Poklukar: Na mejnem prehodu prijeli tihotapca ljudi (VIDEO)

Slovenija 22. Okt 202311:42 > 15:02

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije Senad Jušić sta dopoldne obiskala mejni prehod Obrežje in se seznanila z delom policistov po uvedbi nadzora na meji s Hrvaško. Po dobrem dnevu je Poklukar ocenil, da policija dela dobro in učinkovito. Od sobote so vstop v Slovenijo zavrnili 20 osebam, na območju policijske uprave Novo mesto pa so na mejnem prehodu že prijeli tihotapca ljudi. Minister je ob tem povedal, da bodo morali nadzor meje, ki je trenutno v veljavi deset dni, zaradi varnostne situacije verjetno podaljšati.

Po tem, ko je Slovenija v soboto ob polnoči uvedla nazor meje s Hrvaško in Madžarko, sta mejni prehod Obrežje dopoldne obiskala minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije Senad Jušić.

Ob obisku Obrežja, ki je sicer eden večjih mednarodnih mejnih prehodov Slovenije s Hrvaško, je minister Poklukar delo policije ocenil kot dobro in učinkovito, saj kontrolo na mejah izvajajo selektivno. “Na območju policijske uprave Novo mesto so na mejnem prehodu že prijeli tihotapca,” je povedal. Izrazil je veselje, da je slovenska policija normalizirala situacijo za prebivalce, ki živijo tako na eni kot drugi strani meje, in da večjih posledic nadzora ne čutijo. “Prebivalcem smo obljubili, da bo življenje kljub ukrepom normalno,” je dodal.

Slovenija se je za ukrep na mejah s Hrvaško in Madžarsko odločila po tem, ko je Italija zaradi nevarnosti terorizma uvedla nadzor na meji s Slovenijo. Tudi ob mejah z Italijo po besedah Poklukarja ne beležijo večjih zastojev. Poklukar je ob tem še dodal, da bo v naslednjih dneh obiskal tudi oba mejna prehoda z Madžarsko.

Notranji minister je sicer dejal, da bo ukrep na meji s Hrvaško in Italijo v veljavi 10 dni (do 30. oktobra), a da verjame, da ga bo zaradi povečane grožnje terorizma treba podaljšati. Kot smo poročali pred dnevi, so viri za N1 povedali, da bo notranji nadzor Slovenije, tako kot v Italiji, trajal največ dva meseca. “Konflikt na Bližnjem vzhodu je nepredvidljiv, ne vemo, kako se bo razvijal. In tudi zaradi tega smo še toliko bolj previdni. Verjamem, da so ti ukrepi pravilni, predvsem pa sorazmerni,” je dodal Poklukar.

V okviru mednarodnih sodelovanj na tem področju se bo notranji minister v začetku novembra odpravil v Trst, kjer bo potekalo srečanje trilaterale ministrov Slovenije, Italije in Hrvaške. Prav tako v začetku novembra v Slovenijo prihaja minister za varnost Bosne in Hercegovine (BiH), pogovarjali pa se bodo, tako Poklukar, o možnosti misije Evropske mejne in obalne straže (Frontex) v BiH. “Aktivnosti, ki jih izvajamo, so z namenom zagotavljanja varnosti Slovenije, držav Evropske unije in Zahodnega Balkana,” je poudaril.

Po zadnjih podatkih, ki jih je še predstavil Poklukar, je število nezakonitih prehodov upadlo, kar da je posledica dobrega dela in sodelovanja slovenske in hrvaške policije, pa tudi prehoda v jesen in zimo, ko se trend običajno umiri. Nezakoniti prehodi se po navedbah ministra sicer pojavljajo po celotni državi, na vseh mejah. Če bodo mejni prehodi bolj nadzorovani, bo teh prehodov več na zeleni meji, se zaveda, “saj tihotapci vedno najdejo svoje poti”. “Tukaj bo policija še bolj aktivna, seveda v sodelovanju z ostalimi policijami,” je še napovedal Poklukar.

Jušić: Policisti so zavrnili vstop 20 osebam

Tako kot minister Poklukar se je policistom in policistkam za predano in odgovorno opravljanje dela zahvalil tudi generalni direktor policije Jušić. Od uvedbe nadzora so po besedah generalnega direktorja policije na mejnih prehodih zavrnili vstop 20 osebam. “Gre za državljane tretjih držav, ki niso izpolnjevali pogojev,” je povedal.

Jušić je izpostavil, da je v zvezi s tovrstno problematiko v četrtek opravil temeljit razgovor z generalnimi direktorji madžarske, hrvaške in italijanske policije. “Seznanil sem jih s postopki in ukrepi slovenske policije z glavnim poudarkom na zagotavljanju pretočnosti prometa in lajšanju življenja ljudem, ki živijo na mejnem območju,” je pojasnil in dodal, da bodo ukrepi na mejnih prehodih usmerjeni ciljno in osredotočeni na preprečevanje terorizma, ekstremizma in čezmejne kriminalitete.

Generalni direktor policije je med drugim še pojasnil, da se aktivnosti policije na zeleni meji zaradi ukrepa niso zmanjšale, prav tako ne aktivnosti mešanih slovensko-hrvaških patrulj na zunanjih mejah schengenskega območja, ki bdijo nad organiziranimi kriminalnimi združbami oziroma tihotapci.

Poklukar in Jušić sta nato obiskala še mejni prehod Rigonce. Kot so sporočili z ministrstva za notranje zadeve, sta se tam sešla z županom Občine Brežice Ivanom Molanom. Skupaj so se sprehodili skozi vas Rigonce in se seznanili s tamkajšnjim stanjem.

Ob sobotni uvedbi nazora je ta potekal brez posebnosti, tudi promet je bil večinoma tekoč. Daljša kolona vozil se je zbrala le na mednarodnem mejnem prehodu Pince. Na območju policijske uprave Koper so v prvih urah po uvedbi nadzora odkrili dva tujca, ki nista izpolnjevala pogojev za vstop v državo. Na policijski upravi Murska Sobota pa so povedali, da so v soboto do 6. ure na meji zavrnili šest tujcev, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop v schengensko območje in s tem v Slovenijo.

Konkretno delo Policijske uprave (PU) Maribor pa je danes na Gruškovju predstavil samostojni policijski inšpektor z oddelka za državno mejo in tujce na PU Maribor David Kaučič. Spomnil je, da bdijo nad mejnima prehodoma Gruškovje in Zavrč, ki sta namenjena vsem potnikom, ter mejnima prehodoma Ormož in Središče ob Dravi, kjer je promet dovoljen samo državljanom EU. Lokalno prebivalstvo lahko medtem mejo prestopa tudi na prehodnih mestih in na nekdanjih mejnih prehodih za obmejni promet.

Mejni prehod
Slika je simbolična (Foto: BOBO)

Policisti mejno kontrolo izvajajo ciljno na vstopu v Slovenijo, “to pomeni, da na podlagi indikatorjev tveganja ocenijo, katero osebo oziroma potnika bodo pogledali, pri izvajanju mejne kontrole pa ugotavljajo, ali osebe posedujejo dokumente in seveda, če izpolnjujejo pogoje za vstop v Republiko Slovenijo”, je opisal aktivnosti.

Od začasne ponovne uvedbe mejnega nadzora so vstop v državo zavrnili šestim tujcem, štirim državljanom Turčije in dvema državljanoma Indije. Obravnavali so tudi voznika Jordanije, ki je v vozilu prevažal tri državljane Sirije brez osebnih dokumentov. Voznika so pridržali in ga bodo po končanem postopku privedli pred pristojnega preiskovalnega sodnika, je sklenil.