V Mariboru tudi danes štirje zemeljski plazovi

Slovenija 24. Maj 202316:28 > 19:51 0 komentarjev
Razdejanje po neurju v Kamnici
PGD KAMNICA

Po torkovem neurju v Mariboru in okolici še vedno odstranjujejo posledice, nekaj plazov se je sprožila tudi danes. Deroča voda je ponekod uničila ceste, gasilci pa so se na terenu ukvarjali tudi s podrtim drevjem, plazovi in črpanjem meteorne vode iz objektov. Mariborski župan Saša Arsenovič se je po ogledu prizadetih krajev zahvalil vsem, ki so med neurjem pomagali.

V Mestni občini Maribor odpravljajo posledice torkovega neurja, v katerem so meteorne vode in narasli potoki poškodovali več cest. “Narava nam je lani dala izzive s sušo, letos je vode preveč,” je ob ogledu posledic neurja na terenu dejal župan Saša Arsenovič. “Ogromno cestišč je poškodovanih,” je povedal poveljnik mariborske civilne zaščite Samo Robič.

Nenadno močno deževje, ponekod tudi s točo in močnimi sunki vetra, je zajelo predvsem severno in zahodno obrobje mestne občine. V Kamniški grabi je deroča voda močno poškodovala cesto, ki je trenutno gradbišče, v Bresterniški grabi pa je odnesla tudi dele asfaltiranih površin. “V Kamniški grabi je v teku izgradnja kanalizacije. Na srečo še ni prišlo do asfaltiranja gradbišča, saj bi bila potem škoda še večja,” je v izjavi za medije povedal podžupan Samo Peter Medved.

Direktor Gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer je pojasnil, da je bila aktivirana celotna javna gasilska služba. Na telefonsko številko 112 so v eni uri prejeli okoli 60 klicev, predvsem je šlo za težave, ko je meteorna voda zalila kleti stanovanjskih objektov, zato so imeli gasilci veliko dela s črpanjem vode iz teh prostorov. Obenem so odstranjevali drevesa, ki so se zaradi vetra podrla na ceste.

Razdejanje po neurju v Kamnici
PGD KAMNICA

Sprožilo se je najmanj 11 novih zemeljskih plazov, medtem ko jih je nekaj aktivnih še od deževja prejšnji teden. “Vsaj 150 gasilcev je bilo na delu, zraven pa še ekipe, vključene v sistem civilne zaščite, ki so z gradbenimi stroji pomagale pri odpravljanju posledic neurja,” je povedal Ciringer.

“Tudi danes se še ogromno stvari ureja, da bomo omogočili dostop do objektov. Morda je še kakšna stavba v tem trenutku nedostopna čisto do dvorišča, vendar verjamem, da nam bo to v naslednjih urah uspelo,” je povedal Robič. “Nevarnost plazov se sicer še ni umirila, a upamo, da se ne bodo dodatno sprožali,” je dodal.

Tudi danes hudournik ogrožal stanovanjsko hišo

Danes so se do 18. ure sicer sprožili še štirje zemeljski plazovi, pri čemer je eden v naselju Pekel poškodoval cestišče in ustvaril hudournik, ki je ogrožal stanovanjsko hišo. Meteorna voda je zalila nekaj objektov, na Kurirski poti v Mariboru pa je potok prestopil bregove in prav tako ogrožal stanovanjsko hišo, so sporočili iz centra za obveščanje.

Prostovoljni in poklicni gasilci so ob tem s folijo prekrili plazišča, urejali odvodnjavanje, utrjevali zemljino, iz objektov črpali vodo in čistili propuste. Intervencije po podatkih centra za obveščanje še potekajo.

Ciringer se je zahvalil občankam in občanom, ki so tudi sami poprijeli za lopate in pomagali pri sproščanju poti vodi. “Ob tem pa poziv, da smo v času, ko ni visokih voda, premišljeni in sprostimo propuste. Da mislimo na to, kaj nam lahko narava z večjo količino vode povzroči. Torej da uredimo okolico svojega domovanja, da uredimo širše bivalno okolje,” je še povedal Ciringer.

Podžupan Medved je opozoril, da imajo na cestah ob vodotokih velikokrat težave. “Vodotok je v upravljanju Direkcije RS za vode, lokalne ceste pa v upravljanju mestne občine in vsak bi moral narediti svoje,” je povedal in pozval državo k boljšemu vzdrževanju vodotokov. “Potrebno bi bilo povečati državna sredstva za ta namen in vzdrževati in upravljati vodotoke temu primerno, kar narekujejo podnebne spremembe,” je dejal.

Župan Arsenovič pa je pozval državo k obljubljeni nadgradnji izobraževalnega centra za zaščito in reševanje v Pekrah. “Projekt se je začel in upam, da bo v tem mandatu tudi izveden. Podnebne spremembe so tukaj, na to se bo treba odzivati in predpogoj za to je možnost, da se imaš kje učiti,” je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!