Preobrat v NSi: predsedniški kandidat bo Janez Cigler Kralj

Slovenija 06. Sep 202213:10 > 18:58 15 komentarjev
Janez Cigler Kralj
Borut Živulović/BOBO

Člani Nove Slovenije so se na dvodnevnem posvetu v Portorožu po informacijah N1 odločili, da bodo v predsedniško tekmo poslali vodjo poslanske skupine in bivšega ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja. Zdaj je kandidaturo Cigler Kralja na novinarski konferenci potrdil tudi prvak stranke Matej Tonin. Njegovo kandidaturo je soglasno že podprl izvršilni odbor stranke, v petek pa bo o njem odločal še svet NSi. Po odločitvi NSi za Cigler Kralja pa se je oglasila tudi Ljudmila Novak.

Potem ko je Ljudmila Novak članom Nove Slovenije na dvodnevnem posvetu v Portorožu sporočila dokončno odločitev, da na predsedniških volitvah ne bo kandidirala, sta bila v igri član izvršilnega odbora stranke Janez Pogorelec in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

A se je po informacijah N1 zgodil preobrat in stranka zdaj v predsedniško tekmo pošilja vodjo poslanske skupine in bivšega ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja

Ministri NSi: Vrtovec, Tonin in Cigler Kralj
Borut Živulović/BOBO

Kot smo poročali, nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak včeraj, torej na prvi dan klavzure, sicer ni dokončno rekla, da ne bo kandidirala za predsednico države, je bilo pa to iz njenega nastopa vendarle jasno razbrati.

Po prespani noči je sprejela dokončno odločitev, da se v predsedniško tekmo ne bo podala. Kot je mogoče slišati v njenih krogih, bi se, če bi kandidirala za predsednico, odpovedala članstvu v NSi in se v tekmo podala s podpisi volilcev. A se za to torej ni odločila. Tako ostaja članica NSi.

Še včeraj, ko jim je Ljudmila Novak že nakazala svojo odločitev, so imeli člani NSi na mizi tri opcije. Ena od teh je bila podpora napovedani kandidaturi predsednika državnega sveta Alojza Kovšce. O tej možnosti so po informacijah N1 nekateri pogovori med vodstvom stranke in Kovšco že stekli.

Druga možnost je bila, da bi stranka dala načelno podporo več že najavljenim kandidatom, njeni člani in volilci pa bi se nato odločali po svojih preferencah. V tem primeru naj bi NSi med kandidati, katerih vrednote so blizu vrednotam stranke, poleg Kovšce izpostavila še Vladimirja Prebiliča, morda pa tudi vidnega člana SDS, ki bo sicer kandidiral s podpisi volilcev, Anžeta Logarja. Vodilni predstavniki NSi sicer niso skrivali, da nad podporo Logarju niso navdušeni.

Anže Logar
Denis Sadiković/N1

Še vedno pa so mnogi želeli, da bi na predsedniških volitvah stranka nastopila s svojim članom. Kot možno ime se je omenjalo člana izvršilnega odbora stranke Janeza Pogorelca, ki naj bi bil soglasje h kandidaturi pripravljen dati. A se je pojavilo tudi vprašanje, ali je dovolj prepoznaven kandidat. Na današnjem posvetu pa se je nato zgodil preobrat.

Odločili so se, da bo kandidat Nove Slovenije na letošnjih predsedniških volitvah Janez Cigler Kralj, vodja poslanske skupine in nekdanji minister za delo. Člani stranke so ga po informacijah N1 na posvetu soglasno podprli, dobil pa je tudi že soglasno podporo izvršilnega odbora stranke. V petek bo o njem odločal še svet NSi.

Tonin: Logarjev odmik v sredino nam je na široko odprl vrata

Da bo NSi v tekmo za mesto predsednika republike poslala Cigler Kralja, je na novinarski konferenci potrdil tudi predsednik stranke Matej Tonin. “Odločitev je zorela kar nekaj časa,” je rekel. Za odločitev, da se bodo krščanski demokrati na predsedniške volitve podali s svojim kandidatom, je bila po njegovih besedah ključna tudi oddaja Tarča. “Prepričan sem, da je Logar s svojim pristopom, ko je odrinil v sredino, dal možnosti za uspeh tradicionalnega kandidata, kar Cigler Kralj je,” je povedal Tonin.

Na vprašanje, kdaj se je kot ime kandidata za predsednika republike pojavilo ime Cigler Kralja, kajti samo še dan prej sta bila v igri Pogorelc in Kovšča, za katerega se je zavzemal tudi Tonin, je predsednik NSi odgovoril, da je bil Cigler Kralj njegova prva izbira. “Če bi bil pripravljen kandidirati, sem ga prvič prosil že pred poletnimi počitnicami. Takrat je razmišljal in se odločil, da je v parlamentu prevzel novo dolžnost, da je bila ministrska izkušnja intenzivna. Dogajanje v zadnjih dneh je dokazalo in tudi pri njem je zorela odločitev, da bi svojo odločitev še enkrat premislil. Včeraj sva opravila še en temeljit pogovor. Vesel sem, da je pristal,” je odgovoril Tonin.

Če bi se za kampanjo odločila Ljudmila Novak, bi jo stranka podprla, tudi Janez Cigler Kralj. “Odločitev je bila sprejeta šele po odločitvi Ljudmile Novak,” je rekel Tonin. Cigler Kralj se bo v volilno tekmo podal s podpisi poslancev.

Napoved kandidature Cigler Kralja je podprla tudi Ljudmila Novak. “Veseli me, da bomo v NSi kot resni politični stranki imeli svojega predsedniškega kandidata,” je zapisala na svoji spletni strani. Dodala je, da je temeljito razmislila o tem, da bi sama kandidirala. “Sprejela sem odločitev, da tokrat ne kandidiram, saj bi morebitno mojo vnovično predsedniško kandidaturo želela izpeljati kot neodvisna kandidatka. To pa bi pomenilo, da bi se kot predsedniška kandidatka odpovedala članstvu v stranki NSi, za kar pa se nisem želela odločiti,” je dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje