Po odločitvi NSi za Ciglerja Kralja se je oglasila Ljudmila Novak

Slovenija 06. Sep 202219:38 6 komentarjev
Ljudmila Novak
BOBO

Po odločitvi NSi, da se na volitve za predsednika republike podaja z vodjo poslanske skupine Janezom Ciglerjem Kraljem, se je oglasila Ljudmila Novak, za katero so številni pričakovali, da bo kandidirala znova. Nekdanja predsednica stranke je kandidaturo Cigler Kralja podprla in pojasnila, zakaj ne bo kandidirala.

Odločitev Janeza Ciglerja Kralja, da kot kandidat Nove Slovenije kandidira na volitvah za predsednika republike, je podprla nekdanja predsednica stranke, evropska poslanka Ljudmila Novak. “Vem, da sprejetje takšne odločitve zahteva pogum,” je zapisala.

Novak verjame, da bo Cigler Kralj v predsedniški tekmi znal dobro zastopati svoje vrednote in vrednote krščanske demokracije. “Cigler Kralj je človek, ki zna ljudi ne samo poslušati, temveč tudi slišati,” je dodala. Veseli jo tudi, da bo NSi kot resna politična stranka imela svojega predsedniškega kandidata.

Ob tem je spomnila, da je na zadnjih volitvah za predsednika republike leta 2017 kot kandidatka stranke kandidirala tudi sama. “Kljub temu da nikoli nisem napovedovala ali samovoljno izražala želje po vnovični kandidaturi za predsednico republike, sem ob vseh vprašanjih in nagovorih o tem odgovorno razmislila. Sprejela sem odločitev, da tokrat ne kandidiram, saj bi morebitno mojo vnovično predsedniško kandidaturo želela izpeljati kot neodvisna kandidatka. To pa bi pomenilo, da bi se kot predsedniška kandidatka odpovedala članstvu v stranki NSi, za kar pa se nisem želela odločiti,” je pojasnila svojo odločitev.

Odločitev za Cigler Kralja sprejeta šele po odločitvi Novak

Odločitev je Ljudmila Novak nakazala včeraj, na prvi dan klavzure stranke. Stranka je po tem imela na mizi tri opcije. Po prvi bi stranka vendarle poiskala kandidata iz svojih vrst. Kot možno ime se je omenjalo Janeza Pogorelca. Druga opcija, h kateri se je nagibal tudi prvak NSi Matej Tonin, je bila, da bi stranka v predsedniški tekmi podprla predsednika državnega sveta Alojza Kovšca. Tretja možnost pa je bila, da bi stranka dala načelno podporo več že najavljenim kandidatom, njeni člani pa bi se nato odločali po svojih preferencah.

Cigler Kralj pa je bil Toninova prva izbira. “Če bi bil pripravljen kandidirati, sem ga prvič prosil že pred poletnimi počitnicami. Takrat je razmišljal in se odločil, da je v parlamentu prevzel novo dolžnost, da je bila ministrska izkušnja intenzivna. Dogajanje v zadnjih dneh je dokazalo in tudi pri njem je zorela odločitev, da bi svojo odločitev še enkrat premislil. Včeraj sva opravila še en temeljit pogovor. Vesel sem, da je pristal,” je danes pojasnil Tonin.

Če bi se za kampanjo odločila Ljudmila Novak, bi jo stranka podprla, tudi Janez Cigler Kralj. “Odločitev je bila sprejeta šele po odločitvi Ljudmile Novak,” je rekel Tonin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje