Kmalu izredna seja: poslanci o odstopu ministra in zakonu o nabavi zdravil

Slovenija 11. Jul 202315:55 0 komentarjev
Danijel Bešič Loredan
Žiga Živulović jr./Bobo

Konec tedna se bodo poslanci na izredni seji seznanili z odstopom ministra Danijela Bešiča Loredana. Na mizah bodo imeli tudi interventni zakon na področju nabave zdravil. Obravnavali ga bodo po nujnem postopku.

Izredna seja DZ, na kateri se bodo poslanci seznanili z odstopom ministra Danijela Bešiča Loredana in obravnavali predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, se bo začela v četrtek.

Na mizah bodo imeli tudi interventni zakon na področju nabave zdravil, za katerega je kolegij predsednice DZ danes odločil, da ga bodo obravnavali po nujnem postopku.

Predlog zakona o nujnih ukrepih za zagotavljanje nemotene preskrbe z zdravili je vlada sprejela minuli teden. Z njim želi začasno urediti problematiko nabave zdravil, s katero se že dlje časa soočajo javni lekarniški zavodi. Po predlogu bi začasno odpravili problematiko hkratnega spoštovanja predpisov s področja lekarniške dejavnosti in predpisov s področja javnega naročanja s strani javnih lekarniških zavodov.

Cigler Kralj: Zakon lekarnam ne omogoča zagotoviti zdravilo v 24 urah

Kot je na današnji seji kolegija predsednice DZ ugotavljal poslanec NSi Janez Cigler Kralj, se javni lekarniški zavodi velikokrat znajdejo v težavah, ko bi po določbah zakona o lekarniški dejavnosti v določenih primerih zdravilo morali zagotoviti v največ 24 urah, zakon o javnem naročanju pa sistemsko ne določa takih izjem in lekarnam ne omogoča, da bi to storile zakonito.

Ker menijo, da bi zagotavljanje nemotene preskrbe zdravil moralo biti izjema v javnem naročanju, so obravnavo po nujnem postopku zato izjemoma podprli. Ob tem so pozvali, da rešitev čim prej postane dolgoročna, in ne samo začasna.

Kritični do obravnave po nujnem postopku so bili v SDS, kjer po besedah poslanca Zvoneta Černača menijo, da bi se vlada tega lahko lotila drugače, “saj problem ni nastal včeraj”. Obravnavi po nujnem postopku sicer niso nasprotovali.

Predstavniki poslanskih skupin so danes določili tudi dnevni red izredne seje DZ, ki se bo začela v četrtek ob 15. uri in nadaljevala v petek ob 10. uri. Na njej bodo poleg interventnega zakona na področju preskrbe z zdravili obravnavali tudi predlog zakona dolgotrajni oskrbi in predlog novele zakona o socialnem varstvu.

Zagotoviti bo treba 960 milijonov

Zakon o dolgotrajni oskrbi bi se začel uporabljati 1. januarja 2024, postopno pa prinaša pravico do oskrbovalca družinskega člana, dolgotrajno oskrbo na domu in e-oskrbo, dolgotrajno oskrbo v instituciji in denarni prejemek, ki bo nadomestil zdajšnji dodatek za pomoč in postrežbo. Za financiranje zakona, vključno z upravljanjem sredstev, bo treba zagotoviti 960 milijonov evrov letno.

Od tega bo državni proračun prispeval 190 milijonov evrov, preostali znesek v višini 770 milijonov evrov pa bodo pridobili s prispevkom za dolgotrajno oskrbo v višini enega odstotka od bruto plač, ki ga bodo plačali delodajalci in delojemalci, oziroma od neto pokojnin.

Na dnevnem redu brez zakona o digitalizaciji zdravstva

Na dnevnem redu pa ne bo predloga zakona o digitalizaciji zdravstva, saj so koalicijske poslanske skupine Svoboda, SD in Levica umaknile zahtevo, da ga uvrstijo na prihajajočo sejo DZ. Ocenjujejo namreč, da za pripravo ustreznih dopolnil, ki bi naslovila pomisleke zakonodajno-pravne službe (ZPS), ni dovolj časa. ZPS namreč v 49-stranskem mnenju našteva več pomanjkljivosti – predlagana ureditev je večinoma premalo jasna in določna, zlasti glede posameznih obdelav, določitve namena obdelave in posameznih osebnih podatkov, ki se v določen namen obdelujejo.

Poslanci se bodo seznanili tudi z obvestilom predsednika vlade Roberta Goloba o odstopu Danijela Bešiča Loredana s funkcije ministra za zdravje. S tem bo ministru v odstopu prenehal mandat. Odstopno izjavo je ministru in podpredsedniku vlade v odhodu sicer zaradi različnih pogledov na delovanje javnega zdravstva v podpis ponudil kar sam premier. Slednji je DZ že obvestil, da bo funkcijo ministra za zdravje začasno opravljal sam.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!