Po odvzemu statusa kontroverznemu društvu zdaj še prijava na policijo

Slovenija 16. Apr 202409:35 4 komentarji
Rumeni jopiči
Foto: Borut Živulović/BOBO

Po objavi, da je pristojna komisija ministrstva za kulturo odločila, da Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot ne izpolnjuje pogojev za organizacijo v javnem interesu, se je na omrežju X pojavila objava, ki z antisemitističnimi elementi obračunava s člani komisije za medije. Ta sicer sploh ni odločala o tem. Člani so objavo prijavili policiji.

Pred dnevi se je na enem od profilov, ki promovira nacionalistično vsebino, pojavila objava neznanega avtorja, ki s sovražno vsebino obračunava s člani komisije za medije ministrstva za kulturo, češ da so sodelovali pri odvzemu statusa organizacije v javnem interesu na področju kulture omenjenemu društvu.

Na Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot je javnost postala pozorna, ko je pred tremi leti predsednik društva Urban Purgar na družbenem omrežju Twitter poveličeval Hitlerja, kar je med političnimi strankami sprožilo ostre odzive in obsodbo poveličevanja totalitarnih režimov. Purgar, ki je po podatkih spletne strani Nacionalne tiskovne agencije (NTA) njen odgovorni urednik in pripadnik t. i. rumenih jopičev, je poleti 2021 na družbenem omrežju Twitter zapisal Hitler je heroj, kar je sprožilo burne odzive in obsodbe.

Neznani pisec tokratne sporne objave, ki se postavi v bran društvu, pa s člani komisije za medije ministrstva za kulturo obračunava z antisemitistično vsebino. Ob tem so sledili še pripisi, da “bodo vsi odgovarjali” in da “smo v vojni”, denimo izpostavlja današnji Večer. “Gre za primer širjenja sovražnosti na navedenem X-profilu, ki mu skorajda ni primere,” so zapisali člani komisije, ki so objavo prijavili med drugim policiji, Informacijskemu pooblaščencu, Varuhu človekovih pravic in na Safe.si.

Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot je status prejelo od ministrstva za kulturo pred tremi leti, ko ga je vodil Vasko Simoniti. Odločitev je zato v javnosti sprožila veliko ogorčenja. “Širijo nestrpnost, sovražni govor, celo neko spogledovanje z nacizmom, kar pa je absolutno sporno in nekaj, zaradi česar pravzaprav ne morejo imeti statusa društva v javnem interesu,” je pred dnevi izpostavila ministrica Vrečko, ko je potrdila, da je “pristojna strokovna komisija” odločila, da društvo ne izpolnjuje pogojev za organizacijo v javnem interesu.

A to ni bila komisija za medije, pač pa druga komisija ministrstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje