Bivši paroh Peran Bošković prednostno do oskrbovanega stanovanja

Slovenija 07. Nov 202308:06 32 komentarjev
Peran Bošković in Zoran Janković
Foto: Ziga Zivulovic jr./Bobo

Po poročanju Dnevnika je kolegij ljubljanskega župana nekdanjemu parohu Srbske pravoslavne cerkve podelil status zaslužnega občana. S tem statusom bo Peran Bošković občinsko oskrbovano stanovanje v najem dobil prednostno.

Kolegij ljubljanskega župana Zorana Jankovića je sklenil, da nekdanjemu parohu Srbske pravoslavne cerkve Peranu Boškoviću prizna status zaslužnega meščana. Posledično je nadzorni svet Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana na oktobrski seji odločil, da Boškoviću prednostno dodeli oskrbovano stanovanje v najem, poroča Dnevnik.

Osebam s statusom zaslužni meščan ni treba izpolnjevati dohodkovnega cenzusa in še nekaj drugih točk splošnih pogojev razpisa. Statusa zaslužnega občana sicer ne gre zamenjati z nazivom častnega meščana. O tem namreč odloča mestni svet, pravila za dodelitev pa opredeljuje občinski odlok o priznanjih. O statusu zaslužnega občana po besedah Jankovića odločajo od primera do primera, pri tem pa pazijo, da v primeru prednostne dodelitve stanovanje dajo osebi, ki nima lastnega premoženja, še piše časnik.

Bošković je za Dnevnik povedal, da je za oskrbovano stanovanje zaprosil po upokojitvi in da nanj ni čakal dolgo, saj “niti ni dolgo upokojen”. Kot je še dejal, utemeljitve za tem, da bo stanovanje dobil prednostno zaradi statusa zaslužnega občana, ne pozna. “Povedali so mi, da bom stanovanje dobil, ker nimam rešenega stanovanjskega problema. Vseh teh podrobnosti ne poznam, ker niti še nimam odločbe,” je še dodal in povedal, da bo počakal na poziv stanovanjskega sklada, kdaj se bo lahko vselil.

Trenutno na oskrbovano stanovanje po podatkih ljubljanskega stanovanjskega sklada čaka 76 upravičencev.

Bošković pravnomočno obsojen, ker je neupravičeno porabljal denar cerkve

Peran Bošković je bil zaradi neupravičene porabe cerkvenega denarja maja 2019 obsojen na pogojno zaporno kazen. Odločitev je šla tudi skozi sito višjega sodišča, ki je sodbo potrdilo, zato je moral Bošković povrniti 33.689 evrov. Toliko je namreč znašala nezakonito pridobljena premoženjska korist.

Julija 2017 je prvostopenjsko sodišče Boškovića v pretežnem delu oprostilo obtožb, da si je prisvojil del donacij, ki jih je Srbska pravoslavna cerkev v Sloveniji prejela za začetek gradnje kulturno-pastoralnega centra, in si s tem denarjem gradil stanovanjsko hišo.

Ga je pa sodišče tedaj spoznalo za krivega poneverbe oziroma protipravne prilastitve denarja, ki ga je porabil za zasebne namene, saj naj bi zase in za svojo družino s cerkvenim denarjem plačeval račune za dopolnilno zavarovanje, račune za telefon, življenjsko zavarovanje, kabelsko televizijo, mobilni telefon in naročnino za časopise.

Okrožno sodišče je tedaj presodilo, da je pregon za določene račune, nižje od 500 evrov, zastaral. Nato je višje sodišče sodbo razveljavilo in izrazilo mnenje, da je prvostopenjsko sodišče določene račune neupravičeno štelo za zastarane. Tožilstvo je v spremenjeni obtožnici Boškoviću očitalo poneverbo in neupravičeno uporabo tujega premoženja v skupni vrednosti 33.689 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje