Počivalšek o domnevni kazenski ovadbi na NPU: Vse skupaj je za lase privlečeno

Slovenija 23. Maj 202213:13 > 15:46
Zdravko počivalšek
Borut Živulović/BOBO

Nacionalni preiskovalni urad je zaradi nabav zaščitne opreme po poročanju portala 24UR spisal kazensko ovadbo zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, njegovo sodelavko z ministrstva Andrejo Potočnik in pa prvega moža družbe Geneplanet diagnostika Marka Bitenca. Počivalšek je v odzivu na to zapisal, naj se preišče, kaj se je dogajalo, dodal pa je, da dokumenta sicer ne pozna, a da je "vse skupaj za lase privlečeno". Po informacijah N1 so kriminalisti NPU v zadnji fazi priprave ovadb, ki bi morale tako kmalu prispeti tudi na tožilstvo.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek naj bi po mnenju preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) marca 2020 zlorabil svoj položaj pri naročanju ventilatorjev za umetno predihavanje pljuč, poroča portal 24UR, zato si je neuradno prislužil kazensko ovadbo.

Predmet kazenske ovadbe je po poročanju portala tudi članica Počivalškove ekipe Andreja Potočnik, tretja ovadena oseba pa naj bi bil Marko Bitenc, prvi mož Geneplanet diagnostike. Portal 24UR poroča še, da sta Počivalšek in Potočnik osumljena zlorabe uradnega položaja, ne več kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev kot ob samem začetku preiskave.

A ovadbe, ki naj bi bila spisana že več mesecev, še vedno ni na Specializiranem državnem tožilstvu, poroča 24UR. To informacijo smo preverjali na SDT in na policiji. Na SDT so za N1 potrdili, da končne pisne odločitve policije še niso prejeli, so pa potrdili, da so že pred časom bila izvršena vsa opravila, povezana z usmeritvami državnega tožilstva. Trenutno je v teku popis prilog, ki je od maja 2021 zakonsko obvezen. Ta popis potrebujejo sodišča za izvedbo kazenskega postopka, a ga je do maja lani opravljalo sodno osebje.

Kot so še pojasnili na SDT, je že aprila državna tožilka policiji podala dodatne pisne usmeritve, da naj v roku 15 dni posredujejo končno odločitev z do takrat popisanimi prilogami, preostale priloge pa s popisom posredujejo v roku 30 dni, a očitno napredka še ni bilo.

S policije pa so posredovali odziv vodje NPU dr. Petre Grah Lazar. Ta odločno zavrača očitke o političnih pritiskih in zavlačevanju preiskave poslov z zaščitno opremo. “Nacionalni preiskovalni urad v vseh primerih deluje zakonito in strokovno ter o predkazenskem postopku sproti obvešča pristojno državno tožilstvo ter sledi usmeritvam državnega tožilstva. Tako je ravnanje tudi v primeru sumov kaznivih dejanj, povezanih z nakupom zaščitne medicinske opreme, saj dodatno pridobljeno listinsko dokumentacijo, zbrana obvestila ter novo ugotovljena dejstva sproti posredujemo državnemu tožilstvu in pri tem upoštevamo njihove usmeritve,” je zapisala v odzivu. Dodala je, da je preiskava v tem primeru v zaključni fazi, zaradi varovanja predkazenskega postopka pa več podatkov ne morejo posredovati.

Po informacijah N1 naj bi bila Petra Grah Lazar z ovadbami seznanjena šele pred nekaj dnevi, zahtevala naj bi nekaj popravkov, ki se zdaj vnašajo, kar pomeni, da bi morale ovadbe na tožilstvo prispeti v kratkem.

24UR je poročal še, da so na odklepanje v Nemčijo poslali poleg Počivalškovega poslali tudi Bitenčev telefon, odklepanje obeh telefonov pa je po njihovih informacijah policijo stalo okoli 4.000 evrov. V oddaji N1 STUDIO je Počivalšek to komentiral že konec oktobra. Takrat je dejal: “To je telefon podpredsednika vlade. Nobenega pooblastila nimajo, da bi ga dali v pregled. Oni sicer trdijo, da so ga dali v odklepanje, in to zasebnemu tujemu podjetju. Pozval jih bom, zdaj se lahko pripravijo, naj pokažejo odredbo, na podlagi katere so dali to narediti. Mislim, da je nimajo in da so to naredili nezakonito.”

V današnjem odzivu je Počivalšek izrazil olajšanje in na družbenem omrežju Twitter zapisal: “Končno! Naj se že preišče, kaj se je dogajalo.” Ob tem je dodal, da ga zase ne skrbi in da je to del politike, pomenljivo pa je še pripisal: “Kaj vse se pusti uničiti za ceno Svobode.” Kot je dejal, dokumenta ne pozna, je pa vse skupaj označil “za lase privlečeno”. Iz Geneplanet pa so za N1 sporočili, da zadeve ne morejo komentirati, saj o njej nimajo nobenih informacij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.