Po odstopu Bobnar nemir v koaliciji, od Goloba pričakujejo dodatna pojasnila

Slovenija 16. Dec 202219:04 24 komentarjev
Žiga Živulovič jr./BOBO

Čeprav predsednik vlade Robert Golob miri, da dogajanje, ki je pripeljalo do odstopa notranje ministrice Tatjane Bobnar, ne bo ogrozilo stabilnosti koalicije in vlade, pa predstavniki koalicijskih partnerjev v neformalnih pogovorih izražajo precejšnjo zaskrbljenost in nezadovoljstvo. Od premierja pričakujejo tudi dodatna pojasnila, sploh v luči današnjega razkritja, da policija preiskuje podjetje Gen-I. V Golobovih krogih pa za dogajanje sumijo kar SD. Se je torej zaupanje med koalicijskimi strankami še bolj skrhalo?

Ob robu sredine seje državnega zbora, na kateri so se poslanci uradno seznanili z odstopom ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, so se javno oglašali zgolj poslanci opozicije. Predstavniki koalicijskih strank GS, SD in Levice so molčali. Kot so nam povedali v neformalnih pogovorih, se niso oglasili zato, ker imajo bodisi še vedno premalo informacij bodisi menijo, da je to izključno stvar premierja Roberta Goloba in njegove stranke Gibanje Svoboda.

V Levici dogajanja uradno ne komentirajo niti danes, se je pa na naše vprašanje ob robu obiska na Gospodarski zbornici Slovenije odzvala predsednica SD, podpredsednica vlade in zunanja ministrica Tanja Fajon, ki ne pričakuje “več razprave znotraj koalicije ali vlade o tej temi”. Kot ocenjuje Fajon, je odstop ministrice Bobnar bolj ali manj zaključena zadeva: “Če pa bo želel predsednik vlade oz. kdorkoli še dodatno pojasnjevati, bo to pač storil. Za Socialne demokrate sodelovanje v koaliciji nikakor ni ogroženo, gre za odločitev ene stranke, jaz pa lahko osebno rečem, da sem ministrico poznala, z njo dobro sodelovala, jo cenim in spoštujem.” Ob tem je še dodala, da imajo v vladi veliko drugih izzivov in da delajo naprej.

A naše sogovornike iz vrst SD, ki so želeli ostati neimenovani, je dogajanje v zadnjih dneh precej zmotilo, zlasti zato, ker so koalicijski poslanci Tatjano Bobnar še pred enim mesecem odločno branili na interpelaciji, ki jo je vložila opozicijska SDS. Obenem pa se čudijo nekaterim namigom, ki prihajajo iz premierjevega ožjega kroga in GS, da naj bi za zadnjim dogajanjem v zvezi s Tatjano Bobnar stala prav stranka SD, ki naj bi ji bila nekdanja ministrica blizu. To po mnenju nekaterih iz Gibanja Svoboda in vladnih krogov dokazuje tudi zapis predsednika Mladega foruma – podmladka SD Luke Gorška, ki je Tatjani Bobnar, takoj ko je javno opozorila na politične pritiske, odločno stopil v bran. Njegov oče Janko Goršek je med letoma 2009 in 2012 zasedal mesto generalnega direktorja policije, njegova namestnica pa je bila prav Tatjana Bobnar.

Več virov, povezanih z Golobom in GS, nas je danes opozorilo tudi na zapis nekdanjega notranjega ministra in državnega sekretarja iz vrst SDS Vinka Gorenaka, ki se je na Twitterju spraševal, zakaj bo notranje ministrstvo začasno vodila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, po njegovih besedah oseba, “ki vsaj o policiji nima pojma”, ne pa trenutni kohezijski minister iz kvote SD Aleksander Jevšek, “ki je v policiji preživel skoraj 30 let”. Kot ocenjuje Gorenak, je to Golobova klofuta stranki SD in Tanji Fajon. Ta zapis po mnenju naših sogovornikov nakazuje celo na sprego SD in SDS, “podobno kot nekoč na RTV Slovenija”.

Tovrstna ugibanja so naši viri iz SD ostro zavrnili, nekateri so se takšnim navedbam na glas smejali. Prav tako zatrjujejo, da Jevška ne bodo ponudili za novega notranjega ministra, ta resor niti ne sodi v njihovo ministrsko kvoto. To, da se takšne teorije sploh pojavljajo, pa nedvomno kaže, da trdnega zaupanja med koalicijskima partnericama ni oziroma se to še naprej krha. Socialni demokrati so ravno v teh dneh zahtevali sklic vrha koalicije na temo zdravstva. Kot je danes dejala Tanja Fajon, zato ker “so razmere v zdravstvu zaskrbljujoče”. Za naslednje leto pa je obljubila obsežno zdravstveno reformo, čeprav jo premier napoveduje šele za leto 2024.

Še več, danes je Golob ocenil, da reforme pred tem letom niti ne more biti in da bodo do takrat vpeljevali majhne rešitve, kot so na primer ambulante za ljudi brez osebnega zdravnika: “Je kdo napovedal, da bodo rezultati v šestih mesecih in da bo reforma izpeljana v šestih mesecih? Nihče nikoli. Ni rešitev čez noč, to ne obstaja.” Na naše vprašanje, ali bo koalicijskim partnerjem o zadevi Bobnar podal še kakšna dodatna pojasnila, pa je odgovoril, da so se na to temo pogovarjali že prejšnji teden: “Nihče ni imel potrebe, še manj zahteve po dodatnih pojasnilih. Če bi jih imel, bi jih dobil. Če bodo izrazili to željo, seveda bomo dali pojasnila.”

Zlasti iz Levice je neuradno slišati, da si želijo teh dodatnih pojasnil, Socialne demokrate pa je danes vznemirilo predvsem razkritje Mladine, da policija vodi predkazenski postopek zoper Gen-I in njegove odgovorne osebe, med katerimi bi lahko bil tudi Golob kot nekdanji prvi mož Gen-I. Danes je sicer dejal, da o tem ne ve nič in da je za predkazenski postopek izvedel v Mladini.

Javnih napetosti med koalicijskimi partnerji sicer v tej levosredinski vladi še ni bilo, so bile pa v prejšnjih precej pogoste. Da zares trdnega zaupanja v resnici ni in da v GS za dogajanje sumijo tudi koalicijske partnerje, pa bi lahko nakazovalo sredino poslansko vprašanje poslanca GS Martina Premka, ki je premierja in predsednika svoje stranke Goloba povprašal, če lahko malo bolj pojasni, zakaj je Bobnar izgubila njegovo zaupanje: “Ali je šlo zgolj za njeno delo ali so bile tudi tu kakšne druge okoliščine, kakšna druga ozadja, vključno s tem, da je gibanje Svoboda moteče na vse strani?” Golob drugih ozadij ni komentiral niti z besedo, odgovor pa je zaključil z oceno, da je bila Bobnar v stiski in da se je potem, ko je stvari v sebi tiščala šest mesecev, očitno zlomila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje