Po protestu poštnih delavcev novi pogovori s poslovodstvom in ministrom Hanom

Slovenija 09. Dec 202309:31 0 komentarjev
Pošta Slovenije
Žiga Živulovič jr./BOBO

Predstavniki poštnih delavcev so se po protestnem shodu ta teden sestali s poslovodstvom Pošte Slovenije in z gospodarskim ministrom Matjažem Hanom. Ta jim je obljubil, da se bo pogovoril še z ostalimi vpletenimi in ji seznanil z zaključki. Pogajanja s poslovodstvom medtem še tečejo, pogovarjajo se tudi o uskladitvi plač.

Predstavniki Konference Sindikata delavcev prometa in zvez (SDPZ) Pošte Slovenije so se po protestnem shodu konec novembra ta teden sestali z gospodarskim ministrom Matjažem Hanom in tudi poslovodstvom, predvidena so nadaljnja srečanja. Vseh izzivov še niso naslovili, od pogovorov pa bo odvisno, ali bodo zaostrili aktivnosti.

Kot je za STA pojasnila predsednica Konference SDPZ Pošte Slovenije Majda Stubelj, so se s Hanom sešli v ponedeljek. Minister jim je obljubil, da se bo pogovoril še z ostalimi vpletenimi, z zaključki pa naj bi jih seznanil na skupnem srečanju, predvidoma še ta mesec.

Medtem so se sindikalisti s poslovodstvom Pošte Slovenije sestali v četrtek, a še niso naslovili vseh odprtih vprašanj. Pogajanja tečejo še tudi glede uskladitve plač, je povedala Stubelj. Prvi sestanek na temo eskalacije plač je predviden za prvo polovico januarja.

Poštni delavci so sicer na protestnem shodu 28. novembra napovedali, da bodo, če premika ne bo v 14 dneh, zaostrili sindikalne aktivnosti. Ob premiku pri pogovorih pa je Stubelj zdaj napovedala, da bo več glede poteka socialnega dialoga znano 22. decembra. Zaostrovanja aktivnosti tako še ne bo, “to pa ne pomeni, da ga ne bo po 22. decembru,” je dodala.

Zaposleni na Pošti Slovenije sicer zahtevajo zakonsko ureditev financiranja univerzalnih poštnih storitev, pošteno plačilo za opravljeno delo in dostojno življenje (tudi uskladitev plač do višine inflacije v letošnjem letu) ter enakopravno obravnavo vseh zaposlenih in vseh socialnih partnerjev. Ob tem nasprotujejo odpuščanju in zmanjševanju števila zaposlenih, zapiranju poštnih poslovalnic ter razprodaji premoženja.

S temi stališči so konec novembra pred Poštnim logističnim centrom v Ljubljani organizirali protestni shod, ki se ga je udeležilo nekaj deset ljudi. Protest sta organizirali SDPZ Slovenije in Konference SDPZ Pošte Slovenije, pridružili pa so se mu tudi v Sindikatu poštnih delavcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!