila poslanca SDS Ljuba Žnidarja polili neznano tekočino, verbalnega napada in grožnje s smrtjo ter umorom družine je bil danes delež tudi poslanec SDS Janez Moškrič

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje